F4 v Kölnu: favorita ni, favoriti so štirje

Liga prvakov: za najpomembnejšo lovoriko tudi štirje slovenski rokometaši, vsaj eden bo v finalu.

Objavljeno
02. junij 2017 01.57
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Köln – Nikdar še sklepni turnir EHF lige prvakov ni minil brez nemškega kluba in nihče še ni ubranil naslova, odkar je bil F4 leta 2010 prvič v Kölnu. Tudi ta konec tedna ga ne bo, ko se bodo v Lanxess Areni merili PSG, Veszprem, Barcelona in Vardar. Izrazitega favorita ni, favoriti so kar vsi štirje ...

Najbolj zvezdniško zasedbo ima najbogatejši Paris SG, ki se je drugič zapored prebil v zadnje dejanje. Nikola Karabatić si bo želel krono nadeti še s četrtim klubom, potem ko je bil prvak z Montpellierom (2003), Kielom (2007) in Barcelono (2015). Nikola Karabatić in njegov mlajši brat Luka sta dobila še dodatno dozo spodbude: šefi, ki razpolagajo z denarjem katarskih mogotcev, so obema podaljšali pogodbo kar do leta 2022!

A Nikola še dobro ve, da na F4 ni nobenih jamstev. »Za osvojitev lige prvakov potrebuješ veliko stvari, vključno s srečo. Vse zvezde morajo biti pravilno postavljene. Ob koncu sezone smo vsi izčrpani, bili smo drugi v najtežji skupini v zgodovini LP in kar tri ekipe iz nje bodo na tem turnirju, razlike med nami pa so malenkostne,« opozarja še vedno največji rokometni zvezdnik na planetu.

Ekipa Zvonimirja Serdarušića, nekdanjega selektorja Slovenije in trenerja Celja PL, je lani v polfinalu presenetljivo izgubila s Kielcami, a zdaj ima v svojih vrstah tudi stroja za gole Uweja Gensheimerja (kralj strelcev s 106 zadetki v sezoni) in veliko odkritje Nedima Remilija, pa tudi izkušeni vratarski tandem s Thierryjem Omeyerjem in našim Gorazdom Škofom. Slednji še ni bil evropski prvak in to je njegova zadnja možnost, saj se bo preselil k nemškemu prvoligašu Erlangenu, kjer utegne skleniti kariero.

Prvič bodo na F4 nastopili kar štirje Slovenci in ker se bosta v prvem polfinalu jutri ob 15.15 srečala PSG in Veszprem, bo vsaj eden zaigral tudi v finalu. Pri Madžarih, ki so že dvakrat zapored izkusili grenkobo poraza v tekmi za zlato kolajno, si namreč kruh služijo Dragan Gajić, Blaž Blagotinšek in Gašper Marguč. Samo slednji je doživel lansko ledeno prho, ko je Veszprem v finalu v zadnjih 20 minutah zapravil prednost devetih golov proti Kielcam z Urošem Zormanom in si po izvajanju 7-metrovk (eno je zapravil Marguč) še dolgo ni opomogel od šoka. Zaradi slabših predstav sredi sezone so se vodilni odločili zamenjati trenerja, namesto Xavija Sabateja, tudi madžarskega selektorja, bo prišel Ljubomir Vranješ. Španec je preštevilčno ekipo le nekako poenotil, jo popeljal do dvojne krone na Madžarskem in za konec svoje zgodbe bo želel postaviti še češnjo na torto ter Švedu zapustiti velike čevlje.

Drugi polfinalni par: Barcelona – Vardar (jutri ob 18) je prav tako sila nepredvidljiv. Bolj stalno formo je kazal Vardar, ki se je prvič prebil na F4. Osvojil je prvo mesto v skupini, nato še ligo SEHA s finalno zmago proti Veszpremu. Čeprav so igralci zbrani z vseh vetrov (športni direktor je celjska legenda Edi Kokšarov), jih krasi odličen moštveni duh, mladi španski trener Raul Gonzales pa velja za enega najboljših na svetu. Glede na to, da lahko v politično nemirni deželi šila in kopita vsak čas pobere ruski lastnik Sergej Samsonenko, je morda to prva in zadnja velika priložnost rdeče-črnih.

Barcelona je imela vzpone in padce, a Barcelona je – Barcelona, devetkratni evropski prvak, ki ga bo v naslednji sezoni okrepil Jure Dolenec, tretji strelec LP. Zamenjal bo Kirila Lazarova, ki bo podobno kot veteran Filip Jicha želel na jesen kariere še enkrat stopiti na rokometni Mont Blanc.

Finale bo v nedeljo ob 18. uri (ob 15.15 bo tekma za 3. mesto). Na stavnicah je rahel favorit PSG (kvota 2,5) pred Barcelono (2,75), a tudi Veszprem in Vardar nista ravno avtsajderja (oba 5,5). Rokometni spektakel brez primere v razprodani Lanxess Areni (20.000 gledalcev) je zagotovljen.