Dino v vročem Skopju napoveduje šah in pretep

Zmaga proti Metalurgu bi Gorenju v ligi prvakov odprla pot k (vsaj) drugemu mestu - dvoboj se bo pričel danes ob 18. uri.

Objavljeno
06. oktober 2012 09.59
 Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Skopje – Slab začetek, dober konec, se opogumljajo pri Gorenju, potem ko se jim misija Skopje ni začela po načrtih. Jure Dolenec je pred Rdečo dvorano prinesel izvide, ki so potrdili sum natrgane mišice, zato je vprašljiv njegov nastop na današnji tekmi lige prvakov pri Metalurgu (18). Za tem je tiskovnega predstavnika Andreja Petrova obšla slabost …

Klubski avtobus je imel na poti na zagrebško letališče nujen postanek pred šentjurskim zdravstvenim domom, kjer je nesrečnik prejel injekcijo. Ta je imela blagodejen učinek in glavna skrb se je spet usmerila k desnemu zunanjemu igralcu. Ultrazvok je pokazal na 1,4 cm debelo strganino v zadnji stegenski mišici. Trener Branko Tamše se je znašel v dilemi, ali tvegati ali ne. Odločitev bo sprejel tik pred nocojšnjim derbijem 2. kola v skupini C. Dolenec je pomemben člen v njegovi ekipi, nazadnje se je v Celju izkazal, po njegovi poškodbi so pivovarji skoraj uprizorili neverjeten zasuk.

Udarna zasedba Velenjčanov je popoldne pristala na letališču Aleksandra Velikega in imela zvečer trening v dvorani Borisa Trajkovskega. Tam je lani ob tem času gostoval Cimos in dobil lekcijo. Koprčani so bili pretepeni (Bojanu Skoku so zlomili nos) in premagani (23:28). Hrvaška sodnika sta podlegla vzdušju, ki ga je razgrel stari znanec Darko Stanić z neverjetnimi obrambami. Gorenje bo torej branilo slovensko čast. Sredin derbi je bil Velenjčanom v dobrodošlo in pravočasno opozorilo, da vendarle niso tako neranljivi, kot se jim je morda zazdelo po dolgi seriji zmag.

Če bi tudi danes ostali nepremagani, bi storili ogromen korak k želenemu drugemu mestu. Vendar bo delo vse prej kot lahko. Hrvaški trener Lino Červar je v mestu ob Vardarju ustvaril homogeno ekipo, kar se je pokazalo v prvem kolu. Metalurg je pri Chamberyju dosegel prepričljivo zmago. Je tudi bolj globalen klub kot Gorenje, najbolj slovenska ekipa v LP doslej. Zanimivo, Metalurg ima toliko Slovencev kot Gorenje tujcev – dva. V Skopju je že drugo sezono Miladin Kozlina, pred dvema tednoma se mu je pridružil Renato Vugrinec, ki je pred kratkim v dresu Maribora »osam« povzročal obilo preglavic.

Slovenske šampione je v Skopju pričakalo poletje s 30 stopinjami. V razprodani dvorani s 6000 sedeži, v kateri bo še bolj vroče, bodo stavili na čvrsto obrambo 6-0, v kateri ima ob Mateju Gabru in Petru Puclju ključno vlogo robustni Dino Bajram. »Pričakujem težko tekmo, praktično negledljivo. Zanimiva bo v rezultatskem smislu, sicer pa bo šlo za šah in pretep. Makedonci pač gojijo tak slog, ne igrajo hitro in mučijo žogo, dokler se jim ne prikaže priložnost,« paše za oči ob prihodu v hotel Kontinental ni napovedoval Bajram. Poudaril je, da bi bila zmaga zelo blagodejna: »To bi bila odlična popotnica za Kielce, saj bi lahko zaigrali bolj sproščeno. Vprašanje pa je, kako bomo psihološko močni, saj v zadnjem obdobju nismo igrali težkih evropskih tekem. To bo test za ekipo in posameznike. Za večino bo to namreč prvi takšen boj brez rokavic.«

Ekipi sta se srečali avgusta na turnirju v Novigradu, kjer so Velenjčani zmagali za gol, a sta bili obe ekipi oslabljeni, Makedonci brez Stanića in odličnega Naumčeja Mojsovskega, Gorenje brez kapetana Marka Bezjaka in Dolenca. Generalki sta bili različni. Nocojšnji gostitelji so v sredo doživeli šok, saj so po 585 dneh v Autokomandi, kjer gostijo tekme lige SEHA, morali priznati premoč Nexeju s trenerjem Kasimom Kamenico. »Tekma je samo pokazala, kako kratka pot je od raja do pekla. Zmaga v Franciji nas je ponesla v nebo, tokratni poraz pahnil na trdna tla. Upam, da smo se kaj naučili,« se drevi boljše predstave nadeja Červar. Njegov kolega Tamše bo dopoldne v Autokomandi vodil še en trening, ki mu bo sledila še ena analiza, za tem bo padla odločitev o Dolencu. Če mladi Gorenjec ne bo nared, bo veliko breme na plečih Davida Miklavčiča, ki pa se izziva ne brani: »Saj ne bi bilo prvič. Dobro smo se pripravili in tekmeca poznamo do obisti. Če mu bomo vsilili hitro igro, se nimamo česa bati.«

Pari 2. kola lige prvakov

Skupina A – Hamburg : Čehovski medvedi 27:27, jutri: Montpellier – Ademar Leon, Partizan – Flensburg; vrstni red: Čehovski medvedi in Hamburg po 3, Montpellier in Flensburg po 1, Ademar Leon in Partizan 0; skupina B – Constanta : Veszprem 27:37, danes: Celje PL – Atletico Madrid (16.30), jutri: Kiel – Sävehof; vrstni red: Veszprem 4, Kiel in Sävehof po 2, Atletico, Celje PL in Constanta 0; skupina C, danes: Metalurg – Gorenje (18), St. Peterburg – Kielce; jutri: Silkeborg – Chambery; vrstni red: Gorenje, Kielce in Metalurg po 2, Chambery, Silkeborg in St. Peterburg 0; skupina D – Dinamo Minsk : Zagreb 27:27 (Špiler 2), danes: Barcelona – Füchse Berlin, Pick Szeged – Kadetten Schaffhausen; vrstni red: Zagreb 3, Barcelona in Berlin po 2, Dinamo Minsk 1, Pick Szeged in Kadetten Schaffhausen 0.