Kljub gladki zmagi Vujović zadovoljen le z rezultatom

Slovenski rokometaši so kvalifikacije za EP 2020 odprli s prepričljivo domačo zmago nad Latvijo (27:21).

Objavljeno
24. oktober 2018 22.09
Posodobljeno
24. oktober 2018 23.02
Jure Dolenec je nosil kapetanski trak. FOTO: Tadej Regent/Delo
J. P.
J. P.
Maribor – Slovenski rokometaši so ciklus kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2020 v Avstriji, na Švedskem in Norveškem začeli s pričakovano zmago. Pred 2000 gledalci v mariborski Lukni so bili s 27:21 boljši od Latvijcev, razliko pa ustvarili že v prvem polčasu, ko je bila na parketu udarna postava. Zdaj Slovence v nedeljo čaka prvo gostovanje v skupini 4 v Estoniji, na katerem bodo ravno tako v vlogi nespornih favoritov.


Izenačen le uvod


Zgolj uvodne minute so bile izenačene. Gostje so bolje začeli, vodili s 3:1, izid pa je bil nazadnje izenačen pri 4:4. Tedaj so izbranci selektorja Veselina Vujovića dokazali, da so gospodarji mariborskega parketa, s petimi zaporednimi zadetki so se izdatneje odlepili (9:4), do odmora pa razliko – na krilih naveze Dean Bombač, Jure Dolenec, Blaž Janc in ob razpoloženem Klemnu Ferlinu med vratnicami – zgolj še oplemenitili (14:7).

SLOVENIJA : LATVIJA 27:21 (14:7)


Dvorana Lukna, gledalcev 1500, sodnika Jorum in Kleven (oba Norveška).

Slovenija: Ferlin, Kastelic; Blagotinšek 1, Verdinek 2, Henigman, Janc 5, Dolenec 3 (1), Cingesar 1, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec 3 (2), Šoštarič 5, Ocvirk, Ovniček 2, Bombač 3 (2), Suholežnik.

Latvija: Purins, Kugis; Pilpuks 1, Veršakovs 6 (2), Jurdžs 3, Krištopans 4, Šenkans, Kreicbergs 3, Ermanis, Dude 1, Politers 2, Klešniks, Laždins, Leja, Pavlovičs 1 (1).

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (4), Latvija 5 (3).

Izključitve: Slovenija 12, Latvija 10.

Rdeči kartoni: Cingesar (35.), Jurdžs (51.), Krištopans (52.).


Nadaljevali rezervisti


Po vrnitvi iz slačilnice je Vujović prevetril vrste in priložnost ponudil tudi fantom, ki so prej greli klop. Razlika je sprva poskočila celo na +9 (16:7), nato pa so Slovenci do konca držali vsaj pet zadetkov naskoka, bi bila pa razlika še višja, če ne bi imeli Latvijci v vratih razigranega Artursa Kugisa, ki je zbral kar 14 obramb. Najučinkovitejša v domači zasedbi sta bila Janc in Mario Šoštarič s po petimi zadetki, pri gostih je Maris Veršakovs zabil še enega več.


Vujović ni bil navdušen


Po dvoboju kljub gladki zmagi – tretji v tretjem medsebojnem obračunu – selektor Vujović ni kazal navdušenja, poudaril je, da je zadovoljen izključno z rezultatom, z igro pa ne, še posebej ne v uvodnih minutah. Dodal je, da je bil načrt ob polčasu povečati razliko v drugem delu za vsaj še dva gola, kar pa se je njegovim izbrancem izjalovilo. »Vratar Urh Kastelic ni imel svojega dneva, ravno tako ne obramba v drugem polčasu,« je zmajeval z glavo selektor.