Dobra vest: Celjani celijo rane v ligi prvakov

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 8. krogu lige prvakov (skupina A) premagali poljsko ekipo Vive Targi Kielce s 30:29 (12:14). Velenjsko Gorenje pa je na prvi tekmi osmine finala pokala EHF premagali Bregenz z 32:15 (16:9). Povratna tekma bo 27. februarja v Avstriji.

Objavljeno
19. februar 2011 20.42
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Celje -Tekma za biti ali ne biti za nadaljevanje letošnje evropske sezone za rokometaše Celja Pivovarne Laško, ko so se po premoru in pretresih v klubu Evropi predstavili s številnimi novimi igralci (med njimi je bilo kar pet novincev v ligi prvakov), je v dvorano Zlatorog privabila le okoli 1800 gledalcev, a so ti imeli kaj videti. Celjani so s fanatično borbenostjo in z bučno podporo s tribun naredili pravo senzacijo. Premagali so zvezdniško poljsko zasedbo ter si s tem na široko odprli vrata med 16 najboljših v ligi prvakov.

Favorizirani gostje s kopico poljskih reprezentantov, ki so jih Celjani v prvem krogu letošnjega najelitnejšega klubskega tekmovanja premagali za sedem golov (37:30), so mlado domačo zasedbo, ki je bila neobremenjena z rezultatom, očitno nekoliko podcenjevali.

V prvem polčasu so bili gostje boljši nasprotnik, a se jim ni uspelo odlepiti od borbenih gostiteljev, ki so igrali nekoliko v krču, a so imeli v vratih tokrat dokaj razpoloženega vratarja Mirka Alilovića, ki je skupaj zbral 15 obramb. Gostje so sicer večji del prvega polčasa vodilu za gol ali dva, vendar pa so jih Celjani večkrat ujeli, na koncu pa so varovanci Bogdana Wente na odmor le odšli s +2.

Izenačena igra se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. Ko je David Razgor v začetku 46. minute Celjane prvič na tekmi popeljal v vodstvo z 22:21, je dvorana skočila na noge in z navijanjem, ki je v dvorani Zlatorog spominjalo na dobre stare čase, fanatično mlado celjsko zasedbo dobesedno nosila na igrišču.

Celjani so z golom Gašperja Marguča povedli s 25:24, a so jih gostje ujeli na 25:25. Pivovarji pa so »leteli« še naprej, z golom fantastičnega Marguča so si v začetku 57. minute spet priigrali dva gola prednosti - 28:26 -, nakar je bil gostujoči trener Bogadan Wenta prisiljen vzeti minuto odmora.

Gostitelji so odšli v zadnjo minuto z golom prednosti 30:29, imeli pa so tudi napad. Domači trener Miro Požun je 35 sekund pred koncem srečanja vzel minuto odmora. Celjani sicer niso zadeli, toda tudi gostje ne, niti s prostega strela po izteku 60 minut, tako da se je na igrišču začelo zasluženo slavje Celjanov.

Miro Požun, trener Celja PL: »Za nas je bila tekma po eni strani težka, po drugi pa lahka. Težka zato, ker smo imeli za nasprotnika poljskega prvaka, lahka pa zato, ker smo bili neobremenjeni in nismo imeli česa izgubiti. Lahko rečem, da smo začeli v krču, v drugem polčasu pa nam je igra stekla. Vesel sem zmage zaradi vsega, kar se je v zadnjem času dogajalo v klubu, ki se nahaja v težkem položaju, zaradi mojih sodelavcev, ki delamo, in ker smo dokazali, da smo na pravi poti.«

Bogdan Wenta, trener ekipe Vive Targi Kielce: »Najprej bi rad Celjanom čestital za zmago. V Celje smo prišli z velikimi možnostmi za dober rezultat. Začeli smo dobro in v prvem delu nadzorovali rezultat. V drugem polčasu pa so moji varovanci padli, igra ni stekla, kot bi morala, ni bilo niti protinapadov. To pa je uspevalo gostiteljem, ki so ob koncu zato tudi zmagali.«


Celje Pivovarna Laško : Bregenz 30:29 (12:14)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 1800, sodnika: Stolarovs in Licis (oba Latvija).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Rezar, Alilović, Potočnik, Prieto, Poteko, Mlakar 1, Marguč 10 (2), Razgor 5, Toskić 6, Ranevski, Poklar 2, Metličić 2, Rnić 4, Savič.

 Kielce: Cleverly, Kotlinski, Grabarczyk 1, Zaremba 1, Podsiadlo 1, Kuchczynski 2, Džomba 4 (1), Jurasik 4, Jachlewski 3, Stojković 2, Glinski, Zoltak, Knudsen 5, Rosinski 6, Nat.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 2 (2), Kielce 2 (2).

 Izključitve: Celje Pivovarna Laško 4 minute, Kielce 6 minut.


Ose z eno nogo že v četrtfinalu pokala EHF

Velenje - Velenjčani so z odliko opravili prvi del naloge v osmini finala pokala EHF. Avstrijsko moštvo jim ni bilo kos, kar 17 zadetkov razlike pred povratno tekmo pa Gorenje praktično že uvršča med najboljših osem ekip v tem tekmovanju. Najboljša strelca pri domačih sta bila Rok Golčar in Rok Šimič s po petimi zadetki.

Izbranci Branka Tamšeta so tekmo začeli zelo odločno in takoj tekmecu dali vedeti, da ne bo zlahka prišel do ugodnega izida. Že po 11 minutah je bilo na semaforju 6:1 v korist Gorenja, prednost pa je nato praktično le še naraščala. V tem delu sta bila razpoložena predvsem David Miklavčič s štirimi zadetki in vratar Ivan Gajič z devetimi obrambami.

V drugem polčasu so"ose"nadaljevale z visokim ritmom in hitro povečevale naskok. Gosti so poskušali z vsemi mogočimi različicami obrambe prekiniti velenjsko razigranost, vendar jim to ni preveč uspevalo. Po dobrih desetih minutah drugega dela je vodstvo domačih namreč znašalo že deset zadetkov.

Avstrijcem ni pomagala niti minuta odmora, ki jo je njihov strateg vzel v 52. minuti, saj se na igrišču Rdeče dvorane tudi po njej ni spremenilo prav nič. Še več, Velenjčani so svoje gledalce znali nagraditi tudi z lepimi podajami in privlačnimi akcijami, s katerimi so prišli na prag četrtfinala.

Goreje : Bregenz 32:15 (12:14)

Rdeča dvorana, gledalcev 600, sodnika: Andorka in Hucker (oba Madžarska).

Gorenje Velenje: Gajič, Medved 3, Bezjak 2, Manojlovič 2, Skok, Stanojevič 1, Cehte 1, Miklavčič 4, Musa 3, Štefanič 2, Golčar 5, Gams 1, Bajram 3, Šimič 5.

Bregenz: Mayer, Arnaudovski 3, Klopčič 2, P. Gunther, Winkler, M. Gunther, Rauch 1, Posch, Watzl 4, Tyrner 3, Aleksič, Wagesreiter, Banič 2.

Sedemmetrovke: Gorenje 4 (3), Bregenz 3 (3).

Izključitve: Gorenje 6, Bregenz 8 minut.

Rdeč karton: M. Gunther (50.).