Novi Balić, rokometni Dončić? Raje piše svojo zgodbo

Domen Makuc je z dekletom Tijo odpotoval v Barcelono, s katero je podpisal štiriletno pogodbo. F4 v Kölnu bi lahko osvojil dvakrat v manj kot pol leta.

Objavljeno
16. julij 2020 06.00
Posodobljeno
31. julij 2020 12.47
Domen Makuc ima vse, kar potrebuje mladi zvezdnik: talent, voljo in glavo na pravem mestu. FOTO: Uroš Hočevar
Ljubljana - »Zdaj sem bi v Celju, smo tukaj spakirali, gremo domov v Rodik in jutri iz Benetk na letalo v Barcelono,« je svojo pot k devetkratnim zmagovalcem rokometne lige prvakov opisal 20-letni slovenski biser Domen Makuc, ki je pred kratkim podpisal štiriletno pogodbo s serijskimi španskimi prvaki. Če bo vse po sreči, bo organizator igre kar dvakrat v dobrih petih mesecih nastopil na F4 v Kölnu ...

Primorcem gre dvojina malce težje z jezika, pod »mi«, ki gremo v Katalonijo, je mislil sebe in dekletom, mlado atletinjo celjskega Kladivarja Tijo Ocvirk, prav tako letnico 2000. Kaj bo počela v tujem svetu? »Trenirala, študirala, kuhala, uživala,« je vse jasno 190 cm visokemu srednjemu zunanjemu igralcu, ki verjame, da bo tudi izbranka napredovala na športni poti. Njeni paradni disciplini sta 400 in 800 metrov in je menda podobno kot Domen zelo nadarjena. »Zdaj v tem letu se bo pokazalo, kakšen bo napredek. Pogoje bo imela vrhunske.«

image
Makuc se ne boji dvobojev v telo z močnejšimi branilci. FOTO: Seha


Prva informacija, da se za Makuca, prvega milenijca z zadetkom v ligi prvakov, zanima velika Barça, je prišla 31. marca, v času najhujše karantene zaradi koronavirusa, zato se je sprva zdela malo verjetna. »Začelo se je malce prej, jaz še nisem imel menedžerja, nakar je v stik z mano stopil Andrej Golić in mi povedal, da gre zares in da so nekateri klubi zelo zainteresirani zame. Začeli smo se pogovarjati, ampak potem je prišla korona in smo morali počakati. No, zdaj smo 'zrihtali',« je povedal Makuc, ki je z mladinsko reprezentanco Slovenije predlani v Celju osvojil zlato kolajno na evropskem prvenstvu.
 

Slovenski trio


Prišel je v dobre roke, Golić skrbi za interese mnogih slovenskih reprezentantov, tudi Jureta Dolenca in Blaža Janca, ki bosta njegova nova soigralca. Zanj se je poleg drugih zanimal Paris Saint-Germain. »Barcelona je bila od nekdaj moj cilj in zato nisem dosti omahoval,« so se sanje uresničile Makucu, ki je iz matičnega kluba Hrpelje-Kozina v Celje prišel v sezoni 2014/15, torej star šele 14 let. Nekateri pravijo, da v tujino odhaja prezgodaj, še preden se je zares izkazal v Celju, kjer bi lahko imel sezono ali dve vodilno vlogo. V Barceloni si je pač ne more obetati tako kmalu.

image
Makuca odlikuje velika hitrost. FOTO: Seha


»Ne bi se strinjal, da je prezgodaj zame, čeprav nikdar ne veš. Ne bojim se, da bi moj razvoj zastal, prepričan sem, da bom samo še napredoval. Treniral in igral bom z igralci, s kakršnimi bi si vsak želel, in se od njih učil. S trenerjem (Xavijem Pascualom; op. p.) sva se že pogovarjala. Rekel je, da bomo na sredini Luka Cindrič, Raul Entrerrios in jaz. Glede na to, da bo sezona najbolj naporna doslej, bo za vse dovolj prostora. Začel bom v drugem planu, ampak odločilna bo forma,« pravi Makuc, čigar izjava namiguje, da se bo na levo stran pomaknil islandski zvezdnik Aron Palmarsson.
 

