Morača potrdila vzpon forme

Rokometašice Krima Mercator stopnjujejo ritem pred ligo prvakinj.

Objavljeno
11. september 2013 18.50
Krim Larvik Ljubljana 13.04.2013 foto:Igor Mali
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – V pripravljalnem obdobju za novo sezono rokometašice Krima Mercatorja niso ravno blestele, toda zadnja zmaga pri Budućnosti v regionalni ligi nakazuje, da se forma strmo vzpenja. To je dobra vest slab mesec pred štartom lige prvakinj, v kateri bo tekmec tudi Leipzig z bivšo krimovko Susann Müller.

Nemke so konec tedna dobile kvalifikacijski turnir na Norveškem, kjer so bile v finalu boljše od domačega Byasna s 27:23, igralka tekme je bila prav levoroka Müllerjeva z osmimi goli. Krim se bo z Leipzigom meril v tretjem kolu. Evropsko sezono bo začel 5. oktobra, ko bo v Stožicah gostil Sävehof. Zanimivo, slovenske in švedske prvakinje so kljub temu avgusta odigrale prijateljsko tekmo, na Galjevici je bilo 28:27 za Krim, ki se je potem udeležil turnirjev na Madžarskem in v Koprivnici. Na prvem so Slovenke izgubile z Vardarjem (22:29) in Rostovom (21:27) ter se slednjemu oddolžile za poraz (26:18) in zasedle tretje mesto. Na Hrvaškem so premagale Podravko (30:23) ter izgubile s Hypom (26:27) in Budućnostjo (12:23).

V oči je zbodel zlasti slednji poraz, saj so Ljubljančanke v prvem polčasu zmogle vsega štiri gole (!). Toda skrb je bila očitno odveč, tekmovalno sezono je Krim odprl zelo dobro. Najprej je v regionalni ligi, v katero se je spet vključil in bo zato izpustil redni del domačega prvenstva, padel skopski Metalurg (33:17), minuli konec tedna so krimovke dobile tekmi s črnogorskimi tekmicami, Danilovgradu (38:16) in v nedeljo proti Budućnosti (26:22) v Morači, kjer v zadnjih letih niso imele uspehov.

Najboljša strelka je bila Andrea Penezić z devetimi goli in očitno je prva dama dobro zacelila poškodbo. »Turnir v Györu je bil za nas premočan za to obdobje. V Črni gori pa smo že pokazali obrise naše prave igre,« je z napredkom zadovoljen trener Tone Tiselj, ki v prvem delu sezone ne bo mogel računati na Jeleno Grubišić in Carmen Martin. Zato je bilo toliko bolj dobrodošlo spoznanje, da se je v vratih dobro znašla novinka iz Romunije Talida Tolnai (12 obramb proti Budućnosti) in da je na desnem krilu učinkovita Katarina Krpež (5 golov). Martinova sicer po operaciji vadi z ekipo po posebnem programu, »Gruba« pa ima terapije v Zagrebu in čaka na zeleno luč, da se pridruži soigralkam. »Vesel sem, da se je Tolnaijeva pokazala kot prava profesionalka in je za ta čas v super formi. Tudi na Krpeževo se lahko zanesemo, dobro jo dopolnjuje še Neli Irman,« je z »rezervistkami« zadovoljen Tiselj, ki v ekipi nima tako zvenečih imen kot Györ in Vardar – ta bosta ob Larviku in Budućnosti bržčas glavna tekmeca v boju za vrh v LP –, zato pa toliko daljšo klop.

»Naš adut je širina igralskega kadra. Gradimo na tem, da bomo lahko 60 minut držali močan ritem. Vsa mesta imamo pokrita z vsaj dvema kakovostnima igralkama, Oana Manea in Daniela Piedade dobro stojita na črti, nekaj težav s poškodbo ima le Linnea Torstenson,« pravi Tiselj, ki ima še največ skrbi na desnem zunanjem položaju, saj ima Romunka Patricia Vizitiu med novinkami največ težav s prilagajanjem: »Od nje ne moremo pričakovati, da bo enakovredno nadomestila Müllerjevo, ko je ta imela svoj dan, Računam pa, da bo razbremenila Barbaro Lazović.«

»Kandija« dobra generalka

Evropska generalka bo memorial Vinka Kandije, ki bo letos še posebej močan, ob Krimu bodo na Galjevici 20. in 21. t. m. namreč sodelovali Hypo, Budućnost in Vardar. »Podravka nima več konkurenčne ekipe, mi pa smo želeli imeti močan turnir, saj je zadnji pred ligo prvakov,« je pojasnil direktor Goran Dujić, ki se je moral s sodelavci iz Stožic začasno preseliti nazaj v stari dom na Galjevici: »Med eurobasketom pač nikomur nismo hoteli biti v napoto.«