Liga prvakov: Velenjčani evropsko sezono začeli z zmago, Celjani s porazom

Rokometaši Celja so v 1. kolu lige prvakov izgubili z Zagrebom z 21:2, Gorenje je s 35:33 premagalo Halmstad.

Objavljeno
21. september 2013 21.55
tel: +385 1 6103 090
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zagreb - Začela se je evropska rokometna sezona, s tekmama uvodnega kola sta jo odprli tudi slovenski moštvi. Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v skupini A v prvem kolu izgubili s hrvaško ekipo Croatia Osiguranje Zagreb s 21:24 (10:13), Gorenje Velenje je bilo bolj uspšeno in doma s 35:33 (19:16) premagalo Halmstad.

Velenjska ekipa je v prvem polčasu pokazala toplo-hladno predstavo. Mednarodno neizkušeni domači igralci so kar nekaj časa potrebovali, da so se znebili treme. Izbranci domačega trenerja Ivana Vajdla so po spodbudnem začetku močno popustili ter hitrim in agresivnim Švedom dopustili, da so jim v deseti minuti ušli na gol (6:7), v nadaljevanju pa vendarle zaigrali veliko bolje in si nekajkrat priigrali dva gola prednosti. Gosti so jim sicer vztrajno dihali za ovratnik, predvsem nevaren je bil Anton Halen, ki je v uvodnih 16 minutah dosegel kar šest golov, a Velenjčani so sijajno zaključili prvo polovico tekme in na velik odmor odšli s prednostjo treh golov (19:16).

V drugem polčasu so svojo zalogo v golih še oplemenitili in v 43. minuti povišali na +4 (28:24), le tri minute kasneje pa so švedski rokometaši - po delnem izidu 3:0 - znova zagrozili in se gostiteljem približali na gol zaostanka (28:27). Vajdl je z minuto odmora prekinil nalet Skandinavcev, v razburljivi zadnji četrtini pa so njegovi varovanci vendarle zmogli dovolj moči in znanja, da so osvojili prvi par mednarodnih točk v tej sezoni.

A pot do njih ni bila enostavna, gosti so vseskozi pritiskali in skušali tekmo postaviti na glavo, v svojih bliskovitih akcijah pa so se tudi močno zapletali, nekajkrat pa se je s sijajnimi posredovanji izkazal tudi vratar Emir Taletović. Navkljub temu so se v 58. minuti približali na gol zaostanka (32:31), a velenjska ekipa je z goli Jerneja Papeža in dveh Klemna Cehteta, sicer absolutnega junaka tega dvoboja, zadeve postavila na pravo mesto.

V velenjski ekipi je Cehte dosegel kar 12 golov, Mario Šoštarič jih je dodal osem.

Slovenski prvak bo naslednjo tekmo igral v četrtek, 26. septembra, ko se bo v gosteh pomeril z nemško ekipo HSV Hamburg.

Slab začetek Celjanov

Celjsko-zagrebški dvoboj še vedno velja za prestižni obračunnekdanjih velikanov evropskega rokometa. Tokrat se je v hrvaški prestolnici končal z zmago gostiteljev. Celjani bodo naslednjo tekmo igrali v soboto, 28. septembra, ko bodo v domačem Zlatorogu gostili tekmece iz ruskega Sankt Peterburga.

Celjani so zelo slabo začeli tekmo v zagrebški Areni in že po pičlih uvodnih štirih minutah zaostajali za tri gole (1:4). Izbranci celjskega trenerja Vladana Matića so delovali izgubljeno, v nadaljevanju pa so vendarle zaigrali nekoliko bolje in vzpostavili ravnotežje na igrišču. Z globoko obrambo 5-1 so zaustavili zagrebške napade in v deveti minuti znižali na 4:5, v začetku 16. minute pa je madžarski reprezentant Mate Lekai tekmo postavil v začetno izhodišče (6:6).

A Celjani so po plodnem obdobju padli v kreativno luknjo in v 20. minuti znova zaostali za tri gole (6:9). Do konca polčasa so se resda približali na 9:10, v končnici prvega dela pa naredili številne osnovnošolske rokometne napake in na velik odmor odšli z zaostankom treh zadetkov (10:13).

Matićevi izbranci so vse možnosti za ugoden izid zapravili v začetku drugega polčasa. Uvod so odigrali naravnost porazno in po šestih minutah nadaljevanja zaostali za šest golov (12:18). Do konca tekme so bili nekoliko bolj konkurenčni gostiteljem, v nobenem obdobju pa niso ogrozili njihove zmage.

V celjski ekipi sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Gašper Marguč in Nemanja Zelenović, oba sta dosegla po pet golov.

»V napadu smo naredili preveč napak, prav tako tehničnih, a teh je bilo manj kot na minulih dvobojih. Vse to nam močno jemlje voljo med igro. V obrambi smo igrali zelo solidno. Navkljub temu menim, da smo na dobri poti. Upam, da bomo vse te napake hitro odpravili in bili nagrajeni za našo bojevito igro,« je po tekmi povedal trener Celjanov Vladan Matić.

Liga prvakov, 1. kolo:

Skupina A:
- četrtek, 19. september:
Sankt Peterburg - Veszprem 15:28 (7:12)
Rhein-Neckar Löwen - Zaporožje 31:31 (15:13)
- sobota, 21. september:
Croatia Os. Zagreb - Celje Pivovarna Laško 24:21 (13:10)

Skupina B:
- nedelja, 22. september:
17.00 Wisla Plock - Kiel
17.00 Kolding Koebenhavn - Porto
19.00 Vive Targi Kielce - Dunkerque

Skupina C:
- sobota, 21. september:
Paris St. Germain - Dinamo Minsk 34:30 (12:11)
Wacker Thun - Metalurg Skopje 22:23 (9:13)
Vardar Skopje - Barcelona 29:29 (15:19)

Skupina D:
- sobota, 21. september:
Naturhouse La Rioja - HSV Hamburg 24:33 (8:14)
Gorenje Velenje - Drott Halmstad 35:33 (19:16)
- nedelja, 22. september:
15.00 Flensburg-Handewitt - Aalborg