Dva F4 v pol leta


V zadnjih letih je kar nekaj Slovencev igralo na F4 v Kölnu, Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Staš Skube so ga tudi osvojili. Makucu bi to lahko uspelo že pri rosnih 20, konec decembra bo namreč Barcelona v Lanxess Areni imela status favorita. »Ne pritožujem se. Upam, da se bo F4 izvedel in da bom nastopil. Rad bi ga kar takoj osvojil, pa potem še junijskega,« visokih ambicij ne skriva Makuc, ki je vesel, da v Blaugrani, kjer se bo moštvo srečalo 27. t. m. in s pripravami začelo 1. avgusta, ne bo osamljeni Slovenec.

image
Makuca odlikuje velika hitrost. FOTO: Seha


»Dobro je, da je tam že dolgo Jure, ki stvari pozna in mi je že pomagal. Z Blažem se poznava še iz Celja, veselim se slovenskega tria,« se bo lahko španščine počasi učil Makuc, ki je prvič na veliki sceni zablestel na turnirju lige Seha leta 2018 v Skopju, kjer so ga gledali z velikimi očmi in v njem prepoznali novega Ivana Balića.
 

Podobnosti z Dončićem


Njegovo kariero že ves čas ovirajo nesrečna kolena, na obeh je že bil operiran. »Zdaj je vse v redu, upam, da je to za mano. Sigurno bom v Barceloni v pravih rokah, tam je zdravniška služba še na višji ravni kot v Celju in mi bo znala pravilno svetovati,« se brezkompromisnemu slogu igranja v »meso« noče odreči Makuc, ki ga nekateri že primerjajo z Luko Dončićem, kar mu sicer godi, a se s tem ne obremenjuje.

image
Makuc je prvič zablestel na turnirju lige Seha v Skopju pred dvema letoma. FOTO: Seha


»Razumem, od kod primerjave, približno enako sva stara, oba kreatorja igre, ki želiva igrati tudi za gledalce. Uživava v tem, kar počneva, in to se vidi,« je razmišljal Makuc, preskromen, da bi dodal še eno podobnost, namreč prijeten videz, zaradi katerega je zelo priljubljen pri dekletih, na instagramu ima daleč največ sledilcev med rokometaši ...
 

Naslednji cilj reprezentanca


Če je v klubski karieri zgodaj prišel, kamor je hotel, je naslednji logični korak v karieri preboj v reprezentanco, pred katero so mnogi veliki izzivi, in uveljavitev v njej. »V reprezentanci je velika gneča, veliko preizkušenih odličnih igralcev, ki so med najboljšimi v Evropi. Seveda je velika želja reprezentanca, ampak verjetno bo še treba malo počakati. Seznam pred mano je dolg, selektor bo že vedel, kdaj je pravi čas zame,« se ne mudi Makucu, ki je ob slovesu iz Celja potarnal, ker se ni mogel na pravi način posloviti od navijačev in soigralcev, zato pa bo lahko »napako« popravil že kaj kmalu, saj sta se Barcelona in Celje znova znašla v isti skupini lige prvakov.

image
Pred Domnom Makucem je lepa prihodnost. FOTO: Uroš Hočevar


A najprej bo v vlogi gostitelja, že 23. septembra v Blaugrani, kjer so pivovarji lani doživeli najvišji poraz doslej. Je pa Makuc dosegel štiri gole in morda prav takrat prepričal modro-rdeče, da je iz šampionskega testa.

Rokometni geni


Domen Makuc se je rodil 1. junija 2000 v Postojni in odraščal v vasici Rodik. Velike rokometne korake dela tudi njegov mlajši brat Andraž, ki je lani s Koprom podpisal štiriletno pogodbo in že ima prvoligaške izkušnje. Kmalu bo dopolnil 18 let. Da sta brata postala rokometaša, je zaslužen predvsem njun oče Simon, ki je nekoč igral za koprski Cimos in je zbral tudi osem nastopov in šest golov za slovensko reprezentanco. V tem še prekaša starejšega sina, ki je lani maturiral na zahtevni Kajuhovi gimnaziji in pred tem v prvo opravil vozniški izpit ter lahko na izlet odpeljal svojo izbranko Tijo, atletinjo celjskega Kladivarja, s katero se bosta odslej lahko spreajala po Rambli.


image
Makuc je tip sodobnega organizatorja igre. FOTO: Uroš Hočevar