Celjski in mariborski rokometaši finalisti slovenskega pokala

Rokometaši Celja so na zaključnem pokalnem turnirju premagali Gorenje, Branik je na drugi polfinalni tekmi premagal Ribnico.

Objavljeno
15. april 2017 21.11
Rokomet Celje PL:Gorenje Velenje
A. V., STA
A. V., STA
Maribor - Obračun dveh najboljših ekip na slovenskih tleh se je razpletel po željah celjske ekipe. Prva polovica tekme je minila v njeni absolutni prevladi, v drugi pa se je navkljub slabši predstavi vendarle uvrstila v veliki finale. Branilka pokalnega naslova iz mesta ob Savinji bo v nedeljo v osrednji mariborski dvorani Tabor naskakovala svojo 20. pokalno "zvezdico" z zmagovalko današnje druge polfinalne tekme Maribor Branik - Riko Ribnica, ki se bo zaćela ob 20. uri.

Velenjske "ose" so v uvodnih desetih minutah kljubovale Celjanom, po njihovem edinem vodstvu na tekmi s 4:3 pa so bolj ali manj imeli vse niti v svojih rokah izbranci Branka Tamšeta. Ti so predvsem učinkovito predstavo prikazali med deseto in dvajseto minuto, ko so naredili delni izid 9:2, ob tem pa kar sedem minut niso prejeli gola. V 14. minuti so tako že vodili z 8:4, v 19. pa svojo prednost povišali na +7 (12:5).

Velenjčani se po tako visokem zaostanku niso več pobrali, Celjani so bili vselej za korak pred njimi. V prvi polovici tekme so največ vodili z osmimi goli, prvič v 28. minuti (17:9), na veliki odmor pa so se podali z vodstvom (18:10).

Celjani so v drugem polčasu močno popustili, izbranci velenjskega trenerja Boruta Plaskana pa so izkoristili njihovo ležerno predstavo in se jim v 48. minuti približali na dva gola zaostanka (20:22). A Tamšetovih izbrancev v prelomnih trenutkih dvoboja ni zajela panika, znova so strnili svoje vrste in stvari postavili na svoje mesto.

V celjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Blaž Janc s sedmimi in Luka Žvižej s šestimi goli, v velenjski pa sta Luka Mitrović in Matjaž Brumen dosegla po šest zadetkov.

Celje Pivovarna Laško - Gorenje Velenje 26:23 (18:10)
Dvorana Tabor, gledalcev 1000, sodnika: Teršek in Leskovec.
Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Gajić, Malus 1, Babarskas, Janc 7, Razgor, Suholežnik, Marguč 1 (1), Grošelj, Poteko 1, Zarabec 4, Kodrin 2, Mačkovšek 4, Mlakar, Žvižej 6 (3), Bečiri.
Gorenje Velenje: Baznik, Ferlin, Zaponšek, Cehte 1, Medved 2 (1), Haseljić, Ovniček 2, Stojnić, Toskić 2, Mitrović 6, Potočnik 2, Golčar, Kleč, Gams 2, Nosan, Brumen 6 (3).
Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 6 (4), Gorenje Velenje 4 (4).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 2, Gorenje Velenje 12 minut.

 

Mariborski rokometaši v velikem slogu do pokalnega finala

Mariborski rokometaši so na drugi polfinalni tekmi povsem zasenčili tekmece iz Ribnice in se zasluženo prebili v veliki finale. V nedeljo jih v njihovem hramu čaka najboljša slovenska ekipa Celje Pivovarna Laško, ki je v današnjem prvem polfinalu prikazala dva različna obraza. V prvem se je dobesedno poigrala z velenjsko zasedbo, v drugem močno popustila, v prelomnih trenutkih dvoboja pa vendarle strnila svoje vrste in zmagala s 26:23 (18:10).

Nedeljska tekma za končno tretje mesto med Velenjčani in Ribničani se bo pričela ob 15., finalna med Celjani in Mariborčani pa ob 18. uri.

Izbranci domačega trenerja Sebastjana Soviča so v prvi polovici tekme povsem zasenčili tekmece iz dežele suhe robe, predvsem to velja za obdobje od desete do tridesete minute. V tem obdobju kar enajst minut niso prejeli zadetka, v napadu pa so z raznovrstno predstavo in s številnimi nasprotnimi napadi povsem "razbili" blede in povsem neprepoznavne goste. Blestela sta Gašper Hrastnik in Matic Verdinek, ki sta dosegla po pet golov, odlična pa je bila tudi domača obramba, saj je v prvem polčasu prejela zgolj sedem golov.

Mariborčani, ki so na velik odmor odšli s prednostjo devetih golov (16:7), so slabo odprli drugo polovico tekme, po ribniškem delnem izidu 3:0 pa je Sovič zahteval minuto odmora. Po njej so njegovi varovanci znova zaigrali preudarno, v polnem sijaju pa je zablestel tudi vratar Gregor Čudič, ki je nanizal nekaj neverjetnih obramb. Gosti so po uvodnem naletu znova ostali brez ideje, v 39. minuti so znova zaostali za devet golov (11:20). A gosti niso vrgli puške v koruzo, v 47. minuti so več kot prepolovili zaostanek in se gostiteljem približali na štiri gole (18:22).

V prelomnih trenutkih dvoboja so mariborski rokometaši vendarle strnili svoje vrste in devet minut pred koncem znova povedli za sedem golov (26:19), na roko pa jim je šlo tudi porazno ribniško izvajanje sedemmetrovk - od šestih poskusov so zadeli le dvakrat.

V mariborski ekipi sta bila najbolj učinkovita Matic Verdinek in Gašper Hrastnik, ki sta dosegla po sedem golov, v ribniški pa Nik Henigman s šestimi in Janez Skušek s petimi zadetki.

Maribor Branik - Riko Ribnica 32:23 (16:7)
Dvorana Tabor, gledalcev 700, sodnika: Kavalar (Celje) in Majer (Trebnje).
Maribor Branik: Čudič, Leben, Kapular 1, Rožman, Bogadi, Sok 2 (1), Tomič, Hrastnik 6, Leben, Velkavrh 3, Fižuleto 1, Špende 5, Verdinek 7, Stopar, Čagalj 1, Štumpfl 1, Kete 3.
Riko Ribnica: Klarič, Perovšek, Leban 1, Fink 2, Grebenc, Knavs, Henigman 6, Skušek 5 (2), Pucelj 2, Pahulje, Nosan 2, Kovačič 3, Erak, Kljun, Kulenović 2, Košmrlj.
Sedemmetrovke: Maribor Branik 1 (1), Riko Ribnica 6 (2).
Izključitve: Maribor Branik 8, Riko Ribnica 4 minute.