Romunke »pokvarile« zabavo

V prvem polfinalu SP v rokometu za ženske se bodo pomerile Nizozemke in Poljakinje, v drugem pa Norvežanke in Romunke.

Objavljeno
16. december 2015 22.09
DENMARK-HANDBALL/
P. Z., Š. Ro.
P. Z., Š. Ro.

Herning - Na svetovnem prvenstvu za rokometašice se nadaljujejo presenetlivi izidi. Polfinalna para sta: Nizozemska - Poljska in Norveška - Romunija.

Nizozemke ostajajo hit turnirja in so po Srbkinjah ugnale še slovenske krvnice iz kvalifikacij Francozinje (28:25). Estavana Polman je dosegla deset golov za zmago, vratarka Tess Wester pa nanizala 21 obramb. V francoski ekipi je nekdanja Krimovka Allison Pineau dosegla osem zadetkov.

Poljakinje so šokirale Rusinje (21:20) in se bodo v polfinalu skušale oddolžiti Nizozemkam, proti katerim so v skupini izgubile za 11 golov. V 54. minuti dvoboja z Rusijo je bil izid izenačen (20:20), odločilni gol pa je po več kot petminutnem obojestranskem strelskem postu dosegla Poljakinja Monika Kobylinska, s šestimi goli tudi najbolj učinkovita igralka dvoboja.

Romunke so najprej izločile svetovne prvakinje iz Brazilije in v četrtfinalu zmogle še eno veliko presenečenje - po drami s podaljškom so premagale gostiteljice iz Danske (31:30). Domačinke so si v izdihljajih rednega dela izborile podaljšek, v dveh petminutnih dodatnih obdobjih pa je bila močnejša romunska zasedba, v kateri je blestela Cristina Neagu, ki je dosegla kar 15 golov, v domači je bila najbolj učinkovita Line Jorgensen s šestimi zadetki.

Derbi večera, na katerem sta pravico delila Bojan Lah in David Sok, je bil med Norveško in Črno goro, po hudem boju pa so se napredovanja v boje za kolajne razveselile Skandinavke (26:25). V skandinavski izbrani vrsti je bila najbolj učinkovita Nora Mork z osmimi goli, v črnogorski pa sta Jovanka Radičević in Majda Mehmedović dosegli po šest zadetkov.