Najlažje gostovanje ali Gorenje, pokaži, kaj znaš

Slovenski rokometni prvak Gorenje nocoj gostuje pri evropskem prvaku v Hamburgu.

Objavljeno
25. september 2013 21.18
Ivan Vajdl, trener rokometašev Gorenja v Velenju 31. julija 2013.
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Velenje – Gorenje na 13 pripravljalnih tekmah in štirih v tekmovalni sezoni ni doživelo poraza. Če se mu bodo velenjski rokometaši izognili tudi drevi, ko bodo ob 20. uri gostovali pri evropskem prvaku iz Hamburga, bo to pravi podvig.

»Naj se sliši čudno, a to bo za nas najlažja tekma v sezoni. V Hamburg gremo po izkušnje, ki jih bomo unovčili kasneje,« je miren direktor Tomaž Juršič, ki je lahko zadovoljen, kako se njegove »ose« začele sezono. Dobile so derbi s Celjem in v ligi prvakov opravile nalogo, ko so premagale Halmstad. Čeprav je HSV izrazit favorit, ima slovenski prvak nekaj razlogov za optimizem. V odlični strelski formi je Klemen Cehte, tudi Mario Šoštarič, igro dobro organizira Staš Skube. Napad je boljši del ekipe, čeprav je proti Celju pokazala, da zna igrati tudi obrambo. V vratih se znajdeta Emir Taletović in Benjamin Burić. Rezerv je še precej, denimo pri kapetanu Niku Medvedu in levorokemu Jerneju Papežu.

Hamburg ni noben »bavbav«. Sicer je res presenetljivo osvojil ligo prvakov, a v nemškem prvenstvu je osvojil šele 5. mesto, zato si je moral nov nastop med elito priboriti v kvalifikacijah, kjer je z zvrhano mere sreče izločil Berlin. Tudi ta čas ima težave. Nemški prvak iz leta 2011 je namreč šele na 9. mestu v bundesligi. Podobno kot Gorenje je doživel velike spremembe. Izgubil je šest igralcev, med njimi Igorja Vorija, Michaela Krausa in Marcina Lijewskega. Prišlo je devet novincev, tudi svetovni prvak s Španijo Joan Cañellas. Nova sta igralca na desnem zunanjem položaju, Žarko Marković in Adrian Pfahl. Prišleki so še Kentin Mahe, Petar Đorđić in Davor Dominiković. Vodja je Domagoj Duvnjak, ki dobro sodeluje z rojakom Blaženkom Lackovićem. Najboljši strelec je Hans Lindberg, kapetan stari znanec Pascal Hens, trener že od leta 2005 s polletnim premorom Martin Schwalb. Proračun kluba znaša 8,5 milijona evrov, torej je približno šestkrat večji od velenjskega. HSV je v prvem kolu v gosteh visoko ugnal Logroño, najbolj učinkovit je bil Stefan Schröder na desnem krilu z 9 goli.

Četudi vse to namiguje na enosmerni promet proti velenjskim vratom, v taboru Gorenja zatrjujejo, da jih žene športni motiv in da bodo kot vselej zaigrali na zmago. A med vrsticami je le mogoče zaznati, da ne bodo za vsako ceno rinili z glavo skozi zid. Če se bo izkazalo, da je tekmec premočan, bodo skušali nekaj moči privarčevati za nedeljsko gostovanje pri Trimu.


Želimo pokazati, kaj znamo, se predstaviti v kar najboljši luči, bele zastave že ne bomo izobesili vnaprej,« se ne namerava kar tako vdati trener Ivan Vajdl, zadovoljen, kako se je ujela skoraj povsem spremenjena zasedba: »S Švedi je večina igralcev debitirala v LP. Pričakujem, da bodo na vsaki naslednji tekmi prikazali napredek.«