Ob Zormanu Poljski najbližje Bombač in Zarabec

Selektor Veselin Vujović pred težkimi odločitvami o potnikih na EP. Škof je nazaj, Gajić poškodovan, Cehte v prednosti pred Mačkovškom.

Objavljeno
03. december 2015 18.55
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Po jutrišnji tekmi Zagreba z Wislo bo Veselin Vujović misli usmeril k slovenski reprezentanci. Že do četrtka mora selektor sporočiti seznam 28 kandidatov za nastop na januarskem EP na Poljskem, 21 rokometašev bo povabil na priprave v Zreče (zbor bo 20. t. m.) in le 16 jih bo odpeljal v Wroclaw. Odločitve na nekaterih igralnih mestih bodo težke.

Leva krila (kandidati Luka Žvižej, Darko Cingesar, Simon Razgor): Tukaj je še najmanj odprtih vprašanj. Luka Žvižej je sigurni potnik, skoraj gotovo bo ob njem Darko Cingesar, ki mu je Vujović dal priložnost, ker je močan in v obrambi bolj koristen od Razgorja.

Levi zunanji (Borut Mačkovšek, Sebastian Skube, Klemen Cehte, Nenad Bilbija, Miladin Kozlina): Tukaj se stvar resno zaplete. Slovenija ima od zlatih časov Aleša Pajoviča in slovenskega obdobja Sergeja Rutenke težave na ključnem igralnem položaju. Mnogi selektorji so hrepeneli po dominantnem strelcu z razdalje, pa bili vselej razočarani. Bilbijo (208 cm) so zaustavile poškodbe in Borut Mačkovšek (203) se je pojavil kot darilo z neba. Vendar je zaradi svojega boemskega značaja kmalu začel parati živce Borisu Deniču in tudi Vujović je 23-letnega Izolana takoj označil za »pacienta številka 1«, s čimer sicer ni mislil nič slabega.

»Maček« ni bil nared za SP v Katarju, zdaj je zdrav, toda v Montpellieru ne igra veliko. Vujović tudi ni bil najbolj zadovoljen z njim na zadnjem turnirju v Nemčiji. Gotovo ga bo povabil na priprave, kjer pa se bo moral zares izkazati. Bližje Poljski je ta čas Klemen Cehte, pa četudi se »sonči« v Dubaju. Na zadnji akciji je bil med boljšimi strelci, a ker tudi pri muhastem Cehtetu nikdar ne veš, pri čem si, bo Vujović kot prej Denič kot »varovalko« na EP vzel vselej zanesljivega Sebastiana Skubeta.

Srednji zunanji (Uroš Zorman, Marko Bezjak, Dean Bombač, Miha Zarabec, Staš Skube): Medtem ko slovenskim selektorjem sivijo lasje, ko tuhtajo med opcijami na levi strani zunanje vrste, imajo bolj sladke skrbi na sredini, a s tem toliko težjo odločitev. Ob ustoličenju Vujovića se je največ ugibalo o vlogi Uroša Zormana, a kapetan je že ob prihodu na prvi zbor kljub poškodbi pokazal odločnost, da se ne odreče olimpijskim sanjam. S pristopom in vlogo na turnirju v Nemčiji je prepričal Vujovića in njegovo mesto ni vprašljivo, če bo le zdrav. Ker se selektor boji, da bo Bezjak ostal zgolj na ravni odličnega klubskega igralca, se vse bolj nagiba k Deanu Bombaču, ki blesti v Pick Szegedu in je drugi strelec LP. Bržčas pa bo kot št. 3 zraven še ena od dveh Vujovićevih »atomskih mravelj«, pri čemer vzpon Zarabčeve forme vse bolj oddaljuje Staša Skubeta.

Desni zunanji (Jure Dolenec, David Miklavčič, Vid Kavtičnik, Nejc Cehte, Žiga Mlakar): Brez dvoma je med levorokimi strelci še naprej prva izbira Jure Dolenec, ki v Montpellieru kaže odlične predstave. Potem ko je Jure Natek upokojil reprezentančni dres, sta glavna kandidata za eno mesto Miklavčič in Kavtičnik. Prvi je bolj koristen v obrambi, drugi prinese več dodane vrednosti v napadu.

Desna krila (Dragan Gajič, Gašper Marguč, Blaž Janc, Mario Šoštarič, Vid Kavtičnik). Tudi na skrajni desni strani ima Vujović odličen nabor igralcev. V zadnjih letih je bil nezamenljiv Dragan Gajić, toda nedavni »kratki stik« s selektorjem je porodil dvome. Za nameček se je Gajić poškodoval in vprašanje je, ali bo pravočasno okreval. Marguč je najbolj gotova rešitev. Vujović ne skriva navdušenja nad Jancem, ni pa izključeno, da se na krilu ne bo znova znašel Kavtičnik, če bo v zunanji vrsti dobil prednost Miklavčič.

Krožni napadalci (Miha Žvižej, Matej Gaber, Vid Poteko, Blaž Blagotinšek) – Vujović bo na EP gotovo vzel tri »pivote«. Matej Gaber in Blaž Blagotinšek sta zanesljiva potnika, dilema pa se glasi: ali vzeti bolj izkušenega Žvižeja, ki je najboljši v napadu, a tudi najslabši v obrambi, ali srčnega Vida Poteka?

Vratarji (Gorazd Škof, Matevž Skok, Klemen Ferlin, Urban Lesjak, Primož Prošt): Če ne bi zaradi poškodbe že sklenil sezone, bi imel lepe možnosti Aljoša Rezar. Skok ne brani v Nemčiji, Lesjak ni v formi v Celju in tudi Ferlin ne blesti v Gorenju, zato se bo Vujović najbrž naslonil na tandem Škof-Prošt. Veteran Škof se je vrnil po poškodbi in že blesti v vratih Nantesa.