Igra daleč od prave, a naloga opravljena

Na prvi tekmi v Zlatorogu so rokometaši Celja Pivovarne Laško proti St. Peterburgu vpisali prvo zmago v ligi prvakov.

Objavljeno
29. september 2013 02.30
Celje-st. Petersburg celje 28. september 2013
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Zmagi se ne gleda v zobe, pravijo. A izjema potrjuje pravilo. Še dobro, da je bil sinoči tekmec celjskih rokometašev St. Peterburg, proti malo resnejši ekipi bi morali (spet) položiti orožje. Prvi točki v ligi prvakov sta bili dobrodošli, toda z njima niso slovenski podprvaki v bistvu storili ničesar. Ruski klub skoraj gotovo nikomur ne bo odšipnil točke v skupini A.

Poraza proti največjima tekmecema Gorenju in Zagrebu sta terjala davek. Prva tekma v dvorani Zlatorog v sezoni ni vzbudila veliko zanimanja. Še stari Golovec bi bil napol prazen ob gostovanju ekipe, ki v prejšnjih sezonah ni bila dorasla Cimosu in Gorenju ter je tokrat morala priznati premoč še tretjemu slovenskemu tekmecu. St. Peterburg že četrto sezono vodi legendarni Dmitri Torgovanov, kot igralec olimpijski, svetovni in evropski prvak z Rusijo, ki pa bo kot trener na preboj v osmino finala moral počakati vsaj še leto.

Pomembna sprememba se je zgodila v začetni sedmerici Celja, v kateri je na mestu organizatorja igre Sebastiana Skubeta zamenjal v zadnjem času bolje razpoloženi Mate Lekai. Tudi z njim so bile težave v napadu očitne, a tekmec le ni bil dovolj kakovosten, da bi jih znal izkoristiti. Prve tri gole je dosegel Eldar Nasirov, ki se je v Rusijo vrnil iz Minska, kjer ni upravičil pričakovanj Borisa Deniča, in držal stik do 5:5. Nato so Celjani s tremi zaporednimi goli v 14. minuti dosegli otipljivo prednost, ki se je pozneje po golu Gašperja Marguča iz nasprotnega napada povečala na 12:7. Pet golov naskoka so imeli slovenski podprvaki tudi med odmorom. Zadetek Ivana Sliškovića na začetku drugega dela je napovedoval lahko delo v nadaljevanju, toda potem se je Celjanom spet ustavilo, čeprav za to ni bilo prav nikakršnega razloga. Nekaj ponavljajočih se napak je Ruse vrnilo v igro in pri štirih prejetih golih v nizu je pri 16:14 domači trener Vladan Matić moral svoje fante poklicati na posvet. St. Peterburg, ki je na prvi tekmi na domačem igrišču Veszpremu zabil vsega 15 golov, je v Celju to kvoto dosegel že po 38 minutah, in to celo z igralcem manj!

Matić je po prejšnji tekmi v Ribnici povzdignil glas in na (kriznem) sestanku igralcem dal vedeti, kaj od njih pričakuje, sicer bo prisiljen k drastičnim ukrepom. Kaj je s tem natanko mislil, ni pojasnil. Morda je besede podkrepil med minuto odmora, po kateri so Celjani vendarle postavili stvari na svoje mesto in dosegli vodstvo s 23:16. Ampak tudi po tem ni šlo brez rahljanja živcev. Rusi so se sedem minut pred koncem spet približali na 21:25 in šele zadetki kapetana Luke Žvižeja, najboljšega strelca Nemanje Zelenovića, razpoloženega Lekaija so ob obrambah zelo dobrega Matevža Skoka pomenili dokončno odločitev o zmagovalcu, ki pa le ni prinesla zadoščenja navijačem 17-kratnih slovenskih šampionov. Njihovi ljubljenci bodo morali prikazati veliko boljšo igro čez dva tedna, ko bodo gostili Rhein-Neckar. Do takrat si bodo dvigovali samozavest na domači sceni, kjer jih čakajo lažje tekme s Pomurjem v pokalu ter Trimom in Ormožem v prvenstvu. S petimi zaporednimi zmagami na računu pa bi morda proti Nemcem že lahko pokazali pravi obraz, kakršnega ni bilo zaznati septembra.

»Kaj naj rečem, igrali smo dovolj dobro za zmago, to je najbolj pomembno. Seveda pa je to še daleč od igre, ki si jo vsi želimo. Spet je bilo preveč napak, preveč nihanj v igri, ko smo že imeli vse pod nadzorom. Težko rečem, da smo storili pomemben napredek v igri. Ampak po dveh težkih porazih se niti ne smem preveč pritoževati,« je imel po zmagi mešane občutke Lekai, ki tudi ni pričakoval trenerjevih pohval v slačilnici. No, vseeno jih bil deležen, Matić je bil kar dobre volje na novinarski konferenci in je med stvarmi, ki mu vlivajo optimizem, omenil tudi igro madžarskega reprezentanta.