Kako učinkovit bo v Taboru novomeški antibiotik?

Nocoj težak izpit za blede prvake pri Mariborčanih, ki gojijo evropske ambicije. Gorenje čaka nov spodrsljaj glavnih tekmecev.

Objavljeno
17. maj 2019 06.00
Posodobljeno
17. maj 2019 12.03
Pri Celjanih najbolje delujejo mladi igralci, ki ostajajo v Zlatorogu. FOTO: RD Krka
Celje - Kriza. Beseda, ki se je v rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško otepajo že vso sezono. A kako potem reči stanju v ekipi, ki je na sklepnem turnirju pokala Slovenije v Novem mestu padla, kot je dolga in široka?

Dve lovoriki od treh, superpokal in pokal, sta splavali po Krki, če bi danes po Dravi šli dve točki, bi se lahko na koncu celo zgodila hladna prha ob Savinji ...

Celjani bodo nocoj ob 20.15 gostovali v Mariboru, ki brani 4. mesto.

Če bodo zmagali, se bodo naslova lahko veselili v sredo proti Ribnici.

Za njimi je neprepričljiva sezona, tekmecem so oddali že dve lovoriki.


Celjani so proti Gorenju v prvem polčasu prikazali eno najslabših predstav, ugled so razprodajali tudi v tekmi za tretje mesto proti Svišu. Po vseh parametrih (proračun, razmere za delo, kakovost kadra, dolžina klopi, izkušnje …) bi morali biti absolutni vladarji slovenskih rokometnih igrišč, pa so že klonili proti Krki, Ribnici, Trimu, Jeruzalemu in nazadnje po petih letih pol tudi proti zdesetkanemu Gorenju.
 

Izpuhtela forma


Kje se je izgubila forma, ki je v Zlatorogu vzela mero Flensburgu, Zaporožju in Zagrebu, točko Nantesu in je namučila Paris SG? Očitno je bila posledica šok terapije po trenerski menjavi. Igralcem, že naveličanim metodam Branka Tamšeta, je prijala sprememba, navdušeni deskar Tomaž Ocvirk je jeseni jezdil na valovih sprememb, a spomladi je kemija popustila in nazadnje od nje ni ostalo nič.

Se je vodstvo kluba prenaglilo, ko mu je ponudilo pogodbo do leta 2022? »Čvari« je ta čas še najbolj motiviran član 22-kratnih prvakov, a učinek nekaterih njegovih igralcev blagodejen kot vipavska burja za novo pričesko. Kot da izbirajo tekme, na katerih se bodo trudili in na katerih jim bo bolj malo mar. Le dva tedna po zmagi na derbiju v Rdeči dvorani so bili proti istemu tekmecu povsem neprepoznavni.

image
Tomaž Ocvirk se je v Novem mestu soočil z jezo celjskih navijačev, pomirjal ga je mladi Gal Marguč. FOTO: RD Krka


Zelo zgovorna je bila fotografija, na kateri se Ocvirk drži za glavo iz obupa, medtem ko se rokometaši hihitajo na klopi za njim. Kaj storiti? Opraviti še eno trenersko menjavo ali tvegati, da se zgodi, kar si v Celju ne upajo niti pomisliti, tj. da bi ostali še brez glavne lovorike in elitnega dela lige prvakov?

8
od 27 golov je proti Gorenju doseglo sedem igralcev, ki zapuščajo Celje, 19 jih je dala sedmerica, ki ostaja.


Slačilnica kot postaja


Predsednik našega paradnega kluba Jernej Smisl in novi direktor Rok Plankelj sta v sezoni pogosto po tekmah zavila v slačilnico in nagovorila moštvo. Njuni nameni so vsekakor dobri, želita, da igralci in trener čutijo podporo z vrha. A po drugi strani je slačilnica svetišče in ne avtobusna postaja. Obiski šefov so kot antibiotiki, sprva primejo in pomagajo, ob prepogosti uporabi pa telo postane nanje imuno, učinek zbledi.

Pravi profesionalci delo opravijo do konca, kot se spodobi, v Celju so nekateri, ki se bodo poleti selili, z glavami povsod drugje kot pri rokometu. Odhajajočih je obilica, zadnje štiri tekme v rumeno-modrem dresu so pred Igorjem Anićem, Jako Malusom, Williamom Accambrayjem, Rokom Ovničkom, Brankom Vujovićem, Janom Jurečičem, Kristianom Bećirijem, bržčas tudi Aljažem Panjtarjem (gre v Gorenje). Nekatere bolj zanima, ali bodo imeli v novem stanovanju pralni stroj, kot kako gristi v obrambi in se križati v napadu. Proti Gorenju so odhajajoči igralci dosegli 8 od 27 golov Celja!

image
Direktor Rok Plankelj tako kot trener Tomaž Ocvirk še čaka prvo lovoriko Celja. FOTO: Leon Vidic


Slednje je blizu osvojitve 23. zvezdice, čeprav tudi v končnici ne deluje dobro. Če se ne bi pivovarji srečno rešili porazov v Kopru in Ribnici, bi jim že pošteno tekla voda v grlo. Zdaj imajo pet točk prednosti, pred njimi so štiri tekme. Če se želi izogniti scenariju, po katerem bi o naslovu odločila zadnja tekma v Zlatorogu proti prerojenemu Gorenju, morajo na naslednjih treh tekmah dvakrat zmagati.

Danes ob 20.15 bodo pred TV-kamerami (Gorenje bo ob 19. uri gostilo Loko) igrali pri Mariborčanih, ki se vselej zagrejejo proti Celju, za nameček se borijo za zadnjo evropsko vstopnico. Če Celjani ne bodo za 200 % bolj motivirani in zbrani, kot so bili v Marofu, bodo izgubili. Potem bo proti Ribnici in v Loki nad njimi visel Damoklejev meč.

image
Bodo Celjani strnili vrste pred ključnimi tekmami v prvenstvu? FOTO: RD Krka

 

Zorman v čakalnici


Je Ocvirk kaliber za vodenje evropskega Celja? Morda je, morda ni, a po burni krstni sezoni si že zavoljo vneme zasluži sezono začeti z ekipo, ki jo je pomagal sestaviti. Ta bo manj zvezdniška, a značajsko menda trdnejša. Če bi bilo očitno, da so Tamšetovi (v petih letih je Velenjčan oddal le eno lovoriko, superpokalno) čevlji preveliki, bodo šefi pač poiskali nekoga, ki se mu prilegajo.

Kar sam se ponuja Uroš Zorman, ki bi rad v domovini storil prve resne trenerske korake. Ne nazadnje bo v pisarni na Opekarniški 15 tudi soustanovitelj »hero teama« Luka Žvižej.

image
Celjski navijači imajo v tej sezoni mešane občutke. FOTO: Jure Eržen