Zoran Jovičić ni več krmar koprske barke

Štiri leta je bil Zoran Jovičić eno osrednjih imen v projektu vrhunskega ohranitve rokometa v Kopru, a danes je napočil čas za slovo.

Objavljeno
12. junij 2017 22.17
Posodobljeno
12. junij 2017 22.17
Zoran Jovičič na tekmi med Koprom in Velenjem. Koper 28. marec 2015.
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Koper - Ko je sredi sezone 2012/13, le malo po osvojitvi prvega naslova slovenskega prvaka in uvrstitve v četrtfinale lige prvakov pod težo dolgov neslavno propadel RK Cimos Koper, se je skupina zanesenjakov, v kateri so Aljoša Bertok (predsednik), Vianej Višnjevec in Simon Maučec, skupaj s trenerjem Zoranom Jovičićem odločila na skromnih temeljih nadaljevati tradicijo rokometa v največjem obalnem mestu.

Nova uprava je začela graditi na novo in v štirih letih se je na Bonifiki odvila zgodba o uspehu. Domači fantje, ki jih je kot kapetan vodil izkušeni Uroš Rapotec, so se najprej prebili iz najnižje 2. lige v 1. B ligo, že v naslednji sezoni pa se vrnili med prvoligaše. Tudi tam so se izkazali in v prejšnji sezoni osvojili 4. mesto v 1. SRL ter gostili pokalni turnir v pokalu Slovenije (3. mesto), v tej sezoni pa uspeh ponovili in se preizkusili tudi v kvalifikacijah pokala EHF, ki so si jih znova zagotovili.

Toda po štirih letih se je organska rast v polamaterskem klubu ustavila in želenega presežka ni bilo. Očitno je med mlado ekipo in nekdanjim slovenskim reprezentantom prišlo do zasičenosti, zato so se v klubu sporazumno odločili, da Jovičić v prihodnje ne bo več vodil članske ekipe, ampak naj bi deloval le v mlajših selekcijah, čeprav je težko verjeti, da bo pri tem ostalo, saj si je »Zoki« ustvaril kar nekaj ugleda v stroki in bo najverjetneje kariero nadaljeval v drugem okolju.

Verjetno je bil vzrok za precej nepričakovano odločitev v precej ambicioznem, a denarno podhranjenem klubu, v slabših rezultatih ob koncu sezone, Jovičić pa ni skrival, da bi si želel kakšno okrepitev več. Zdaj namreč bolj kaže, da bo ekipo zapustilo več nosilcev igre, če ne bo priliva svežega sponzorskega denarja. V rokometnem društvu Koper 2013 naj bi sicer ime novega šefa stroke sporočili v naslednjih desetih dneh.

»V štirih letih smo ujeli stik z vrhom slovenskega rokometa, zdaj pa sem začutil, da je prišel čas za svež veter,« je za klubsko spletno stran povedal 41-letni Jovičić, prej pomočnik Frediju Radojkoviču pri Cimosu, in se ob tem zahvalil igralcem, vodstvu in navijačem.

Po nekaterih informacijah naj bi nekateri igralci izgubili zaupanje v trenerja, kar naj bi botrovalo visokim porazom proti Gorenju (24:34) in zlasti zadnjem doma proti Ribnici (24:32). V vsakem primeru pa bo Jovičić ostal z zlatimi črkami zapisan v zgodovino kolektiva, ki bo v soboto gostil verjetno ključno tekmo reprezentance Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Portugalski.