Nemci premočni, Stožice padle že v prvem polčasu

V tretjem kolu kvalifikacij za rokometno EP 2018 so morali Slovenci na kolena pred aktualnimi šampioni (23:32).

Objavljeno
03. maj 2017 18.28
rokomet
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenski rokometaši so v današnjem športnem spektaklu v polnih Stožicah (na tribunah je bilo 10.000 navdušencev) veliko pričakovali, a malo izvlekli. Že v prvem polčasu dvoboja tretjega kola skupine 5 kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto na Hrvaškem so namreč kapitulirali pred aktualnimi šampioni in bronastimi z lanskega olimpijskega turnirja v Riu Nemci, ki so na odmor odnesli zajetnih sedem zadetkov naskoka (19:12), razliko pa v nadaljevanju še oplemenitili do končnih 32:23. Zdaj na razpredelnici moštvi ločijo že tri točke (6/3), Nemci pa ostajajo proti Slovencem neporaženi.

Naši fantje se bodo z izbranci novega selektorja Christiana Prokopa še drugič pomerili že v soboto ob 16.10 v Halleju. Fantje Veselina Vujovića so sicer prva dva obračuna tega kvalifikacijskega ciklusa odigrali novembra lani in ostali neporaženi - najprej so v velenjski Rdeči dvorani z izjemnim drugim polčasom (po prvem so zaostajali za tri gole) z 32:27 odpravili Švico, nato pa si privoščili spodrsljaj na gostovanju na Portugalskem, s katerega so se vrnili z zgolj točko (26:26), čeravno so na glavni odmor odšli s tremi zadetki zaloge. Povratna dvoboja z obema reprezentancama čakata naše fante sredi junija.

V današnjem slovenskem igralskem kadru ni bilo vratarjev Matevža Skoka in Urha Kastelica ter Staša Skubeta in Mateja Gabra, ki ima hematom v stegenski mišici, tako da se je na seznamu poškodovanih pridružil že prej prečrtanima Vidu Kavtičniku in Darku Cingesarju. Odsotnost treh pomembnih mož se je domači zasedbi, kot je napovedoval že Vujović, še posebej poznala v obrambi, ki je v prvi polovici prvega polčasa domala ni bilo, gostje pa so leteli na krilih nezgrešljivega Uweja Gensheimerja, ki se je naposled ustavil pri 11 zadetkih (iz 11 poskusov), in težko premagljivega vratarja Andreasa Wolffa, ki je zbral kar 16 obramb. 

POTEK PRVEGA POLČASA

V polnih Stožicah so bolje začeli Nemci, ki so tudi prvi zadeli, izenačil je z najstrožje kazni Jure Dolenec. Evropski prvaki so izkoristili nezbranost naših fantov v napadu in z golom v prazno mrežo povišali na 3:1, na drugi strani je bil s sedmih metrov uspešen Gašper Marguč. Gostitelji kar devet minut niso zadeli iz igre, kar je vodilna zasedba kvalifikacijske skupine izkoristila in pobegnila s 5:2. Napadalni urok je z bombo presekal Miha Zarabec, na 4:6 je znižal Blaž Blagotinšek, ki je za nameček izsilil še izključitev.

Pri gostih je bil v napadu neustavljiv Uwe Gensheimer, ki je iz petih poskusov prispeval ravno toliko golov. Na tribunah se je gnetlo znanih obrazov iz sveta politike, estrade in športa, med drugim je bilo videti Bojana Križaja, Raša Nesterovića in Urško Žolnir. Ko so Nemci prvič v obračunu ušli s +4 (9:5), je bil slovenski selektor Veselin Vujović v 14. minuti prisiljen poseči po minutnem odmoru. Gostje so dotlej iz desetih sproženih strelov izvlekli kar devet golov. Po kratkem oddihu je nemški stroj dvakrat zapovrstjo zatajil, Borut Mačkovšek je po domiselni akciji znižal na 6:9.

Po zaslugi čuvaja mreže Andreasa Wolffa, ki je bil več kot polovično uspešen (54 %), so se gostje dokopali do že šestih zadetkov zaloge (12:6), Vujoviću ni preostalo drugega, kot da je po 18 minutah igre še drugič vzel minutni odmor. Sprva se ni obrestovalo, saj je tekmec prednost še oplemenitil na +7, ki pa ga je očitno uspavala, po nizu zapravljenih napadalnih priložnosti pa je moral minuto odmora vzeti tudi novi selektor evropskih prvakov Christian Prokop. Dvakrat zapored je zadel Dolenec, enkrat iz sedemmetrovke (10:15).

