Novinec in kapetan sta ubranila mariborsko trdnjavo

Mariborski rokometaši proti Kristianstadu zaostajali že za pet golov, pa si priigrali minimalno zmago.

Objavljeno
13. oktober 2014 07.38
55 Mlakar Žiga (RK Branik Maribor), 12.10.2014, Maribor
P. Z., šport
P. Z., šport
Maribor – Čeprav so hodili po robu, mariborski rokometaši tudi na začetku tretje zaporedne evropske sezone ostajajo neporaženi v svojem Taboru. Toda zmaga z golom prednosti jim ne omogoča mirnega spanca pred petkovo revanšo na Švedskem. Kristianstad se je namreč v prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za pokal EHF izkazal za neugodnega tekmeca.

Začetek dvoboja je bil enakovreden, Mariborčane pa je nad vodo držal prišlek iz Celja, Žiga Mlakar, ki je dosegel prve štiri domače gole. Nazadnje je bil rezultat izenačen pri 5:5, ko se je med strelce vpisal Tine Poklar, nato pa so na igrišču dvorane Tabor zagospodarili gostje. Pri vodstvu s 7:6 so dosegli štiri zaporedne gole in pokazali, da so prišli po nič manj kot zmago.

Domačemu trenerju Marku Šibili tudi z minuto odmora ni uspelo zaustaviti slabega niza. Po zaostanku s 6:11, najvišjim na tekmi, je nato dva zadetka dosegel Ante Kaleb, toda moštvo švedskega selektorja Ole Lindgrena, legendarnega člana zlatega rodu švedskih rokometašev iz 90. let prejšnjega stoletja, je do odmora zadržalo otipljivo prednost treh zadetkov.

Drugi polčas je bil kot dan in noč, četudi so Skandinavci dosegli prvi zadetek. Vijoličastih to ni zmedlo in so z nizom 4:0 izenačili v 37. minuti, ko je bil šestič uspešen levoroki Mlakar. Predramili so se tudi navijači in ljubljence ponesli do vodstva, ko je v 40. minuti zadel Tadej Sok, Poklar pa je minuto kasneje vodstvo podvojil (18:16). Nova zadetka razpoloženega Kaleba sta pomenila že kar obetavno vodstvo z 20:17. Toda Švedi niso popuščali in pri 21:21 – izključen je bil Poklar – dobrih 10 minut pred koncem spet ujeli tekmece. Ko je Kristian Björnsen, eden od dveh Norvežanov in hkrati edinih tujcev v ekipi, kmalu zatem obnovil švedsko vodstvo, je moral Šibila spet sklicati igralce na posvet.

Njegove besede so na plodna tla naletele pri novem kapetanu in rekonvalescentu po dveh operacijah rame Nikoli Špeliću, ki je hitro zabil tri gole – vmes je zadel še najboljši strelec tekme Mlakar – in Mariboru priigral minimalno prednost. Povratno srečanje v mestu na jugu Švedske, ki leži dobra dva metra pod gladino morja, bo v petek. Skupni zmagovalec se bo uvrstil v tretji in zadnji predkrog pokala EHF (v njem bodo eni od nosilcev Velenjčani), ki bo določil 16 ekip za skupinski del tekmovanja. Mariborčani si medtem ne bodo mogli privoščiti počitka, saj jih že jutri čaka domača prvenstvena tekma s Krškim.

»Začetek tekme je bil slab, nato smo se zbrali. Malce nas je zmedla izključitev Poklarja, vendar nam je vseeno uspelo zmagati. Na Švedsko gremo ubranit ta gol prednosti,« je povedal Hrvat Ante Kaleb.