Moj prijatelj Nikola že ne

Med rokometaši Montpelliera, ki naj bi bili vpleteni v stavniško afero, je tudi francoski zvezdnik Nikola Karabatić.

Objavljeno
08. oktober 2012 14.23
P. Z., šport
P. Z., šport
»Moj prijatelj Nikola je edini, za katerega lahko rečem, da ga denar ne more pokvariti,« je Delovi novinarki pred meseci v Montpellieru razlagal slovenski rokometni zvezdnik Vid Kavtičnik. Se je ugriznil v jezik, ko je kot strela z jasnega udarila afera, v kateri se je dvakratni olimpijski prvak Nikola Karabatić znašel na sramotilnem stebru?

Tudi Kavtičnik še ni opran suma, da je stavil proti svoji ekipi na tekmi proti Cessonu in morda celo nagovarjal soigralce k porazu. Vendar je v precej boljšem položaju kot njegov dolgoletni prijatelj, največji zvezdnik v rokometnem svetu ta čas. Nikola sicer za razliko od brata Luke ni priznal, da je nespodobno stavo vplačal prek svojega dekleta. Izbranka Geraldine Pillet naj bi to (ob njegovi vednosti) storila kar sama, ker pač spremlja rokomet in pozna dogajanje v klubu, zato je menila, da bo Montpellier brez peterice poškodovanih igralcev in z naslovom prvaka že v žepu izgubil pri avtsajderju. In s tem zaslužila.

Vsaj tako se brani Karabatić. Res je težko verjeti, da bi se igralec, ki na mesec samo v klubu zasluži prek 25.000 € in na leto s sponzorskim denarjem (Adidas, Kinder, Ferrero, BetClick) zbere več kot milijon, lahko vdal takšnemu pohlepu in za prgišče evrov prodal dušo hudiču. No, svet je videl še bolj čudne reči. Nekaj drži kot pribito. Ne glede na sodni epilog najbolj črnega tedna v zgodovini rokometa Nikola nikdar več ne bo vzornik, kakršen je bil pred tem. Da se v njem nekaj kuha, je bilo jasno že po zmagi na OI v Londonu, kjer se je močno opit znesel nad studiem francoske televizije in voditeljem ter požel zgražanje javnosti.

V bistvu je kljub komaj 28 letom njegova kariera v zatonu vse od SP na Švedskem pred dvema letoma. Na EP v Srbiji je bil le bleda senca samega sebe in tudi poleti v Londonu ni ravno blestel, čeravno je bil prvak. V Montpellieru v zadnjih treh sezonah nikdar ni ponovil predstav iz Kiela, kjer se je začelo njegovo veliko prijateljstvo s Kavtičnikom.

Da športnik stavi na rezultate, je vsaj moralno nesprejemljivo. Da stavi na svojo ekipo, še manj. Da stavi proti njej, pa je prav nezaslišano in že zaradi tega bi se mu moral odpovedati vsak klub, ki da kaj nase in svoje ime. Če se bo izkazalo, da to ni bil osamljen primer, saj je po novem sporen tudi poraz v Nimesu, še toliko bolj. Vkolikor bo spoznan za krivega goljufanja, ga bo doletela celo zaporna kazen (zagrožena je do pet let), kar bi bržčas pomenilo konec kariere. Za Montpellier gotovo ne bo več igral, saj je klub že napovedal, da bo odslovil vse, ki so bili povezani s stavami. In on je bil.

Ko je sredi tedna spoznal težo obtožb, so Nikolo zalile solze in je na Facebooku izpovedal čustva: »Obtožujejo me goljufanja na tekmi, na kateri me sploh ni bilo. To je nesprejemljivo. Preživljam nočno moro. Od rojstva sem zaprisežen rokometu, športu pokojnega očeta,« je zapisal. Odvetnik Eric Dupont-Moretti, ki zastopa tudi brata Luko, želi rešiti, kar se rešiti da: »Res je, da sta oba stavila, vendar je to športni prekršek, nikakor pa ne kazenski. Ostro zanikam, da bi prirejala izide rokometnih tekem. Tožilstvo bi moralo najprej dokazati, da se je zgodilo kaj neregularnega in da sta za to kriva brata Karabatić.«

Brata nista igrala na sporni tekmi, tudi ne Kavtičnik. Lahko mu verjamemo, da ni vpleten, najverjetneje pa je vedel za stave ter usklajeno akcijo, ki je pomenila kapljo čez rob. Ga je to razjedalo in je iz obupa naključni sogovornici po gimnastični tekmi tako vneto razlagal, da njegov prijatelj Nikola že ni pokvarjen?