Gostje so še enkrat pobegnili s +7 in zelo udobno zalogo odnesli na glavni odmor. Bili so učinkoviti v napadu, saj so iz 23 poskusov le štirikrat ostali praznih rok, za nameček so imeli med vratnicami razpoloženega vratarja, medtem ko ni na slovenski strani delovalo nič, niti eden od devetih igralcev, ki so sprožili, ni bil nezgrešljiv. Dolenec je zadel štirikrat, na drugi strani brezmadežni Gensheimer sedemkrat. »V obrambi smo imeli luknje na vseh straneh, tudi v napadu smo zapravili preveč priložnosti,« je bil tik pred odhodom v slačilnico samokritičen kapetan Marko Bezjak.

POTEK DRUGEGA POLČASA

V prvih tridesetih minutah sta slovenska vratarja Primož Prošt in Urban Lesjak skupaj zbrala pičli dve obrambi, Wolff na drugi strani kar devet, rezultat torej niti ni mogel biti drugačen (12:19). Naši fantje so se iz garderobe vrnili bolj nabrušeni, kar je sprva najbolj odsevalo v obrambi, nekoliko bolj je stekel tudi napad, nekajkrat je uspešno posredoval še Prošt. A kaj, ko se razlika nikakor ni mogla staliti, za kar je bil v največji meri zaslužen neustavljivi Gensheimer, ki je bil še naprej brezmadežen (10/10), slovensko mrežo je uspešno in neusmiljeno polnil tudi s sedmih metrov.

Ko se je drugi polčas ravno nagnil v drugo polovico, se je med strelce z lepim zadetkom s krila prvič vpisal tudi Blaž Janc in znižal na 19:27, pred tem je razlika prvič v obračunu narasla na +9. Tekmeca sta nadaljevala mrtvi tek do začetka zadnjih desetih minut, ko je Vujović prekinil dogajanje na parketu z minuto odmora. V finišu so uspavani gostje vendarle nekoliko popustili, kar je izkoristil Janc in po dolgem času Slovenijo spet približal na »le« šest golov zaostanka (22:28). Dolenec je imel priložnost z najstrožje kazni, Wolff je njegov strel ubranil, ravno tako odbitek sekundo pozneje.

Za nameček je nenameren udarec s komolcem v obraz prejel še Nik Henigman, ki je moral na klop po zdravniško pomoč. Evropski prvaki so zadeli trikrat zapovrstjo in bili pred zadnjimi tremi minutami vnovič zelo udobnih devet golov spredaj, zmagovalec je bil že davno odločen. Po vodstvu z 32:22 so imeli še protinapad, a se je z mojstrsko obrambo izkazal Prošt. In v naslednjem napadu še enkrat ... Zadnji gol v dvoboju je prispeval Jan Grebenc in postavil končni izid 23:32. V domači vrsti sta Dolenec in Bezjak zadela po petkrat, pri gostih Gensheimer enajstkrat - zgrešil ni niti enkrat.

»Dvoboj smo izgubili, še preden se je sploh začel. V prvih 20 minutah nismo naredili niti enega prekrška, ravno tako nismo imeli niti ene ubranjene žoge. Do sobote bo težko karkoli popraviti, se bomo pa potrudili, da bomo igrali čvrsteje in ostreje,« je po porazu zmajeval z glavo selektor Vujović. »Proti takemu tekmecu moraš igrati v obrambi maksimalno zbrano, v napadu pa izkoriščati ponujene priložnosti,« pa je razočarano dodal Dolenec, ki je za pet golov potreboval enajst poskusov. Slovenci bodo imeli priložnost za maščevanje že v soboto v povratnem dvoboju ob 16.10 v Halleju. 

SLOVENIJA : NEMČIJA 23:32 (12:19)

Dvorana Stožice, gledalcev 10.000, sodnika Pichon in Reveret (Francija).

Slovenija: Prošt (9 obramb), Lesjak (2); Blagotinšek 2, Henigman, Marguč 3 (3), Janc 2, Dolenec 5 (3), Poteko, Miklavčič, Kodrin 1, Bezjak 5, Grebenc 2, Razgor, Zarabec 2, Mačkovšek 1, Mlakar; Nemčija: Wolff (16 obramb), Heinevetter (0); Gensheimer 11 (6), Lemke 1, Wiencek 3, Reichmann 2, Wiede, Pekeler 2, Fäth 2, Groetzki 4, Weber 4, Dahmke 2, Ernst, Pieczkowski, Kohlbacher, Drux 1; sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Nemčija 6 (6), izključitve: Slovenija 6, Nemčija 8.

Danes: Švica - Portugalska, sobota: Nemčija - Slovenija (Halle, 16.10), nedelja: Portugalska - Švica.