Kvalifikacije za EP: Slovenci bližje, a vseeno daleč

Slovenski rokometaši so v Halleju prikazali boljši obraz kot v Stožicah, a kljub temu izgubili s 25:20.

Objavljeno
06. maj 2017 17.38
rokomet
N. Gr.
N. Gr.

Halle - Slovenija je majski kvalifikacijski ciklus končala s še drugim pričakovanim porazom proti Nemčiji. Po polomu v Stožicah je so bili slovenski rokometaši tokrat precej bolj konkurenčni domačinom, ki pa kljub temu na poti do novih točk niso imeli pretiranih težav. Končna zmaga s 25:20 odraža razmerje moči na parketu, pri Sloveniji velja pohvaliti predvsem mladega Urha Kastelica, ki se je v drugem polčasu izkazal v golu. 

Jure Dolenec ni bil zadovoljen. »Če bi na takšen način odigrali v obrambi v Ljubljani, potem bi bili Nemcem zelo blizu, morda bi jih celo premagali. Enostavno imam občutek, da nekateri naši posamezniki niso samozavestni. Kljub temu, da smo trenutno tretja reprezentanca na svetu, se obnašamo, kot da smo totalni 'outsiderji' na igrišču, kakovosten rokomet pa kažemo šele v trenutkih, ko močno zaostajamo. V prihodnosti se bo potrebno usesti in te zadeve razčistiti pred junijskima pomembnima kvalifikacijskima tekmama, v nasprotnem primeru se lahko ponovi španska zgodba, ko se po četrtem mestu na svetovnem prvenstvu nismo uvrstili na evropsko prvenstvo. Ta reprezentančna akcija z Nemčijo je bila gotovo korak nazaj.«

Z njim se je strinjal tudi Miha Zarabec. »Slabše kot v Ljubljani enostavno ni bilo mogoče odigrati. Nemci so bili danes boljši, čeravno smo jim bili vseskozi enakovredni. Usodne so bile nekatere črne minute v naši igri. Po slabi predstavi na prvi medsebojni tekmi smo se malce pobrali, zdaj moramo strniti naše moči za odločilni junijski tekmi s Švicarji in Portugalci. Vse je v naših rokah. Če se želimo prebiti do evropskega prvenstva, potem bo potrebno prikazati veliko več.«

»Tekma je bila težka in naporna, z doseženim pa nisem zadovoljen. Nismo igrali dobro, čeravno bolje kot pred dnevi v Ljubljani. Imamo veliko težav, predvsem pa je zaskrbljujoče to, da je veliko naših igralcev telesno zelo slabo pripravljeno. To mi povzroča veliko težav. Med današnjo večerjo se bom o tem odkrito pogovoril z njimi in jim dal jasno vedeti, da jih ne bom povabil na junijski zbor, če ne izboljšajo svoje telesne pripravljenosti. Prioriteta slovenske reprezentance je, da se uvrsti na evropsko prvenstvo,« je tekmo v Halleju opisal Veselin Vujović.

Slovenija kljub drugemu zaporednemu porazu ostaja v igri za EP, odločilni bosta junijski tekmi s Švico in Portugalsko.

Prvi polčas

Slovenija je tekmo v Halleju začela mnogo bolje kot srečanje v Stožicah, stik z Nemci so držali vse do 15. minute in rezultata 5:5, ko je prvo obrambo na tekmi vknjižil Matevž Skok. Nato so se v slovenski igri spet začele pojavljati enake napake kot na prvi medsebojni tekmi. Nemški strelci so z razdalje brez težav prihajali do strelov, obramba Slovenije je bila premalo agresivna, za nameček Veselin Vujović spet ni imel niti razpoloženega vratarja.

Nemci so po protinapadih dosegali lahke zadetke, v obrambi pa je izjemno grobi Pekeler nekajkrat posredoval tako, da bi kaj lahko prejel tudi rdeči karton. Izjemni Andreas Wolf je v prvem polčasu zadržal šest slovenskih strelov, Veselin Vujović pa bo s svojo taktiko spet privzdignil kar nekaj obrvi. Novopečeni kapetan Marko Bezjak je v igro prvič vstopil šele v 20. minuti in to kljub dejstvu, da Miha Zarabec ob nemških velikanih ni najbolje vodil slovenske igre, dosti bolje ni šlo niti Stašu Skubetu

Premalo je bilo tudi zadetkov s kril, kakšen gol sta ostala dolžna tako Jure Dolenec kot Borut Mačkovšek, Slovenija pa igre na krožnega napadalca po poškodbi Mateja Gabra praktično nima. Pred drugim polčasom Vujovića čaka precej dela, če se slovenski rokometaši še želijo vrniti v igro za pomembno zmago v lovu na evropsko prvenstvo. 

Drugi polčas

Slovenija je drugi del otvorila mnogo bolje, v obrambi so končno zaigrali nekoliko bolj agresivno, nemški strelci pa so bili nekajkrat nenatančni tudi iz zelo ugodnih položajev. Za nameček se je razigral še mladi vratar Urh Kastelic, ki je Slovenijo držal v igri, ko so z neumnimi tehničnimi napakami zapravljali žoge v napadu.

Nekajkrat se je Slovenija približala le na dva gola zaostanka in v nemški igri se je čutilo nekaj nervoze, nato pa so neumne izključitve (Blagotinšek), izgubljene žoge in vnovič razpoloženi Andreas Wolf tehtnico dokončno prevesili na stran domače ekipe. Slovenija je prikazala boljši obraz in se pogumno zoperstavila močnim Nemcem, za zmago pa bi potrebovali še boljšo igro v obrambi in manj tehničnih napak. Spornih je bilo tudi nekaj taktičnih odločitev Veselina Vujovića, časa za analizo do naslednjih tekem pa bo več kot dovolj. 

KVALIFIKACIJE ZA EP

Nemčija : Slovenija 25:20 (14:10) 

Stadion Gerry Weber, gledalcev 9300, sodnika: Dobrovits in Tajok (oba Madžarska).
Nemčija: Heinevetter, Wolff, Gensheimer 1 (1), Lemke, Wiencek 4, Reichmann 1, Wiede 4, Pekeler 2, Weinhold 1, Fäth 3, Groetzki 1, Weber 4, Dahmke 2, Pieczkowski, Kohlbacher 1, Drux 1.
Slovenija: Skok, Kastelic, Skube, Blagotinšek 1, Henigman 5, Marguč, Janc 3 (2), Dolenec 4, Poteko, Miklavčič, Kodrin 2, Bezjak 1, Razgor, Zarabec 3 (1), Mačkovšek 1, Mlakar.
Sedemmetrovke: Nemčija 1 (1), Slovenija 3 (3).
Izključitve: Nemčija 10, Slovenija 10 minut.
Rdeči karton: /.