Janc in Lesjak rešila Celjane v Ribnici

Rokometni prvaki so zaostajali še tri minute pred koncem. Krka namučila bledo Gorenje.

Objavljeno
15. maj 2017 03.09
reut*HANDBALL-WORLD
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Blaž Janc je iz nasprotnega napada zabil odločilni gol, Urban Lesjak pa ubranil zadnji strel Jana Grebenca in celjski rokometaši so v derbiju 7. kola končnice lige NLB odnesli ves plen s težkega gostovanja v Ribnici. Tako ohranjajo dve točki prednosti pred Gorenjem, s katerim se bodo srečali v zadnjem kolu 2. junija.

Zelo dobro rokometno predstavo so videli gledalci v dobro zapolnjenem ŠC Ribnica, a domači ekipi ni uspelo ponoviti podviga s tekme proti Gorenju (27:23), čeprav presenečenje ni bilo daleč. Po dveh golih Blaža Finka in nekaj obrambah odličnega Marka Klariča je Riko Ribnica v 23. minuti vodila že za tri gole (11:8), toda celjski trener Branko Tamše je znal zaustaviti domači nalet in po njegovi minuti odmora so pivovarji do odmora naredili delni rezultat 6:1. Navidez varno prednost so favoriti imeli tudi 12 minut pred koncem pri 25:22, ampak potem je eksplodiral bodoči član Gorenja Jan Grebenc (9 golov) ter s tremi zaporednimi zadetki domačo ekipo popeljal v vodstvo s 27:26. V napeti končnici, ki so jo gledalci spremljali stoje, pa so se spet bolje znašli bolj izkušeni gostje ter z goloma Žige Mlakarja in Janca v zadnji minuti prišli do težko prigarane zmage. 

»Za nami je težka tekma v lepem vzdušju. Ribnica se v drugem polčasu ni vdala in z odličnim Klaričem v vratih celo zasukala izid. Veseli me, da takrat nismo izgubili glave in prišli do pomembne zmage. Moji igralci so zapravili preveč čistih priložnosti, vseeno pa jih moram pohvaliti za borbenost,« je odleglo Tamšetu, ki ostaja neporažen v končnici in je na dobri poti, da s Celjem Pivovarno Laško še četrtič zapored osvoji naslov prvaka, potem ko je bil pred tem dvakrat šampion z Gorenjem.

Ribnica po koncu nastopov v pokalu EHF in pokalnem turnirju v Mariboru, po katerem se je moral posloviti trener Robert Beguš – začasno ga je nasledil pomočnik Damjan Škaper – spet kaže dobro formo. Še vedno ima vse možnosti za ubranitev tretjega mesta iz prejšnje sezone, a bo bržčas morala v zadnjem kolu prvič v sezoni premagati Koper in to v celo v vroči Bonifiki, v kateri bodo zadnjo tekmo v ribniškem dresu odigrali Jan Grebenc, Patrik Leban in Alen Kulenović. Tudi pri Celjanih bo poleti prišlo do precejšnjega kadrovskega osipa. Ob koncu dolge sezone ne blestijo, ampak še vedno trdno držijo prvenstvo v rokah. Do derbija z Gorenjem jih čakata še na papirju lažji tekmi s Koprom doma in Krki v Novem mestu. Slednja je v Velenju dolgo ogrožala zmago Gorenja, še v 58. minuti zaostajala zgolj z 28:29, nakar sta Matjaž Brumen in Luka Mitrović zapečatila domačo zmago.

Za razliko od Celjanov si črno-rumeni ne smejo privoščiti niti najmanjšega spodrsljaja, pred njimi pa je nevarna tekma v Škofji Loki. Če v petek ne bodo osvojili obeh točk v dvorani Poden, bo prvenstvo praktično izgubljeno še pred pričakovanim vrhuncem. Čas za budnico? »Dve točki sta edina dobra stvar s tekme proti Krki. Z njima ostajamo v dirki s Celjani. Vse drugo je bilo povsem v nasprotju z dogovori iz slačilnice. Pristop in obramba nista bila na primerni ravni. Moramo se prebuditi, do konca sezone so še tri tekme in če jih dobimo, bomo prvaki,« je k popolni mobilizaciji pozval organizator igre Mitrović. Z njim se je strinjal tudi trener Borut Plaskan: »Nekateri naši igralci bodo preprosto morali pokazati več,« je dejal Plaskan, ki bo poleti trenersko mesto odstopil Željku Babiću.