Krim ni blestel, a je zmagal

Štart v glavni del lige prvakinj je bil za rokometašice Krima Mercatorja uspešen, čeprav se je proti španski ekipi Itxako pokazalo, da so še daleč od forme, ki bi jim lahko prinesla želeni polfinale (30:26). Prihodnjo nedeljo bodo morale pokazati precej več, če želijo v Črni gori resno ogroziti zares močno Budućnost.

Objavljeno
04. februar 2011 22.11
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana - Obramba 6-0 je dobro delovala, v napadu pa je zelo škripalo in tudi Andrea Lekić, prva strelka z osmimi goli, ob pomanjkanju razpoloženih soigralk ni znala povezati akcij. Kdo ve, kako bi se razpletlo, če v vratih ne bi bilo Jelene Grubišić, katere nastop je bil zaradi bolečin v vratu še dva dni pred tekmo vprašljiv. Z 21 obrambami - med njimi je bilo nekaj zares spektakularnih - je bila glavna junakinja dvoboja v Stožicah. Pred tekmo z baskovsko ekipo, ki je pred tem v vsej sezoni doživela le en poraz in je veljala za prijetno presenečenje lige prvakinj, je bilo v domačem taboru veliko neznank.

V dveh mesecih in pol, odkar so krimovke odigrale zadnjo evropsko tekmo, se je namreč na Galjevici zgodilo precej sprememb, zaradi obilice težav s poškodbami, ki so neusmiljeno motile priprave, pa je bila vprašljiva forma nosilk igre. Strah je bil upravičen, čeprav sprva ni tako kazalo. Po začetnem otipavanju so Slovenke naredile delni izid 5:0 in pri vodstvu z 11:6 po 17 minutah je Lekićeva zbrala že šest golov. Na naslednjega pa je nato mlada Srbkinja čakala do 53. minute, ko je povišala na 25:19, in tedaj je že bilo bolj ali manj jasno, da bosta pomembni točki ostali doma.

Vendar pa je bilo vmes preveč stvari, ki ne vlivajo pretiranega optimizma pred nadaljevanjem. V napadu je še veliko rezerv. Zlasti Andrea Penezić ni bila prepoznavna in se je le redko odločala za strel. Tako je morala v drugem polčasu med drugimi odgovornost nase prevzeti Olga Čečkova, z 38 leti daleč najstarejša na igrišču, ki je zadela pomembne gole za 20:15, 24:19 in 30:25.

»Morda se bo slišalo čudno, ampak v bistvu smo v napadu igrale preveč disciplinirano. Vztrajale smo pri dogovorjenih akcijah, čeprav so tekmice spremenile način obrambe. Morale bi igrati hitreje in bolj neposredno proti vratom, namesto da smo se izgubljale v podajah. Proti Budućnosti se moramo bolje pripraviti na agresivno obrambo,« je dejala zimzelena Čečkova in poudarila, da je bila obramba boljši del ekipe: »Videlo se je, da smo si ogledale veliko posnetkov in smo vedele, od kod preži nevarnost. Bile smo močne v dvobojih ena na eno. No, seveda pa je bila tu zares izjemna Jelena.«

Omenjena krilna igralka je v drugem polčasu parala živce gostjam in preprečila, da bi se jeziček na tehtnici prevesil na gostujočo stran. »Obramba je bila ključ do uspeha. Igrale smo z različico 6-0 in tekmice zadele v šibko točko. Preprečile smo jim nalete proti golu, ki so njihov glavni adut. V napadu pa smo dovolile, da so nas prisilile v preveč napak. Grubišićeva je ta čas naša najboljša posameznica, res pa je, da obrambo prilagajamo njej in puščamo odprt prostor na krilih. Tudi kot osebnost veliko daje ekipi in je ena najboljših vratark nasploh,« je mlado Hrvatico pohvalila trenerka Marta Bonova, ki bo imela dober teden časa, da ekipo dvigne še za stopnjo višje in resno napade eno od prvih dveh mest v skupini 1.

Anja Andersen pri Romunkah


Za novico dneva v ženskem rokometu je poskrbela legendarna Anja Andersen, ki je tik pred dvobojem z Budućnostjo postala trenerka romunske ekipe Oltchim Valcea, s katero se bodo krimovke merile 20. 2. in 19. 3. Razvpita in karizmatična Danka, ena najboljših rokometašic doslej, je zamenjala Madžara Petra Kovacsa, ki je na klopi evropskih podprvakinj zdržal le osem mesecev.