Nastaja ekipa za kolajne

V slovenski rokometni reprezentanci in vodstvu RZS so po blesteči zmagi proti Poljski začutili veliko olajšanje. Prvim se je kamen od srca odvalil, ker so si z brezkompromisno igro praktično že zagotovili nastop na EP Srbiji. Že junijska domača zmaga proti nekonkurenčni Ukrajini bi zadostovala za osvojitev vsaj drugega mesta v kvalifikacijski skupini 3.

Objavljeno
11. marec 2011 10.21
Posodobljeno
11. marec 2011 16.15
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Drugim, ker jim je uspelo do vrha napolniti stožiško dvorano, v kateri so srčni domači matadorji poskrbeli, da se je rokomet po dolgem tavanju v megli spet prebil med udarne športne novice pri nas. Pisarna RZS s sodelavci je opravila veliko delo, o čemer najbolje govori primerjava s prvo tekmo proti Portugalski oktobra lani, ko so v Celju zakrili tribuni za goloma, da se ne bi videla mučna praznina. Praznik v polnih Stožicah pa ne bi bil popoln, če se ne bi končal s slavjem. Poljska se je izkazala za trdega tekmeca, ki bo jutri na domačem igrišču težko premagljiv, še zlasti, ker bo v razprodani novi dvorani v Zieloni Gori še posebej motiviran.

Čeprav selektor Boris Denič ne izpostavlja nobenega igralca in je zanj ekipa celota, kar je dokazal, ko je na igrišče že v prvem polčasu poslal vse fante, je jasno, da so k zmagi največ prispevali kapetan Uroš Zorman, nezaustavljiv, ko je tekla voda v grlo, Matevž Skok, ki je v drugem polčasu z izjemnimi obrambami preprečil, da bi Poljaki pobegnili na neulovljivo razliko, in Dragan Gajič, natančen kot običajno ter z osmimi goli najboljši strelec.

Slednjemu po prespani noči navdušenje ni popustilo. »Ni šlo samo za dve točki, temveč za samozavest, saj smo premagali zares uglednega tekmeca. Vedeli smo, da bo šlo na nož, zavedamo se, da nam bo v soboto še težje, saj nam bodo Poljaki na vsak način hoteli vrniti. Mislim, da nas čaka podobna tekma s še manj goli,« napoveduje Gajič, ki je edini napaki hitro popravil – ko je zgrešil »zicer«, je v naslednjem napadu zadel s krila, ko je zapravil 7-m, je zatem zabil odločilni gol.

Pred tekmo so skrbi povzročala t. i. deficitarna mesta, a se je izkazalo, da Slovenija pozna rešitve. Na črti se je izkazal Peter Pucelj, a še več pozornosti je bil deležen 19-letni Matej Gaber, ki je na prvi reprezentančni tekmi poosebljal nepopustljivost slovenske čete. V obrambi je bil pravi kolos, za povrh je vpisal prvi reprezentančni zadetek. Na levem krilu je prav tako nase opozoril Jure Sušin. V vratih pa je Skok poskrbel, da se odsotnost Gorazda Škofa ni poznala.

»Zelo sem vesel za Matevža, ki je pravi delavec. Ko se vrneta Škof in (Jure) Vran, bomo imeli štiri kakovostne vratarje. Gaber in Sušin sta dokazala, da sta iz pravega testa, z njima smo pridobili na širini, ki je potrebna, da lahko ohranimo visok ritem ves čas. Ko prideta še Luka in Miha (Žvižej), bo to spoštovanja vredna zasedba, sposobna tudi za kolajne z velikih tekmovanj,« je optimističen desnokrilni igralec, ki v Mariboru vzdržuje formo pred prestopom v Montpellier.

Če bi Gajič že morali izpostaviti igralca, od katerega je bilo pričakovati več, je to visoki Nenad Bilbija, ki je bil nemočen proti poljskemu obrambnemu zidu in tako Slovenci niso imeli (levega) zunanjega igralca, na katerega bi se lahko zanesli, da bo preskočil blok in zabil gol z desetih metrov. »Proti Poljakom je Denič bolj potreboval prodorne napadalce, zato Bilbija ni prišel do izraza. A v njem imamo obetavnega 'šuterja'. V Valladolidu potrjuje strelsko formo. Visok je 208 cm in krvavo ga potrebujemo. Ko se bosta z Urošem ujela, bo stvar čisto drugačna,« je soigralcu v bran stopil 26-letni Celjan in pohvalil Davida Špilerja, Jureta Natka, Sebastiana Skubeta, Davida Miklavčiča in Marka Bezjaka, ki so takrat, ko so Poljaki odrezali Zormana, z individualno kakovostjo znali prebiti poljsko obrambo. Bezjaka na drugi tekmi ne bo, saj bo zaradi poškodbe kolena izpustil šest tednov. Namesto njega bo Denič na Poljsko odpeljal Matevža Čemasa, za rezervo še Simona Razgorja.

***
Slovenija je ena izmed petih reprezentanc, ki se lahko po treh kolih pohvalijo z maksimalnim izkupičkom. Ob njej so še Madžarska, Slovaška, Češka in Rusija. Na EP sta neposredno uvrščeni samo gostiteljica Srbija in branilka naslova Francija, ki se jima bosta pridružili po dve ekipi iz sedmih kvalifikacijskih skupin. Najbolj se je zakuhalo v skupini 5, kjer je po porazu na Islandiji ogrožen nastop Nemčije. Ta bo morala doma vrniti udarec Islandiji, nato pa zmagati še v Avstriji, brez poraza vodilni na lestvici.