Med slavjem in slovesom še derbi

Nocojšnja tekma z Gorenjem (20) zadnja za sedem celjskih rokometašev.

Objavljeno
02. junij 2017 01.56
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Namesto razburljivega vrhunca z odločilno tekmo za prvaka bo nocojšnje srečanje med Celjem Pivovarno Laško in Gorenjem (20) minilo v sproščenem vzdušju. Derbi je sicer derbi in oba bosta želela zmagati, a jasno je, da se bodo po njem veselili gostitelji. Nazdravili bodo 21. naslovu in se poslovili od kar sedmih tovarišev.

Gorenjeva sezona je dokončno splavala po zlu pred dvema tednoma v Škofji Loki. Celjani so zagrabili darilo in si že prejšnji četrtek v Novem mestu zagotovili četrti zaporedni naslov. Današnji derbi v Zlatorogu bo zgolj formalnost, poleg veselja ob dvigu pokala ga bodo zaznamovala tudi nostalgična in dobrodelna čustva. Predstavitvi obeh ekip bo sledila predaja priložnostnih daril sedmerici igralcev, ki zapuščajo vrste našega največjega kluba. Med njimi bo tudi kapetan Luka Žvižej, čigar odhod ima še največ grenkega priokusa, saj so se pogajanja o plači med igralcem in vodstvom izjalovila v zadnjem hipu. Navijači bodo pogrešali tudi mojstrovine nosilcev igre Mihe Zarabca in Blaža Janca, a jima hkrati privoščijo karierna koraka, saj se selita v bogata kluba Kiel oz. Kielce in tudi Vida Poteka pri Meškovu čaka veliko donosnejša pogodba.

Poslavljajo se vsi trije tujci – nesrečni Arthur Patrianova, Povilas Babarskas in vratar Ivan Gajić. Slednji bi si pri 38 letih težko zamislil boljše slovo od kariere. V Sloveniji je pustil ogromen pečat, Gorenju prinesel vse tri naslove (2009, 2012 in 2013) in Celju zadnja dva.

Pred tekmo bodo za naslov državnih prvakov čestitali celjskim mladincem, ob polčasu bo nekdanji reprezentant Nenad Stojaković dražiteljem izročil drese igralcev, s katerimi je celjski klub iztržil 1470 evrov za njegovo nujno operacijo hrbtenice v Švici.

Pa tekma? Tudi če bi Gorenje prvič po 4. decembru 2013 premagalo Celje in bi trener Branko Tamše proti matičnemu klubu izgubil prvič po 19 tekmah, to ne bi pokvarilo veselice. Bi pa bila nekakšna uteha za Velenjčane, za katerimi je zelo slaba sezona. Po blamaži v Škofji Loki, ki jih je udarila tudi po žepih, so nazadnje visoko premagali Koper in pokazali, da le niso pozabili igrati rokometa. 

Sicer pa so v Rdeči dvorani že usmerili pogled v prihodnjo sezono, v kateri bodo z novim trenerjem Željkom Babićem in nekaterimi okrepitvami želeli končno s trona vreči varčne pivovarje. Hkrati si obetajo vrnitev v ligo prvakov, po neuradnih informacijah naj bi koncern Gorenje v nedeljo ob robu F4 lige prvakov v Kölnu podpisal sponzorsko pogodbo z EHF, kar bi veljakom na Dunaju gotovo olajšalo odločitev, ko bodo sredi meseca delili mesta v evropskih tekmovanjih ...