Doktor rokometa Šibila proti legendi Lindgrenu

Pokal EHF: Maribor si bo jutri skušal priigrati izdatno zmago proti švedskemu Kristianstadu.

Objavljeno
11. oktober 2014 14.03
Marko Šibila, glavni trener RK Maribor, 4.9.2014, Maribor
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Maribor – Kot drugi slovenski klub bo evropsko sezono začel Maribor in želel preskočiti drugo kvalifikacijsko kolo pokala EHF. Jutri ob 20. uri bo v dvorani Tabor gostoval Kristianstad. Povratna tekma bo v petek na Švedskem. Vloga favorita pripada Slovencem, ki v zadnjem času kažejo tudi precej spodbudno formo.

Že leta 1899 ustanovljeni Kristianstad, štirikratni švedski prvak iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja, se je spet prebil v vrh švedskega rokometa. V prejšnji sezoni je izpadel v polfinalu, zdaj ima po sedmih tekmah pet zmag in dva poraza ter zaostaja samo za udeležencem lige prvakov Alingsasom. Na drugi strani je Maribor v sredo na težkem gostovanju v Ribnici opravil generalko in vpisal četrto zaporedno zmago v 1. SRL.

Četudi je Kristianstad nazadnje nastopal v skupinskem delu pokala EHF in edino zmago dosegel proti Tatranu Prešovu, mariborskemu krvniku v kvalifikacijah, ima Maribor vendarle nekaj več evropskih izkušenj. V sezoni 2012/13 se je celo prebil iz skupinskega dela in se mu je v četrtfinalu proti Göppingenu le za las izmuznil nastop na sklepnem turnirju. V dvorani Tabor gostitelji sploh še niso izgubili evropske tekme, Maribor ima za nameček dobre izkušnje s skandinavskimi ekipami, saj je pred dvema sezonama ugnal danski Holstebro in norveški Elverum ...

»Kristianstad je tipičen predstavnik skandinavskega rokometa. Goji hiter in zelo kombinatoren rokomet, igralci pa so odlični strelci z razdalje. Ima zelo čvrsto obrambno linijo s postavitvijo 6-0 in odličnim vratarjem Danom Beutlerjem. Vsekakor nas čaka težko delo, a storili bomo vse, da dosežemo pozitiven rezultat,« je za klubsko stran povedal domači trener Marko Šibila, doktor rokometa in profesor na Fakulteti za šport, ki pa ga čaka taktični boj z velikanom svetovnega rokometa. Trener Kristianstada je nihče drug kot Ola Lindgren, nekdaj skupaj s Staffanom Olssonom, Magnusom Wislanderjem in drugimi član zlatega rodu švedskega rokometa. Z Olssonom pa tvori tudi selektorski dvojec.

Vijoličasti računajo na zmago in se želijo pridružiti Gorenju, ki je neposredno uvrščeno v 3. kolo, v katerem se bo 32 ekip potegovalo za 16 mest v ligaškem delu tekmovanja, ta pa zagotavlja še vsaj šest mikavnih evropskih izzivov.