Ko bi se le ponovila Tamšetova francoska pravljica

V rokometni ligi prvakov bodo Celjani jutri ob 17. uri v »slovenskem« Montpellieru iskali zmago, ki bi štela dvojno

Objavljeno
04. oktober 2014 02.06
acr*cpl vardar
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Montpellier – Dvoboj nekdanjih velikanov in evropskih prvakov bo pokazal, kdo se bolj upravičeno spogleduje z nastopom v osmini finala lige prvakov. Montpellier s petimi slovenskimi reprezentanti in Celje Pivovarna Laško se bosta pomerila jutri ob 17. uri in želela vpisati prvi točki. Francozi stavijo na izkušnje in dvorano, Slovenci na srčnost in hitrost.

Celjani so se izpred dvorane Zlatorog podali ob 9.30 in v hotel Ibis v središču Montpelliera prek Benetk in Pariza prispeli dobrih 13 ur kasneje. Z izjemo srečanja iz oči v oči z voznikom s samomorilskimi nagnjenji, ki je ob vstopu v Italijo obrnil avto na avtocesti, je pot minila brez stresov. Toda ekipa je izgubila dan in ni imela treninga, zato sta danes na sporedu dva. Gostiteljem se kajpak ni bilo treba »delati Francoze«, da so slovenskim gostom odrekli oba termina v dvorani Parc&Suites, kjer bo jutri tekma, in jim zaradi otroške prireditve namenili pomožno igrišče. Vedo, da utegneta dvoboja s Celjani odločiti o 4. mestu, in v tej luči vsaka drobna nevšečnost lahko pride prav.

Montpellier, rekorder s 14 naslovi francoskega prvaka, je v prvem kolu doživel zaušnico pri Rhein-Neckarju (24:35). V domači ligi mu gre dobro, po treh zmagah je v četrtek remiziral v Nantesu (27:27), čeprav je v 35. minuti zaostajal za sedem golov. Junaka derbija z vrha sta bila dva Slovenca: v domačih vratih je blestel Gorazd Škof (18 obramb), ki ga je največkrat, desetkrat iz 13 poskusov, ukanil Dragan Gajić. »V drugem polčasu je na igrišče pritekla velika ekipa,« je za časnik L'Equipe povedal vroči Gajić. Vid Kavtičnik je dal tri gole, Jure Dolenec 2 in Matej Gaber enega.

Iz šampionskega Montpelliera iz leta 2003 je ostal kapetan Mikael Guigou, v Celju ni več nikogar od igralcev, ki so na evropski tron stopili leto kasneje. Ekipa je nova, vendar je v prvem kolu proti Vardarju kljub nesrečnemu porazu za gol pokazala, da je lahko konkurenčna najboljšim. Tudi Montpellier je preživljal že veliko lepše čase, še vedno se mu poznajo posledice stavniškega škandala izpred treh let, čeprav je skoraj sedemmilijonski proračun še vedno zajeten. Toda PSG je še dvakrat bogatejši in poleti sta se v prestolnico preselila reprezentanta Thierry Omeyer in William Accambray. Prvega je zamenjal hrvaški veteran Venio Losert, drugega naj bi Borut Mačkovšek, ki pa še ni okreval po artroskopiji kolena in vadi z drugo ekipo. Celjani pa iz sezone v sezono bolj zategujejo pas in imajo najmlajšo ekipo v LP.

Trener Branko Tamše – po telefonu mu je včeraj srečo zaželel tudi prvi pivovar Dušan Zorko – ima s seboj 16 zdravih igralcev in upa, da se bo v zunanji vrsti odprlo še komu poleg Mihe Zarabca, ob tem se nadeja boljše realizacije ob čistih strelih. Šibka točka Montpelliera je neuigrana obramba in prav to bi lahko izkoristili Slovenci, ki stavijo na hitre nasprotne napade. Proti postavljeni obrambi bo težje, zato bi bilo dobrodošlo, če bi strelske naprave naravnal Ivan Slišković, morda največji dolžnik s tekme proti Makedoncem.

To bo po svoje evroligaški krstni nastop za novega direktorja Gregorja Planteuja, ki je tik pred štartom sezone zamenjal Romana Pungartnika. »Lepo bi bilo zmagati na prvem gostovanju,« je na les potrkal Planteu, ki je rokometno kariero sklenil pri 15 letih. Takratni nadobudni celjski rod je ob zatonu nekdanje države vodil legendarni Stanko Anderluh, zdaj šef strokovnega sveta in pomočnik Tamšeta. Ko je slednji nazadnje vodil tekmo lige prvakov v Franciji, je dve sezoni nazaj njegovo Gorenje uprizorilo »blitzkrieg« v Chamberyju in se po vodstvu z 11:2 ni več ozrlo nazaj. »Rad rečem, da smo takrat odigrali popolno tekmo. Ko bi se le kaj takšnega ponovilo še s Celjem,« si je zaželel 34-letni Velenjčan, pred katerim je težak spored. Po vrnitvi iz Francije bodo imeli pivovarji le dan počitka, preden se bodo podali na četrtkovo gostovanje k Čehovskim medvedom. A nagrada je sila mikavna: dve zmagi v petih dneh bi na stežaj odprli vrata iz t. i. skupine smrti.