Druga zaušnica manj boleča, a to je slaba tolažba

Po novem porazu proti Nemcem si bodo slovenski rokometaši pot na EU utirali na junijskih tekmah s Švico in Portugalsko.

Objavljeno
08. maj 2017 02.40
Rokomet, kvalifikacije za SP Slovenija-Nemčija Ljubljana 3.5. 2017 [rokomet,kvalifikacije]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Halle – Kaj slaba tolažba slovenskim rokometašem je bil nekoliko boljši odpor Nemčiji na povratni tekmi v Halleju kot tri dni prej v polnih Stožicah. Ekipa selektorja Veselina Vujovića je bila tudi v gosteh ves čas v podrejenem položaju in je doživela še drugi poraz v kvalifikacijah za EP.

Edino pozitivno spoznanje po dveh nemških zaušnicah je, da imajo Slovenci še vedno vse niti v svojih rokah. O tem, ali bo bronasta reprezentanca z zadnjega SP januarja 2018 nastopila na Hrvaškem ali ne, bosta odločali junijski tekmi s Švico v gosteh in Portugalsko v Kopru. Portugalci so z dvema zmagama proti Švici na lestvici skupine 5 prehiteli Slovence, ki si ne bodo smeli več privoščiti spodrsljaja, če nočejo biti odvisni od drugih. Da bi se kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca prebili na euro v južni soseščini, ni pravih možnosti, potem ko jim proti Nemčiji ni uspelo iztržiti niti točke in so bili v dveh tekmah skupaj slabši za kar 14 golov, kar jim ni v ponos. So pa vsaj v Halleju pokazali nekaj več žara in poraz za pet golov je celo malce previsok glede na potek srečanja. Razlika namreč nikdar ni bila višja.

Manjša olajševalna okoliščina je , da je bila Slovenija brez treh pomembnih adutov iz Francije – Vida Kavtičnika, Darka Cingesarja in Mateja Gabra. Slednja Vujović pričakuje že 14. junija v Švici in 17. junija na Bonifiki. V Halleju je uporabil druga vratarja kot v Stožicah in najmlajši Urh Kastelic se je z osmimi obrambami v drugem polčasu izkazal ter držal Slovenijo v stiku. Potem ko je ta že v prvem polčasu dvakrat zaostala za pet golov, se je po zadetku razpoloženega Nika Henigmana v 42. minuti približala na 14:16, dva gola zaostanka pa so gostje imeli tudi pet minut kasneje pri 16:18. Toda za zasuk niso imeli dovolj moči in znanja.

V Kastelicu gre iskati redke pozitivne stvari majskega cikla, ki je Slovence prizemljil po zgodovinskem podvigu v Parizu. »Bolj vesel bi bil, če ne bi imel niti ene obrambe in bi zmagali. Obramba je bila tokrat boljša kot na prvi tekmi, 25 prejetih golov ni veliko, a v napadu nismo bili dovolj učinkoviti,« je imel mešane občutke mladi Kastelic, ki si kruh služi v Pick Szegedu. Na Madžarskem je njegov soigralec Staš Skube, ki je po daljšem času spet zaigral za Slovenijo, v ekipi pa je zamenjal Jana Grebenca. Pri organizaciji igre je sodeloval z bivšim soigralcem pri Trimu Mihi Zarabcu, ki je v revanši videl majhen pozitiven premik. »Slabše kot v Ljubljani enostavno ni bilo mogoče biti. Nemcem smo bili večji del tekme enakovredni, usodnih pa je bilo nekaj črnih minut v obeh polčasih. Po zelo slabi predstavi v Stožicah smo se malce pobrali, zdaj moramo strniti vse naše moči za odločilni junijski tekmi s Švicarji in Portugalci. Če se želimo prebiti do EP, bomo morali pokazati več,« opozarja bodoči član nemškega velikana Kiela.

Jure Dolenec je v igro stopil šele v sredini prvega dela in je zbral štiri gole, po tekmi je bil podobno kot v Stožicah zelo samokritičen. »Imam občutek, da nekateri igralci niso dovolj samozavestni. Kljub temu, da smo tretja reprezentanca na svetu, se obnašamo kot popolni avtsajderji. Igrati začnemo šele, ko močno zaostajamo. Treba se bo resno pogovoriti in zadeve razčistiti pred junijskima ključnima tekmama, sicer se lahko ponovi zgodba iz leta 2013, ko smo po 4. mestu na SP v Španiji izpustili EP. Ta akcija je bila korak nazaj,« je bil brez dlake na jeziku Dolenec, ki se bo poleti iz Montpelliera preselil v Barcelono.