Ob premoru vse odprto, začenja se misija EP

Maribor z zmago v Ribnici končno ujel zgornji dom.

Objavljeno
20. december 2015 21.35
Rokometni klub Maribor Branik - Rokometno društvo Riko Ribnica, 12.9.2015, Maribor [rokomet, Maribor Branik, Riko Ribnica]
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Z zmago Gorenja proti Loki se je za letos končalo rokometno prvenstvo, pozornost bo do konca januarja usmerjena k evropskemu prvenstvu na Danskem. Po slabem štartu so se v praznične dni dobre volje podali Mariborčani, ki so v Ribnici storili velik korak proti vrhu lestvice 1. SRL.

Prvenstvo s 14 klubi še naprej izgublja kakovost, kar se je nazadnje potrdilo z zgodnjima izpadoma Gorenja in Maribora v pokalu EHF, a razburljivosti mu vseeno ne manjka. Gre za ligo treh hitrosti. Na vrhu sta osamljena Celje in Gorenje, za njima pa je kar sedem klubov, ki se spogledujejo s preostalimi štirimi mesti v končnici. Med tretjeuvrščenim Koprom in devetim Trimom je šest točk razlike, odprte pa so tudi stvari na dnu, kjer se želi pet klubov izogniti izpadu, najslabše pa kaže Slovanu.

Najprijetnejše presenečenje sezone je novinec iz Kopra, ki z nadarjeno ekipo drži visoko tretje mesto. Tudi Loka in Krka lahko po 15 kolih od 23 s ponosom opazujeta lestvico in si obetata dodatnih 10 tekem v končnici. Maribor se je prvič v sezoni zavihtel na šesto mesto, a kljub temu lahko vijoličaste prištejemo med tiste, od katerih je bilo pričakovati več, mednje sodita še Trimo in Ribnica. Slednja si je obetala, da bo še drugič v sezoni premagala Maribor, vendar se ji je načrt izneveril. Oslabljeni Mariborčani (manjkali so Špende, Mišković in Cingesar) so bili že v škripcih, ko je Blaž Fink zadel za 17:13, toda na znak za preplah so se odzvali s petimi zaporednimi goli za prvo vodstvo (18:17), za katerega je poskrbel Matic Verdinek. Tine Poklar je kasneje zadel za 24:22, odločilni gol za zmago pa je 30 sekund pred koncem dosegel Vojislav Brajović.

»Želeli smo zmagati tudi za Mileta Mijuškovića, ki zapušča naš klub, in Nejca Žmavca, ki je drugič postal oče. Hkrati smo se želeli Ribnici oddolžiti za poraz v prvem delu. Veseli smo, da smo se od leta 2015 poslovili z zmago,« je bil zadovoljen Urh Kastelic, ki je zbral 13 obramb in ga po odhodu Mijuškovića v Španijo čaka še večja odgovornost med vratnicama.

Včeraj so se v Zrečah zbrali reprezentanti, ki bodo danes pod taktirko Veselina Vujovića začeli priprave za EP na Danskem, čaka jih kar 37 treningov in štiri prijateljske tekme. Iz slovenske lige prihaja šest kandidatov, Klemen Ferlin in Darko Cingesar (poškodba gležnja ni tako huda, da bi bil njegova udeležba vprašljiva) ter štirje iz Celja, ki so brez večjih težav zmagali v Ormožu. Po 14:13 so dosegli šest golov zapored in se niso več ozrli nazaj, 19-letni Blaž Janc (11 golov) pa je postal najmlajši igralec v 1. SRL, ki je prebil mejo 500 golov.

Iz vrst Gorenja, ki je odslovilo Kristiana Bećirija in bo med premorom verjetno ustoličilo novega trenerja – med kandati je tudi Boris Denič – bo v Zrečah vadil samo vratar Ferlin, ki je včeraj s tovariši vpisal zmago proti Loki. Staš Skube in Mario Šoštarič, ki sta na razširjenem Vujovićevem seznamu, pa sta pokazala dobro formo in vpisala devet oziroma osem golov.