Favoriti stari znanci – Kiel, Barcelona, Atletico

S F4 se odkrito spogledujejo Montpellier, Kielce, Veszprem, Hamburg in Berlin – Gorenje in Celje merita na top 16.

Objavljeno
28. september 2012 14.08
Slovenija, Celje, 17.Oktober2010, Luka Žvižej na rokometni tekmi lige prvakov med Celjem in Kielom. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – S štirimi tekmami se je včeraj začela rokometna liga prvakov, v kateri bosta Slovenijo po dveh letih zastopali dve moštvi. Višje ambicije ima Gorenje, za Celjane bo uspeh, če bodo s 4. mestom v skupini smrti ujeli osmino finala. Naslov brani Kiel, ki ga v nedeljo čaka revanša z Atleticom.

Štiriindvajset ekip začenja četrto sezono, odkar elitno tekmovanje poteka v tem formatu. Zanimivo, prvič se bo zgodilo, da v LP ne bo najbogatejšega kluba na svetu – Paris SG, ki je s katarskim denarjem pobral smetano in si debi obeta prihodnje leto. Že v prvem kolu se bosta udarila zadnja finalista Kiel in Atletico Madrid. To bo derbi skupine B, v kateri so še silno okrepljeni Veszprem, Celje Pivovarna Laško, Sävehof in Constanta. O moči skupine govori podatek, da so klubi v njej pobrali sedem od zadnjih devetih naslovov. Jasno je, da bo mlada celjska ekipa preboj lovila proti Švedom in Romunom. Kiel je izgubil Anderssona, a je z Vujinom in Sigurdssonom še močnejši kot v zadnji sezoni, v kateri je osvojil vse, kar se je dalo. Atletico, lanski krvnik Cimosa v četrtfinalu, je izgubil nekaj adutov (Abalo, Dinart, Chema, Šterbik), dobil pa Balića, njegovega rojaka Gojuna in francoskega reprezentanta Baracheta. Celjani, prvaki iz leta 2004, v takšni druščini ne morejo biti preveč glasni. »Liga prvakov je za nas poligon za pridobivanje izkušenj. Vsaj v Zlatorogu bomo trd tekmec za vsakogar, z rezultatom se ne obremenjujemo,« je bil pred jutrišnjim dvobojem na Madžarskem, kjer je preživel deset sezon, skromen trener Vladan Matić.

Velenjčani imajo na papirju lažje delo, veljajo tudi za močnejšo ekipo od Celja. Za nameček so imeli srečo, ker je København, ki bi bil prvi favorit skupine, bankrotiral. Namesto njega je vstopil Silkeborg, ki nazadnje ni osvojil niti točke. Najvišje kotirajo Kielce, Gorenje, Chambery in Metalurg naj bi bili izenačeni. Gorenje se spogleduje z drugim mestom, ki v osmini finala prinaša lažjega tekmeca in povratno tekmo doma. Kielce so sicer redne stranke slovenskih klubov, tudi Gorenja, a glede na okrepitve (K. Lijewski, Bielecki Čupić, Štrlek) in igralski kader (Zorman, Tkaczyk, Buntić, Jurecki, Musa, Stojković, Szmal) bo težko nadaljevati tradicijo. »Potem ko smo zanesljivo osvojili naslov slovenskega prvaka, si želimo pustiti dober vtis še v Evropi. Vsak športnik stremi k prvemu mestu, vendar je osnovni cilj preboj v izločilne boje,« je pričakovanja strnil trener Branko Tamše, ki si jutri v Rdeči dvorani obeta dve točki proti Rusom. Chambery je izgubil trenerja in Baracheta, združil pa vse tri brate Gille in ima nekaj močnih adutov z Balkana. Metalurg Lina Červarja je močan, gostovanja v Skopju so vedno zelo vroča, Velenjčanom bosta nasproti stala tudi Miladin Kozlina in Renato Vugrinec.

Vihar v Montpellierju

Poleg igralcev Celja in Gorenja bo za tuje klube nastopilo osem Slovencev, največ jih je pri Montpellierju (Kavtičnik, Prošt, Gajić). V tabor francoskih prvakov je dan pred prvo tekmo kot strela z jasnega udaril stavniški škandal, v katerem naj bi sodeloval tudi prvi zvezdnik Nikola Karabatić. Njegov zvesti prijatelj Vid Kavtičnik na sporni tekmi ni igral. »Ne morem dati izjave. Klub nam je prepovedal govoriti o tem,« je za Delo povedal Kavtičnik, ki še vedno okreva po poškodbi. Z afero ali brez nje bo imel Montpellier težko sezono, v Franciji mu bo za vrat dihal PSG, v LP bodo tekmeci zelo močni – nemška Flensburg in Hamburg, Čehovski medvedi, Ademar Leon in Partizan. Tudi skupina D skriva nekaj zvenečih ekip, na prvem mestu je Barcelona s Sergejem Rutenko in novincem Arpadom Šterbikom. Zagreb, pri katerem igra David Špiler, je pomladil ekipo, a bo še vedno kandidat za napredovanje, tako kot nemški podprvak Füchse Berlin. Za četrto mesto se bodo merili Kadetten Schaffhausen z Nikom Tomincem, Pick Szeged in Dinamo Minsk.

Nagradni sklad 3,3, milijona

Finalni turnir bo tako kot v zadnjih treh letih v Kölnu (1. in 2. junij). Tudi nagradni sklad je nespremenjen – 3,3 milijona evrov. Vsak od 24 klubov je že zaslužil 40.000 evrov. Zmagovalcu skupin bo pripadlo dodatnih 40.000, drugouvrščenemu 30.000, tretjemu 20.000 in četrtemu 10.000 €. Vsak udeleženec osmine finala dobi 25.000 €, četrtfinalist pa 40.000. Premija za uvrstitev na F4 je 100.000 €. Prvak bo dobil 250.000 €. Klub lahko torej v najboljšem primeru zasluži 495.000 evrov, kolikor so jih lani »zebre« iz Kiela.