Igra nič posebnega, a točki sta vpisani

Krim Mercator si je zmago na začetku LP proti Sävehofu zagotovil šele v zadnjih petih minutah

Objavljeno
06. oktober 2013 10.55
Rokomet Krim - Savehof 05.oktobra 2013
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Ko so tekmice iz Švedske s štirimi zaporednimi goli na začetku drugega polčasa prešle v vodstvo s 16:14, so se rokometašice Krima Mercatorja znašle v škripcih. Toda ni jih zagrabila panika. Kot pritiče enim izmed resnih favoritinj za končno zmago v ligi prvakinj, so strnile vrste in v zadnjih minutah prišle do zanesljive zmage.

Ni pa šlo tako gladko, kot morda namiguje končna zmaga z osmimi goli razlike. Krimovke so potrebovale kar nekaj časa, da so se ogrele, in šele v 21. minuti je Barbara Lazović razveselila maloštevilne gledalce z golom za vodstvo z 10:7. Tedaj se je v igro slovenskih prvakinj spet prikradlo nekaj napak in še dobro, da tekmice niso izrabile vseh, tako so med odmorom Ljubljančanke še vedno imele dva gola prednosti.

Zdelo se je, da bo Krim, ki je v pripravljalnem obdobju nanizal nekaj prepričljivih zmag proti močnim tekmecem (Hypo, Vardar, Budućnost), rutinsko opravil nalogo, toda tedaj ga je zagrabil nekakšen krč in Sävehof, ki je v zadnjih petih sezonah osvojil naslov švedskega prvaka, je pokazal skandinavsko trmo in z delnim izidom 4:0 uprizoril zasuk.

Na srečo so »staroselke« v ekipi Barbara Lazović, Andrea Penezić in Tamara Mavsar še pravočasno našle strelsko formo, novinka v vratih Talida Tolnai pa je dobro zamenjala poškodovano Jeleno Grubišić. Mavsarjeva je s sedmih metrov (zgrešila ni niti ene od šestih) spet obnovila domače vodstvo (18:17), nakar sta se prebudili tudi Anđela Bulatović in predvsem Daniela Piedade ter z goloma vodstvo dvakratnih evropskih prvakinj povečali na štiri gole (23:19).

Žilave severnjakinje se zlepa niso vdale in pri zadetku Louise Sand so v 53. minuti pri 30:27 še vedno imele možnosti za osvojitev vsaj točke. Šele takrat je do izraza prišla glavna prednost Krima – večji izbor kakovostnih igralk, na katerega stavi trener Tone Tiselj. Tekmice so se izčpale in do konca zmogle vsega en gol, gostiteljice pa so v polno zadele še šestkrat in navdušile navijače, čeprav jih z igro v večjem delu tekme niso ravno prepričale. A načrt je uresničen, dve točki sta na računu in tako bosta gostovanji v Leipzigu in Metzu, ki krimovke čakata v prihodnjih dveh tednih, vseeno malo manj stresni. Že ena zmaga bi jim na stežaj odprla vrata drugega dela.

»Dekleta so dolgo čakala na začetek lige prvakinj in bila zato dosti bolj živčna, kot bi bila sicer. Ta tekma po mojem okusu ni bila na visoki ravni, toda pokazalo se je, da imamo širino in dovolj igralskega kadra. Sävehof je kakovostna ekipa, ampak našega ritma ne more držati 60 minut. Na koncu lahko rečem, da je zmaga kar visoka, četudi obramba še zdaleč ni bila na pravi ravni. Tu imamo še veliko postoriti,« je po tekmi povedal trener Tiselj in poudaril, da Sävehof še zdaleč ni slaba ali naivna ekipa: »Zelo dobro je selekcionirana, hitra; igra preprost in lep rokomet in verjamem, da bo še trd oreh tako za Nemke kot Francozinje. Mi smo ga strli, ker imamo dolgo klop.«

Tiselj je pred tekmo govoril, da bolj zaupa napadu kot obrambi, vendar igra le ni bila tako tekoča, kot bi si želel: »Res smo dali 36 golov, ni pa bilo hitre igre, ki smo jo pričakovali in gojili v zadnjem času. Res pa je, da je to šele začetek sezone in verjamem, da bo nadaljevanje boljše.«

Krožna napadalka Daniela Piedade, ki je pred dobrim letom doživela možgansko kap, je povsem okrevala in bila ena boljših posameznic na igrišču. Dosegla je šest golov, največ v ligi prvakinj, odkar je oblekla Krimov dres. »Če vi tako pravite, bo že držalo. Nisem štela. Tekma ni bila lahka. V prvem polčasu smo imele težave, toda v drugem smo bolje odigrale v obrambi in z nekaj lahkimi goli naredile odločilno razliko,« je bila vesela Brazilka in zatrdila, da v ekipi ni bilo prav nobenega preplaha, ko so tekmice na začetku drugega dela pobegnile: »Morda bi se v prejšnji sezoni ustrašile, toda zdaj je drugače. Glave so na pravem mestu in točno smo vedele, kaj moramo storiti, da pridemo do načrtovane zmage.«