Če ne bo okrepitev, bo Vujović zapustil Koper

Slovenski selektor ugotavlja, da mu porazi jemljejo preveč energije. Rešitev sezone vidi v pokalnem tekmovanju.

Objavljeno
01. marec 2018 20.03
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Koper – Koprska rokometna barka je v teh mrzlih dneh zašla v nemirne vode in »kapitan« Veselin Vujović mrzlično išče varen pristan. Serija porazov je oddaljila cilje v ligi NLB in pokalu EHF, prioriteta bo zdaj pokal Slovenije.

Ko je kot strela z jasnega junija lani udarila vest, da bo selektor Vujović prevzel obetavno koprsko moštvo, so vsi pričakovali, da bo nadgradil delo Zorana Jovičića. Sprva je kazalo dobro, kljub začetnim težavam se je Koper z Ribnico z ramo ob rami boril za vrh 1. SRL, novembra se mu je tudi uspelo prvič uvrstiti v skupinski del pokala EHF.

Po reprezentančnem premoru je nastopila kriza. Rumeno-modri so na šestih letošnjih tekmah zmagali le enkrat, na Finskem, v sredo so klonili proti Krki in zdaj po treh zaporednih porazih za Ribnico zaostajajo že za praktično neulovljivih osem točk, začasno so se znašli celo na 4. mestu za Loko in Krko. Če ne bodo jutri Nexeju vrnili milo za drago, tudi možnosti za nastop v četrtfinalu pokala EHF ne bo več.

Kje je vzrok za krizo, ki je tudi resen pogovor po presenetljivem porazu v Šmartnemu ni odpihnil?

Pozabili na cepljenje

Vujović jih vidi več. Nekatere čeri je lahko predvidel, na nekatere je naletel prvič ... »Jasno je, da so moje obveznosti z reprezentanco zmotile proces v klubu, kjer stvari delujejo na amaterski ravni. Veliko je zanosa, veliko energije, a to je daleč od resne organizacije. Januarja sva s pomočnikom Vanjo Kraljem sestavila program priprav, da bi igralci nadaljevanje sezone pričakali v dobri telesni kondiciji. Toda preskočili so nujno cepljenje proti gripi in drugim virozam, kar je sicer običajna praksa. Zato smo imeli ves čas po tri, štiri igralce na bolniški, tekmo z Dobovo smo celo morali preložiti zaradi bolezni. V takšnih okoliščinah ni bilo mogoče resno trenirati,« je dejal Vujović, ki je tudi sam nekaj dni preležal v postelji. Za Koprčane se je ritem sreda-sobota izkazal za prevelik zalogaj. Če so v prvem delu večino tekem dobili v končnici, je zdaj ravno obratno.

»Polovica naših igralcev študira, gredo v Ljubljano in se vračajo. Ne moremo imeti dveh resnih treningov na dan. Zato nas v ključnih trenutkih zmanjka. Ne moremo tekmovati na treh frontah, zato smo morali določiti prioritete. V vodstvu kluba so izbrali Evropo, vendar nas je poraz z Nexejem presekal. Storili bomo vse, da zmagamo na Hrvaškem in naredimo 'break', a če se ne bo izšlo, bomo morali najti nov cilj. Jaz ga vidim v pokalnem tekmovanju, kmalu (14. t. m.) nas čaka gostovanje na Dolu pri Hrastniku, zmaga pa nas popelje na sklepni turnir, na katerem bi lahko prekrižali načrte favoritom,« je razmišljal Vujović, ki vodstvu kluba očita premalo ambicioznosti. »Kako ima lahko vratar pogodbo zgolj do 1. januarja? Jure Vran nas je čez noč zapustil pa tudi Blaž Vončina. Ostali smo z dvema vratarjema, ki v 60 minutah skupaj ubranita štiri do šest žog. Nexejev je v zadnjih petih minutah zbral več obramb. V teh okoliščinah ne moremo biti konkurenčni niti domačim tekmecem. Težave imamo s krožnimi napadalci, z vratarji, z rotacijo zunanjih igralcev. V Kopru so mislili, da je dovolj, če pride selektor Veselin Vujović, in bodo uspehi prišli kar sami. Ne gre tako. Če klub v prihodnji sezoni ne bo pripeljal nekaj ključnih igralcev, ki bodo okrepili moštvo in nam dvignili 'rating', resno razmišljam o tem, da prekinem pogodbo s Koprom, ker se preveč trošim in izgubljam energijo, ki jo bom potreboval, če bom hotel z reprezentanco Slovenije narediti dober rezultat,« je nekakšen ultimat vodstvu na čelu s predsednikom Aljošo Bertokom izrekel Črnogorec.

Bo njegova koprska zgodba končana junija, ko bo Slovenija predvidoma prav na Bonifiki gostila Madžarsko v kvalifikacijah za SP?