Blaž Janc za štiri leta v Barcelono

Levoroki krilni igralec bo poleti zapustil Kielce in se preselil k najuspešnejšemu evropskem klubu.

Objavljeno
05. december 2019 13.27
Posodobljeno
05. december 2019 14.21
Blaž Janc je eden največjih biserov slovenskega rokometa. FOTO: Reuters
Barcelona - Sanjski prestop Blaža Janca! Iz poljskih Kielc se bo s 1. julijem preselil k devetkratnemu prvaku iz Barcelone, kjer se bo pridružil rojaku Juretu Dolencu.

Za 23-letnega desnokrilnega igralca se je zanimala vsa Evropa, resno je bil v igri tudi Kiel, tudi PSG, ampak Sevničan se je odločil oditi h katalonskemu velikanu, enemu od favoritov za osvojitev desetega naslova v ligi prvakov.

Janc je kariero začel v Radečah in Sevnici, pri 15 letih je prestopil v Celje Pivovarno Laško, od tam pa pred tremi sezonami k poljskim prvakom, kjer kot pomočnik trenerja deluje Uroš Zorman.



Svojčas je za Barcelono igral tudi Luka Žvižej in bil z njo evropski prvak.


Dober obet za euro 2020


Janc je za Slovenijo debitiral 11. 6. 2016 z zmago proti Norveški v kvalifikacijah za SP. Doslej je zbral 54 nastopov in 176 golov. Sodeloval je že na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 in bil bronast na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017. Bo eden od glavnih adutov Slovenije na bližnjem euru na Švedskem.

image
Blaž Janc je pri 16 letih debitiral v ligi prvakov. FOTO: Blaž Samec


Janc se bo v Blaugrani združil tudi s hrvaškim velemojstrom Luko Cindrićem, s katerim sta igrala v Kielcah. Za Barcelono igrajo tudi Aron Palmarsson, Dika Mem, Ludovic Fabregas, vratar Gonzalo Perez de Vargas in kapetan Victor Tomas. Prav v čevlje slednjega bo na desnem krilu stopil Slovenec.


Španski prvaki bodo 23. februarja gostovali v Celju.

Ko je Janc konec leta 2016 podpisal za Kielce, je Slovenija čez nekaj tednov osvojila bron v Franciji. To je lahko dobra napoved za EP, na katerem bo lovila olimpojske kvalifikacije.