Celjani napolnili ribniško mrežo

Slovenski rokometni prvak Celje Pivovarna Laško s popotnico visoke zmage v soboto proti Vardarju.

Objavljeno
25. september 2014 02.00
Rokomet Riko Ribnica Celje Pivovarna Laško, 24.September2014
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ribnica – Skrb trenerja Branka Tamšeta je bila odveč, previdnost pač ne. Njegovi rokometaši iz Celja so tekmo v Ribnici vzeli nadvse resno in takoj razblinili dvome o zmagovalcu. Z novo visoko zmago v 1. SRL pri doslej na papirju najmočnejšemu tekmecu so nakazali, da so pripravljeni za štart lige prvakov z Vardarjem.

Ribnica je na prejšnjih treh tekmah, ko je vselej vpisala zmago, skupaj prejela 59 golov, najmanj med vsemi 14 prvoligaši. Proti odločnim Celjanom, ki si niso pustili razmišljati o sobotnem spektaklu v Zlatorogu, je njihova obramba počila po šivih. Na krilih kapetana Luke Žvižeja so gostje že v prvi četrtini srečanja dvanajstkrat zatresli domačo mrežo in imeli osem golov naskoka. Ribničanom, ki si obetajo ubranitev četrtega mesta iz prejšnje sezone, je najbolj odmevna tekma sezone prišla do živega. Kljub podpori navijačev so bili nemočni proti agresivni obrambi 5-1. Trener Robert Beguš je lahko ob svojem 45. rojstnem dnevu samo nemočno opazoval, kako se njegovi aduti, zlasti Patrik Leban in Blaž Nosan, zaletavajo v neprebojni celjski zid. Prav nič mu ni pomagalo, da je dobro vedel, od kod preži nevarnost. Celjani so večino golov dosegli iz hitrih nasprotnih napadov in že v prvem polčasu je razlika narasla na deset golov (16:6), pa čeprav je bil v domačih vratih razpoložen Jošt Perovšek in v prvem polčasu zbral 10 obramb.

Dolenjci so si obetali, da bodo favoritom konkurenčni dobršen del tekme in vpisali vsaj spodoben poraz, če se jim že ne bo izšlo za presenečenje. A hitro je bilo povsem jasno, kdo se bo meril med evroligaši in kdo je bil preskromen, da bi si privoščil sodelovanje v kvalifikacijah pokala EHF. Celjani so tako nadaljevali niz visokih zmag, Ribnica pa doživela prvi poraz, ki ga sicer ne bo objokovala, nekaj grenkobe pa je pustil občutek nemoči. »Seveda sem pričakoval manjšo razliko. Morda so imeli fantje nekaj treme. V prvem polčasu so podarili deset žog, kar znajo Celjani neusmiljeno kaznovati,« je Beguš vzrok za poraz pripisal prevelikemu številu tehničnih napak.

Njegov kolega Tamše se nadeja, da se v soboto proti zvezdnikom iz Skopja ne bo znašel v obratni vlogi. Takrat bo verjetno potreboval večji izbor igralcev, sinoči denimo novinci Živan Pešić, Šime Ivić in Michal Kasal, pa tudi David Razgor, do 40. minute praktično niso igrali. V njegovi mladi ekipi se je najbolj izkazal najstarejši Žvižej in iz desetih poskusov dosegel prav toliko golov. »Moral sem uigrati določene stvari, ki jih na prejšnjih tekmah nisem mogel, zato je bilo 'rotacije' nekaj manj, kot ste je vajeni,« je dolgo vztrajanje pri udarni sedmerki pojasnil Tamše in ni skrival zadovoljstva s pristopom svojih fantov: »Všeč mi je, ker je vsa ekipa z novinci vred zgodaj osvojila moj način razmišljanja in se ni ujela v past pred sobotnim izzivom. Toda imamo še veliko rezerv in veselim se že časa, ko bomo vsi skupaj prišli na raven, ki jo pričakujem.«