Ferlin za zajtrk snedel kosmiče, za večerjo Nemce

Rokometaši Celja Pivovarne Laško po dveh porazih premagali Flensburg ob debiju trenerja Tomaža Ocvirka.

Objavljeno
30. september 2018 20.35
Posodobljeno
01. oktober 2018 10.26
Novi trener Tomaž Ocvirk ne bi mogel boljše začeti nove zgodbe. FOTO: Blaž Samec/Delo
Kakšna zmaga rokometašev Celja Pivovarne Laško! V Zlatorogu je padel Flensburg, evropski prvak izpred štirih let. Ko se je zdelo, da so slovenski prvaki dosegli dno, so se dvignili kot feniksi iz pepela in novemu trenerju Tomažu Ocvirku, ki po tekmi ni mogel zadržati solz, ob debiju priredili najboljšo dobrodošlico.

Med mnogimi junaki je bil eden največjih vratar Klemen Ferlin je padel v trans, zbral 20 obramb in zadetek, kar je bilo preveč tudi za vodilno zasedbo nemške bundeslige. Končalo se je s 23:20.

Celjani so po dveh porazih v ligi prvakov nadigrali favorite iz Flensburga.

Novi trener Tomaž Ocvirk ne bi mogel boljše začeti nove zgodbe.

Kapetan David Razgor je na koncu maestralno vodil domači napad.


"Šok terapija" je bila uspešna, takoj je bilo vidno, da so Celjani v boj krenili bolj odločno kot na prvih šestih tekmah sezone, v katerih so doživeli štiri poraze, kar je stalo službe Branka Tamšeta. V treh dneh so se umaknili v osamo in se resetirali, Ocvirk v tako kratkem času ni mogel storiti veliko, je pa fantom vlil samozavest, ob tem pa jih tudi znal dovolj sprostiti, da so začeli uživati v igri in jih je popustil krč.

image
Klemen Ferlin, ki je v Celje pred sezono prišel iz Gorenja, je zablestel z 20 obrambami in pomembnim zadetkom. FOTO: Slavko Kolar


Dvorana Zlatorog ni bila polna, toda hitro so decibeli v njej zrasli na visoko raven, navijači so začutili novo energijo in že sredi drugega polčasa so bili vsi na nogah, ko je Jan Jurečič po eni od izjemnih obramb Ferlina dosegel gol za vodstvo s 16:15. Kapetan David Razgor je zadel prazno mrežo za 19:17, Branko Vujović je povišal na 21:18 in ko je Ferlin zatem sprožil "havbico" prek celotnega igrišča, je v hramu slovenskega rokometa donelo: "Cele, Cele!" Nemcem ni bilo vrnitve, njihove zadnje poskuse je v kali zatrl izjemni "Ferlo".
 

Ferlin dočakal stoječe ovacije


"Doslej smo bili na 60 odstotkih, tudi danes še nismo bilo na stotih, ampak napredek je očiten. Presrečen sem, prvič se mi je zgodilo, da je moje ime vzklikal ves Zlatorog, to je nekaj najlepšega. Hvala igralcem, ki so se borili v obrambi," je od sreče žarel mirni Ferlin, ki si zjutraj ni mogel misliti, da bo večer prinesel tako slasten zalogaj: "Pred tekmo sem imel mešane občutke, pojedel sem koruzne kosmiče, za kosilo čisto malo testenin, nisem imel apetita, preveč sem bil živčen."

Ocvirk je imel še zarosene oči, ko je stopil pred novinarje. "Takšnih občutkov nisem še nikdar doživel in upam, da jih bom še velikokrat. Odigrali smo, kot smo se dogovorili, v prvem polčasu smo bili še malo zakrčeni v napadu, v drugem smo se sprostili, veliko uslugo nam je delal Ferlin, ki nam je krepil prepričanje, da lahko priredimo presenečenje. To nam je uspelo, spet smo živi, gremo naprej, v sredo nas čaka Gorenje," se je k naslednjemu izzivu obrnil Ocvirk, ki si boljšega štarta res ni mogel zamisliti.

"Tile zadnji dnevi so bili burni zame, dopoldne sem se odpravil s kolesom na Celjsko kočo, da sem malce zbistril možgane. Med tekmo sem bil dovolj miren, kar se je preneslo tudi na fante. V garderobi sem jim pred tekmo rekel, da morajo verjeti vase, da moramo vsi skupaj verjeti v uspeh. Pomembno je, da si po tekmi nihče nima kaj očitati. Izšlo se je kot v sanjah, enkratno."
 

Razgor: Pokazali smo, da zmoremo


Trenerska menjava je dobro dela nekaterim igralcem, denimo Jaki Malusu, ki je spet spominjal na igralca s potezo več, še bolj na kapetana Razgorja, ki je v zadnji četrtini prevzel vajeti igre v svoje roke in s svojimi izkušnjami tekmo pripeljal do velikega podviga. "Trener mi je takoj rekel, da name računa tudi na sredini. Pripravljen sem poprijeti za vsako delo v korist ekipe. Za nami je bil buren teden, vsem nam je odleglo, ker smo končno pokazali, česa smo sposobni. Seveda je bil trudi učinek šok terapije, verjamem pa, da bo šla zgodba odslej samo še navzgor, še zdaleč nismo rekli zadnje."

image
Celjani so se izkazali. Na fotografiji Rok Ovniček, ki je zadel zadnjo sedemmetrovko na tekmi. FOTO: Blaž Samec/Delo


Močno je odleglo tudi vodstvu kluba, ki ni bilo prepričano, ali je storilo prav, ko se je odpovedalo petkratnemu prvaku Tamšetu. Prvi odgovor je bil pritrdilen in prav vsi so po tekmi prišli pred slačilnico, iz katere je po krajših nagovorih zadonelo: "Vsi za enega, eden za vse!"

Celje Pivovarna Laško : Flensburg 23:20 (10:11)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 2800, sodnika Pandžić in Mosorinski (Srbija).
Celje: Ferlin 1 (20 obramb), Panjtar; Vujović 1, Jurečič 2, Malus 5, Kljun, Razgor 5 (2), Ovniček 1 (1), Marguč 1, Šarac 2, Grošelj 1, Nenadić 2 (1), Kodrin 2, Horžen, Anić 1, Bećiri; Flensburg: Burić (2 obrambi), Bergerud (3); Karlsson, Golla 3, Hald Jensen, Glandorf 4, Svan, Wanne 2 (2), Jepsson 1, Joendal 1 (1), Steinhauser 3, Zachariassen, Gottfridsson 2, Lauge Schmidt 4, Baijens, Röd 1; sedemmetrovke: Celje 6 (4), Flensburg 3 (2); izključitve: Celje 2, Flensburg 8.

Drugi izidi v skupini B – Zagreb : Paris SG 21:32 (9:15; Kastelic 6 obramb, Potočnik 0; L. Karabatić 8), Nantes : Skjern 35:27 (17:16; Balaguer 7; Eggert in Tangen po 7, Grebenc 3), Motor Zaporožje : Pick Szeged 31:32 (13:19; Kozakevič 8; Šoštarič 8, Bombač 4, Gaber 1, Henigman 0).
Vrstni red: PSG in Pick Szeged 6, Skjern 4, Nantes, Flensburg, Celje in Zagreb 2, Zaporožje 0.
Pari 4. kola, sreda: Flensburg – Motor Zaporožje, sobota: Pick Szeged –​ Celje PL (17.30), Paris SG –​ Nantes, nedelja: Skjern –​ Zagreb.