K zebram po učno uro z željo po dostojnem odporu

Navkljub težavam Kiela, ki pogreša nekaj igralcev in v zadnjem času ne kaže šampionske forme, lahko zdesetkani celjski rokometaši pri evropskih prvakih danes (18.45) v najboljšem primeru računajo na znosen poraz.

Objavljeno
26. februar 2011 20.51
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje - Z njim bi zlasti mladi igralci pokazali pravi značaj ter si pridobili ščepec dodatnih izkušenj pred morda odločilno domačo tekmo z Barcelono za uvrstitev v osmino finala lige prvakov.

Celjani so po zmagi proti Kielcam zasedli 4. mesto v skupini A, s katerim se odkrito spogleduje tudi Chambery. Ta se ne more nadejati uspeha v Barceloni, snuje pa presenečenje v zadnjem kolu, ko bo gostil Rhein-Neckar. Če bodo Francozi iztržili vsaj točko, bodo morali Celjani njihov podvig ponoviti proti Kataloncem.

Kot je napovedal celjski strateg Miro Požun, bo proti Kielu uporabil vse igralce, tudi zavoljo hujšega poraza. Takšna poteza bi imela dvojno korist - novincem v ekipi bi dala izkušnjo več, hkrati pa razbremenila izkušene nosilce igre, kot so Petar Metličić, Alem Toskić, Carlos Prieto in Momir Rnić, ki imajo v napornem ritmu tekem sreda-sobota malo časa za regeneracijo. Res pa je tudi, da bi poraz s 15 goli razlike lahko imel obraten učinek in bi načel že tako krhko samozavest. Kiel je denimo v sredo razbil Melsungen s 36:23.

Celjani tudi s polno postavo na prvi tekmi niso bili konkurenčni »zebram«, ki so s pol moči slavile s 34:28. Žiga Mlakar je le eden tistih, ki so še nedavno igrali v 1. B ligi, zdaj pa bo stal pred zvezdniki, kot so Thierry Omeyer, Jerome Fernandez, Filip Jicha, Momir Ilić, Marcus Ahlm, Dominik Klein, Christian Zeitz in drugi (Kim Andersson in Daniel Narcisse sta poškodovana).

»Občutki pred takšno tekmo so fenomenalni. Proti Kielcam smo pokazali, da vendarle nismo za odpis. Veliko bo odvisno od starejših igralcev, pomen te tekme pa vidim v tem, da pridobimo izkušnje in se skušamo kaj naučiti. Vseeno se brez borbe ne bomo vdali,« razmišlja 20-letni desni zunanji igralec, ki je proti Kielcam malce razbremenil Metličića in vpisal prvi gol v evropski konkurenci. Nastopil je tudi Nikola Ranevski, za nekaj sekund se je pojavil Gregor Potočnik. Na nastop upata še Dejan Savić in Vid Poteko, medtem ko imata le malo več izkušenj Urban Lesjak in Nejc Poklar. Kako »zelena« je ekipa slovenskih prvakov, ponazarjata Gašper Marguč in David Razgor. Čeprav sta komaj zapustila najstniška leta, sta v primerjavi s prej omenjenimi prava zakladnica izkušenj, kar se je pokazalo na tekmi proti Kielcam.

Klub podobnega imena s severa Nemčije se kajpak ne meni za celjske tegobe. Ker mu v domači ligi ne kaže najbolje v boju za naslov s Hamburgom, je toliko bolj odločen ubraniti evropsko lovoriko. Izjava Čeha Jiche ni ravno po okusu Slovencev, ki so pred odhodom potihem razmišljali, da bi jih Kiel utegnil podcenjevati in jim tako prizanesti: »Mislim, da bodo igralci, ki so ostali v klubu, še posebej motivirani, da dostojno zamenjajo zvezdnike. Celje ima še vedno dovolj kakovostnih posameznikov. Morali bomo biti maksimalno zbrani, če želimo osvojiti točki ...«