»Karabatić stavil, a ni goljufal«

Odvetnik Nikole Karabatića je dejal, da so bile stave v Montpellierju športni, ne pa tudi kazenski prekršek.

Objavljeno
01. oktober 2012 15.29
HANDBALL-FRA-D1-PARIS-MONTPELLIER
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Montpellier - Eric Dupond-Moretti, odvetnik najboljšega rokometaša na svetu Nikole Karabatića in njegovega brata Luke, je v zvezi s stavniško afero v Montpellierju danes potrdil, da sta njegova klienta res stavila, a nista goljufala.

»Res je, da sta oba stavila, vendar je to športni prekršek, nikakor pa ne kazenski. Tako da ostro zanikam, da bi oba rokometaša prirejala izide rokometnih tekem. Tožilstvo bi moralo dokazati, da sta prirejala izide in da se je kaj nepravilnega zgodilo na omenjeni tekmi. Če tožilstvo ne bo dokazalo, da je bil izid tekme prirejen, potem sama stava še ni prekršek,« je dejal Dupond-Moretti.

Spregovorilo je tudi dekle Luke Karabatića Jeny Priez, ki je priznala, da je sodelovala v spornem dogajanju. »Luka je dal denar in Jeny rekel, naj stavi na poraz Montpellierja,« je potrdil njen odvetnik Antoine Camus.

Na zaslišanju tudi Kavtičnik?

Domnevno prirejanje izidov je močno razburilo francosko javnost. Še zlasti včeraj, ko je francoska policija po derbiju Montepllierja s PSG-jem rokometaše zaslišala kar v slačilnici, na zaslišanje na policijsko postajo pa odpeljala devet rokometašev. Med njimi je bil tudi zveznik Karabatič, pa tudi slovenska reprezentanta Dragan Gajić in Primož Prošt. 

Policija je v nedeljo izpeljala aretacije tako v Parizu kot Montpellierju, tako da je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA poleg Prošta in Gajića zaradi vpletenosti v škandal zaslišala še enega slovenskega rokometaša, Vida Kavtičnika.

Francoski rokometni prvak Montpellier se je znašel v primežu obtožb zaradi suma prirejanja izida prvenstvene tekme proti Cesson-Rennesu. Najboljši francoski rokometni klub je 12. maja letos klonil proti omenjeni ekipi z 28:31 (kvota je bila kar 45!); pred tem si je naslov prvaka že zagotovil.

Rokometašem grozi tudi zaporna kazen

Francoska televizija France 3 je poročala, da so bili na to tekmo na stavnicah vplačani sumljivo visoki zneski, med polčasom pa se je število stav na poraz Montpellierja tako povečalo, da je največje francosko stavniško podjetje Francaise des Jeux tekmo nato umaknilo s stavnega seznama. V Franciji lahko policija preveri, kdo je stavil, pri vseh vložkih, višjih od 500 evrov.

Na sporni tekmi, na kateri zaradi poškodb niso nastopili Nikola in Luka Karabatić, Mladen Bojinović, Slovenec Vid Kavtičnik in Samuel Honrubia, naj bi stave na poraz Montpellierja ob polčasu na treh različnih stavnicah na pariškem območju, v Bretanji in v okolici Montpellierja vplačali nekateri ljudje iz kluba, žene ter dekleta igralcev. Skupno naj bi bilo vplačil za 70.000 evrov, dobitek pa je znašal blizu 250.000 evrov.

Če bodo rokometaši spoznani za krive, jih lahko doleti zaporna kazen do pet let ter denarna kazen po 75.000 evrov. Če bo šlo zgolj za manjši prekršek, igralcem preti šest tekem suspenza in po 15.000 evrov denarne kazni, piše STA.