Mavsarjeva pri 23 letih že nosilni steber novega Krima

Rokometna liga prvakinj: nova kapetanka Krima Mercatorja Tamara Mavsar si jutri obeta zmago proti Hypu.

Objavljeno
16. oktober 2014 07.53
Rokometašica Krim Mercatorja. Ljubljana 13. oktober 2014.
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Poleg zimzelene vratarke Sergeje Stefanišin je Tamara Mavsar pri 23 letih največja stalnica med rokometašicami Krima Mercatorja. Odločitev trenerke Marte Bon, da jo imenuje za novo kapetanko, ni presenetljiva. Ljubljančanka bo v tej vlogi debitirala na jutrišnji premieri lige prvakinj s Hypom.

Kako se počutite kot kapetanka?

Pred parimi leti si tega niti v sanjah ne bi mogla zamisliti. A nikdar ne veš, kaj prinese jutri. Krim začenja novo zgodbo in Marta se je tako odločila. Vesela sem, da so me dekleta podprla, zlasti moja predhodnica »Serdža«, ki ima največ izkušenj in mi veliko pomaga.

Kaj pomeni ta vloga v praksi?

Marsikaj. Od banalnih stvari glede izbire oblačil do pomembnih na igrišču, kjer se od mene pričakuje dodatna spodbuda, optimizem. Sodelujem s trenerko in ji tudi prenašam želje igralk iz garderobe.

V šestih letih, odkar vas je prav Bonova sprejela v prvo ekipo, ste na Krimu izkusili številne vzpone in padce. Kako ste jih doživljali?

Res je bilo že marsikaj. Ko sem prestopila med članice, je nastala podobna črna luknja. Plače so se zmanjšale in nekatere igralke so odšle. Jaz morda zato čutim še večjo pripadnost kot nekatere druge igralke. Štejem se za Krimovo dekle, saj je to moj matični klub. Pomagal mi je in me pri 17 letih postavil na evropski zemljevid. Čutim dolžnost, da mu kaj dobrega vrnem. Zato sem se odločila ostati tukaj in v teh časih pomagati postaviti Krim nazaj na noge.

Vaše izkušnje iz LP, zbrali ste že 187 golov, so v mladi in neizkušeni ekipi neprecenljive, mar ne?

Moram reči, da mi je bilo čudno, ko mi je pred časom Jure Šterbucl (pomočnik Bonove, op. p.) povedal, da bo naša nova krožna napadalka Amelie Goudjo (ima več kot 100 nastopov za Francijo) pri 34 letih prvič nastopila v ligi prvakinj. Jaz pri 23 začenjam sedmo sezono.

Se strinjate, da bo ta v bistvu selektivna in bo pokazala, na katera dekleta gre računati v prihodnje?

Strinjam se, da se ne smemo riniti z glavami skozi zid in si postavljati previsokih ciljev. Res je nenavadno, da z izjemo vratark nimam niti ene iste soigralke iz prejšnje sezone. Potrebujemo čas.

Kako pomembno bi bilo v skupini s Hypom, Leipzigom in Volgogradom osvojili vsaj tretje mesto?

Saj si sploh ne znam predstavljati, da bi evropsko sezono sklenili že jeseni. Ne glede na to, da imamo povsem novo ekipo, sta tretje mesto in s tem evropska pomlad realno povsem dosegljiva.

Že jutri vas čaka ura resnice, v goste prihaja nekdanji velikan Hypo, za katerega večina meni, da je najšibkejši člen v skupini A.

Tudi jaz mislim, da je Hypo najlažje premagljiv. Na Dunaju so zamenjali skoraj vso ekipo, odšla je večina brazilskih reprezentantk in tudi oni, podobno kot mi, začenjajo novo obdobje. Verjamem v našo zmago, ki bi pomenila ogromno.

Krim se je odločil uvesti vstopnino. Se bojite, da bo ljudem težko odšteti pet evrov in da bodo stožiške tribune žalostno prazne?

Čeprav imamo devet tujk, imajo po treh letih v ekipi spet vidnejšo vlogo Slovenke. To ljudem veliko pomeni. Sem optimistična in verjamem, da teh pet evrov pravih navijačev že ne bo odvrnilo od ogleda tekme lige prvakinj. Kdor v srcu nosi Krim tako kot mi, bo že prišel in tudi plačal vstopnico. Mislim, da si na novi poti, ki je gotovo prava, zaslužimo vso podporo.