Luka Žvižej svari pred ruskim težkim topništvom

Celjani bodo ob 17.30 gostovali pri Čehovskih medvedih in skušali s prvim parom točk ostati v igri za osmino finala.

Objavljeno
08. oktober 2014 20.37
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – »Po dveh bolečih porazih hrepenimo po osvojitvi prvih točk. Zmaga v Rusiji bi nam zares ogromno pomenila,« je bil pred odhodom na tekmo s Čehovskimi medvedi v 3. kolu lige prvakov – danes ob 17.30 – odločen Luka Žvižej. Kapetan rokometašev Celja Pivovarne Laško ob tem svari pred morebitnim podcenjevanjem ruske ekipe, ki ima kar močne adute.

Tudi Žvižej ima počasi dovolj duhamornih potovanj, posedanj po avtobusih in čakanja na letališčih. Varčevalni ukrepi pač ne dovoljujejo povezav, ki bi bile pisane na kožo športnikom. Celjani so konec tedna na poti v Francijo izgubili ves dan. »Treningi in tekme, naj bodo še tako naporni, so pravo olajšanje,« je v Montpellieru potožil Žvižej, ki ima sicer debelo kožo, saj za skoraj 10 let prekaša povprečno starost ekipe in je v karieri prepotoval daleč največ. Le v torek je lahko bil doma in pestoval dober mesec stara dvojčka, včeraj dopoldne se je že odpravil v Rusijo ...

»Dan hitro mine in še trening smo imeli vmes. Časa za počitek skoraj ni. A tako pač je,« se je z napornim ritmom sprijaznil Žvižej, ki si obeta zmago, vendar se zaveda, da bo delo vse prej kot lahko. »Malo smo se že pripravljali za Čehovske medvede, finiš analize bo sledil v Rusiji. Tekmecev nikakor ne smemo vzeti zlahka. Imajo dobro mešanico izkušenih in mladih igralcev. Njihova izida nista bila realna. Veszprem se v Rusiji ni sprehodil do zmage in tudi Vardar je imel v drugem polčasu težave. Fantje znajo igrati dober rokomet, Vladimir Maksimov (legendarni 68-letnik, ki je na reprezentančni klopi osvojil vsa velika tekmovanja, op. p.) jih dobro vodi,« opozarja Žvižej in poudarja, da so Rusi kot nabite šibrovke: »Zunanji igralci nič ne oklevajo, streljajo z vseh položajev. Če imajo dober dan in jim gre žoga rada v gol, potem jih je težko zaustaviti. Pestro bo, naš glavni cilj pa je število črnih minut, ki so nas pokopale na prejšnjih tekmah, zmanjšati na minimum.«

Celjani so tako proti Vardarju kot Montpellieru zapustili dober vtis, na trenutke prikazali vrhunsko predstavo. Zdaj je čas, da trdo delo oplemenitijo s parom točk. Tekma bo nadvse pomembna. Kdor bo zmagal, bo ohranil realne možnosti za osvojitev četrtega mesta in nastop v osmini finala. Poraženec se bo lahko počasi začel tolažiti z izgovorom, da je bila skupina C pač pretežak zalogaj. Čeprav neradi priznajo, bodo Celjani prvič v vlogi favoritov. Zmaga bi bila nadvse dobrodošla. Zatem bosta prišli tekmi z vodilnima Veszpremom in Rhein-Neckarjem. Pet zaporednih porazov bi slabo vplivalo na samozavest mlade in neizkušene ekipe. Trener Branko Tamše je v predmestje Moskve odpeljal isto šestnajsterico kot prej v Francijo. Največ dvomov se poraja okrog Ivana Sliškovića, udarnega strelca in pomembnega moža v obrambi, ki je na jugu Francije prejel hud udarec v telo. »Ivan čuti bolečine, a verjamem, da bo stisnil zobe in igral. Je pomemben člen tega moštva. Če ne bo stoodstoten, bodo priložnost dobili drugi. Morda bo eksplodiral kdo od igralcev, ki doslej niso imeli večje vloge,« je razmišljal Žvižej, ki ga je v Montpellieru obiskal brat Miha iz Toulousa in mu tudi v živo zaželel srečno očetovstvo.

Čehovski medvedi, do leta 2001 CSKA Moskva, so serijski ruski prvaki (2002–2014) in zveneče ime na evropski rokometni sceni. Toda po letu 2010, ko so nastopili celo na sklepnem turnirju v Kölnu, so padli v finančno krizo, lani izgubili skoraj vse igralce ter se celo odpovedali ligi prvakov. Preživeli so najhujše dni in zdaj so se vrnili, toda ekipo, v kateri ni tujcev, so šele začeli graditi in je v tem smislu podobna celjski. Najbolj izkušeni so reprezentančni vratar Oleg Grams, Dmitri Kovaljov (desno krilo), Aleksander Černoivanov (krožni; 202 cm, 105 kg) in levoroki Sergej Šelmenko, še letos član Deničevega Dinama iz Minska. Največ golov pa je na prvih dveh tekmah zbral levi zunanji Aleksander Dereven (16).