Čas za unovčenje izkušenj iz lige prvakov

Branko Tamše, trener rokometašev Celja Pivovarne Laško, pred nocojšnjim pokalnim derbijem z Gorenjem.

Objavljeno
10. december 2015 00.34
Trener slovenskih prvakov Branko Tamše na tekmi evropske rokometne lige prvakov med ekipama Celje Pivovarna Laško in Paris Saint Germain. Celje, Slovenija 18.oktobra 2015. [rokomet,Celje PL,Paris SG,rokometna liga prvakov,šport,trenerji,Branko Tamše]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Še zadnja težka tekma v tem letu čaka rokometaše Celja Pivovarne Laško. Nocoj bodo v šestnajstini finala pokala Slovenije ob 18. uri gostili večne tekmece iz Velenja. Trener Branko Tamše si obeta, da bodo branilci naslova niz zmag proti Gorenju nadaljevali v tretje leto in storili bržčas odločilni korak k osvojitvi četrte zaporedne pokalne lovorike.

Celje je od zadnjega poraza decembra 2013 vselej vzelo mero Gorenju in vi ste na vseh šestih tekmah premagali kolega na velenjski klopi Gregorja Cvijiča. Ali takšni nizi sploh kaj štejejo?

Vselej se srečam s tem vprašanjem in ponovil bom še enkrat: vsaka tekma je nepopisan list papirja. Kar je bilo, je z naše strani lepo, vendar nič ne šteje. Na igrišču bo po 16 igralcev dveh ekip, ki bodo storili vse za zmago. Verjamem, da nas čaka lepa tekma, pravi praznik rokometa. Žal se je zgodilo tako, da se morata najboljši ekipi v državi srečati že tako zgodaj, ampak takšen je bil pač žreb.

V vašem bivšem klubu iz Velenja je novo vodstvo storilo pozitivne korake v smeri prepoznavnosti, a na igrišču ekipa za zdaj ne deluje tako, kot so si zamislili. Kako gledate na zgodbo Gorenja?

Kot opazovalec od zunaj lahko rečem, da je nova zgodba zelo pozitivna za Gorenje. Ogledal sem si tekmo v pokalu EHF proti Holstebroju in opazil veliko novosti, stvari, ki gredo v pravo smer na vseh področjih.

Da bi nekaj spremenili in, kot pravijo, prebudili ekipo, so se v Gorenju odločili za spremembo, po kateri je Nika Medveda v vlogi kapetana zamenjal Staš Skube. Kako gledate na nenavadno potezo, lahko čez noč prinese rezultat?

Nisem pristojen za to, da komentiram ravnanje tekmecev. Niti ne vem, zakaj so se tako odločili. Cilj vsake takšne spremembe je izboljšati stanje v ekipi in videli bomo, kakšen je bil učinek. V taboru Gorenja že vedo, kaj in kako.

Lahko spet pričakujemo preizkušeno obrambo 5+1 z Luko Žvižejem na Skubetu?

Skozi sezono smo pokazali, da znamo igrati različne vrste obramb. Upam le, da nam jih ne bo treba prepogosto spreminjati, ker bi to pomenilo, da stvari ne gredo po željah.

Velenjčani so vlogo favoritov gladko prepustili vam, jo sprejemate?

Niti ne. Kot sem rekel, vsaka tekma je zgodba zase in začne se z rezultatom 0:0. Res je, da igramo pred domačim občinstvom. Verjamem, da bo Zlatorog dobro zapolnjen in da bo kulisa primerna največjemu rokometnemu derbiju v državi. Tekma pa bo težka, odločalo bo veliko dejavnikov. Želim si, da bi uresničili to, kar si bomo zamislili in da bo zmaga ostala doma.

V ligi prvakov ste odigrali deset težkih tekem, medtem je imelo Gorenje dokaj suhoparno jesen. Je v tem lahko vaša prednost?

Resnično upam, da bomo vse te izkušnje, ki smo si jih nabrali v ligi prvakov, unovčili na tej tekmi. Že dolgo smo v ritmu dveh tekem na teden in menim, da smo v pravi tekmovalni formi, četudi je res, da je za nami zares naporno obdobje in resnično potrebujemo nekaj oddiha.

David Razgor je poškodovan, kako pa je z drugimi igralci?

Videli ste, da nazadnje v Parizu ni igral Luka Dobelšek in še vedno je njegov nastop vprašljiv. Še nekaj igralcev je načetih, ampak verjamem, da bodo vsi nared.

Danes bo selektor Veselin Vujović objavil seznam 28 kandidatov za nastop na januarskem EP. Na njem se obeta kar nekaj imen iz Celja PL. Vam je to všeč ali bi raje kar vse igralce imeli čez zimo ob sebi in se čim bolje pripravili na drugi del sezone?

Težko vprašanje. Na eni strani smo ponosni, da iz našega kluba prihajajo reprezentanti, po drugi strani pa nam to ovira delovni proces. Zavedam se, da bo na pripravah nekaj naših igralcev in da bo morda ob Luki Žvižeju na Poljsko odpotoval še kdo. A najprej počakajmo, kako se bo odločil selektor. Vsekakor si nekaj naših fantov zasluži povabilo. Upam le, da končnega seznama ne bodo krojile poškodbe.