»Negativni« Krim pozitivno v sezono negotovosti

Ljubljančanke bodo v soboto praznih Stožicah (18) začele ligo prvakinj, v kateri je cilj četrtfinale. Sedem novink, osem tujk. Kapetanka Nina Žabjek.

Objavljeno
10. september 2020 17.00
Posodobljeno
12. september 2020 10.25
Predstavitev Krima Mercatorja je potekala po strogih zdravstvenih standardih EHF in navodilih NIJZ. FOTO: Marko Feist
Ljubljana - Prazne Stožice, obvezne maske, medosebna razdalja, razkuževanje, neživljenjski protokoli, zoprna in draga testiranja, enako velja za potovanja ... Vse to ne more zlomiti športnega duha rokometašic Krima Mercatorja, ki komaj čakajo, da bodo jutri gostile prvo tekmo prenovljene lige prvakinj proti norveškemu Kristiansandu.

image
Krim bo že 26. sezono igral med elito. FOTO: Marko Feist


Rekordnih 55 minut je trajala predstavitvena novinarska konferenca v največji dvorani na Slovenskem. Nič čudnega, toliko stvari se je spremenilo v pol leta, odkar je covid-19 končal sezono pred vrhuncem.



Krim je najbolj stalen gost lige prvakinj, začenja že 26. sezono.

Covid-19 je kljub zapletom uspešno prebolela Branka Konatar.

Nataša Derepasko je nova pomočnica trenerja Uroša Bregarja.


Če gremo po vrsti, liga prvakinj bo po novem potekala v dveh skupinah s po osmimi ekipami, štiri se bodo uvrstile v četrtfinale. To je tudi cilj dvakratnega evropskega prvaka Krima, najbolj stalnega udeleženca elitnega tekmovanja, to bo namreč zanj že 26. nastop v ligi prvakov. Prihodnje leto bo obeležil 20. obletnico osvojitve prvega naslova evropskega prvaka.

image
Nina Žabjek je nova kapetanka Krima. FOTO: Marko Feist


Ljubljančanke so precej spremenile ekipo. Alja Koren je zaradi nosečnosti prekinila kariero, sklenili sta jo Tamara Mavsar in Polona Barič, na razočaranje trenerja Uroša Bregarja se je Nina Zulić čez noč odločila oditi v Turčijo, čeprav so v njej videli vodjo za dolga leta.

Namesto Korenove, ki naj bi se vrnila, je kapetansko odgovornost prevzela šele 22-letna Nina Žabjek, ki je v prejšnji sezoni zelo napredovala. Doslej se je sramežljivo izogibala sedmi sili, odslej jo bo morala sprejeti kot nujno zlo.

image
Uroš Bregar že vrsto let vodi rokometašice Krima. FOTO: Marko Feist


»Vzdušje v ekipi je odlično, komaj čakamo da se začne, morda smo mlade (v povprečju 23 let; op. p.), toda zelo borbene in željne dokazovanja,« je povedala srednja zunanja igralka in po prvi tekmi napovedala krst za novinke.



Teh je sedem: Samara Vieira (Bra, 29 let, leva zunanja, 183 cm), Ocean Sercien-Ogulin (Fra, 22, desna zunanja, 176), Mateja Pletikosić (ČG, 22, srednja zunanja, 168), Branka Konatar (ČG, 20, levo krilo, 169), Anna Dobrić (Hrv, 22, krožna napadalka, 180), Jovana Risović (Srb, 26, vratarka, 171) in slovenska reprezentantka Maja Svetik (24, levo krilo, 168).

image
Krimovke imajo sedem novink. FOTO: Marko Feist


Tudi tujk je osem, poleg omenjene šesterice še Nizozemka Harma van Kreij in Srbkinja Ana Kojić.
 

Brez pripravljalnih tekem


Pred sezono je veliko neznank glede dosega ekipe, saj zaradi okoliščin ni mogla odigrati niti ene od predvidenih pripravljalnih tekem, če odštejemo tiste s kadeti Slovana in Celja Pivovarne Laško. Priprave so potekale v Ormožu in Laškem. V Krimovi skupini A so poleg Kristiansanda, pri katerem sta glavni zvezdnici Heidi Løke in Nora Mørk, Metz s Tjašo Stanko, Rostov-Don, Esbjerg, Ferencvaros, CSM Bukarešta z Barbaro Lazović in Elizabeth Omoregie ter nemški Bietigheim.

image
Direktorica Deja Ivanović ima skrbi čez glavo. FOTO: Marko Feist


Novosti pri Krimu je še kar nekaj. Odslej bo vlogo pomočnice trenerja opravljala legendarna krimovka Nataša Derepasko. Klub je dobil novo spletno stran in grafično podobo, v kateri je tradicionalni modri barvi dodan odtenek rožnate. V Stožicah, kamor se ekipa vrača po dolgem času, so povsem prenovili slačilnico, da bi se igralke počutile kar najbolj domače.



Toda vse bi bilo lažje, če bi jim ob strani stali tudi navijači. NIJZ je klubu kar trikrat zavrnil prošnjo, da bi lahko bilo na prvi tekmi prisotnih 500 ljudi. Glede na slabšanje epidemiološke slike so bodo rokometašice morale navaditi na turobno vzdušje. Pozitivna vest pa je, da so bili včerajšnji testi na novi koronavirus za vso ekipo krimovk – negativni.

image
Krim meri na četrtfinale lige prvakinj. FOTO: Marko Feist