Nemška ključavnica zaklenjena tudi za šefa Vujovića

Slovenci so bili v Stožicah le bleda senca ekipe iz Pariza. Jutri v Halleju bodo poskusili popraviti vtis, odločilen za EP bo junijski cikel.

Objavljeno
05. maj 2017 00.13
Rokomet, kvalifikacije za SP Slovenija-Nemčija Ljubljana 3.5. 2017 [rokomet,kvalifikacije]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – »Bad Boys«, kot se je prijelo ime nemškim reprezentantom po zmagi na lanskem EP, so odčitali lekcijo prijaznim fantom iz Slovenije, ki so živeli na oblakih po osvojitvi brona na letošnjem SP in po uri resnice v Stožicah doživeli bridko streznitev v kvalifikacijah za euro na Hrvaškem. A iz muhe ne gre delati slona in iz poraza ne tragedije.

Ni sramota izgubiti proti Nemčiji, je pa škoda, da se je vseslovenski rokometni praznik končal na tak način, saj so bili domači matadorji nebogljeni. Pred tekmo so bili sicer zelo smeli v napovedi prve zmage proti Nemcem, a to je bila zgolj krinka. Še vedno niso preboleli otroških bolezni, prehitro zadovoljijo apetite in jih zapusti sla po dokazovanju. V tej luči jim je bilo državno odlikovanje dan pred težko tekmo prej v potuho kot spodbudo.

Skrb tistih, ki dobro poznajo nrav reprezentance, je bila upravičena. Ne gre pozabiti, da so mnogi igralci pri koncu najbolj pestre sezone v karierah. Začelo se je že julija lani s pripravami na OI. V Riu ter zatem v Franciji sta bila dva vrhunca in v devetih mesecih se je zelo težko še tretjič »nastrojiti«. Še svetovni prvaki iz Francije so v ponovitvi zadnjega finala doživeli gladek poraz na Norveškem, v težavah pri lovu na euro 2018 pa so se znašle ugledne reprezentance, kot so Rusija, Poljska, Srbija in Islandija.

Nemce je medtem streznila zaušnica proti Katarju v četrtfinalu SP in so bili pod novim selektorjem bolj željni dokazovanja. Slovenci? Srce je hotelo, glave in telesa ne, pregoreli so v želji, da bi navdušili domačo javnost. Selektor Veselin Vujović se drži načela, da ima šef vedno prav in je kot običajno glavnino krivde prevalil na igralce, a tudi sam se je kar precej lovil, medtem ko je krilil z rokami ob vsaki potezi. Ves prvi polčas je vztrajal z Gašperjem Margučem na desnem krilu, čeprav je bilo takoj jasno, da nima svojega dne, za nameček bi bil Blaž Janc bolj koristen v obrambi. Tudi kapetana Marka Bezjaka je poslal v ogenj šele, ko je bilo pri 6:12 že praktično vse zapravljeno ...

»Vuja« je aprila lani v Malmöju premagal španski urok, kar je Sloveniji prineslo nastop na OI; na letošnjem SP v Franciji je po 12 letih na velikem tekmovanju padla Hrvaška in Slovenija se je okitila z bronom. A nemška ključavnica ostaja zaklenjena. Nemci so bili od Slovenije boljši že na SP 2015, EP 2016 in OI 2016, na dosedanjih 14 tekmah je Slovenija iztržila zgolj točko (na EP 2010 je bilo 34:34) in slabo ji kaže tudi v 15. poskusu. Res pa je, da bodo lahko jutri v Halleju zaigrali bolj sproščeno in bodo morda zato bolj nevarni. Vujović se je odločil, da bo uporabil druga vratarja, namesto Primoža Prošta in Urbana Lesjaka bosta branila Matevž Skok in Urh Kastelic. Zaigral bo tudi Staš Skube, ki bo zamenjal enega od zunanjih igralcev.

Včeraj po zadnjem treningu pred odhodom na sever so bili Slovenci v vojašnici Edvarda Peperka precej bolj tihi in zadržani v napovedih. Skromnost je pri njih ponavadi dober znak. Vsaka predstava, boljša od zadnje v Stožicah, bi bila korak v pravo smer. O drugem potniku na EP v južni soseščini pa bosta odločali junijski tekmi s Švico v gosteh in Portugalsko v Kopru. Slovencem pa se nikakor ne sme ponoviti globok padec, kot ga je Deničeva četa doživela po četrtem mestu na SP 2013, ko je po porazu v Stožicah proti Belorusiji izpustila EP 2014 in potem potrebovala kar nekaj časa, da se je spet pobrala.