Obramba kvarila domiselni napad

Gorenje je na tekmi lige prvakov že zgodaj ostalo brez možnosti za zmago v Hamburgu.

Objavljeno
27. september 2013 01.31
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Hamburg – V taboru rokometašev Gorenja bi se pred štartom sezone takoj podpisali pod pogodbo, ki bi jim jamčila, da bodo prvi poraz doživeli šele v Hamburgu, kot se je zgodilo sinoči. Niso pa pričakovali, da bo evropski prvak tako razgalil omejitve njihove obrambe, ki je prejela kar 41 golov in izničila dobro delo v napadu.

Gorenje ni ponovilo predstav zdaj že propadlega Cimosa in Celja, ki sta v zadnjih dveh sezonah odnesla celo kožo iz Hamburga. Tekma 2. kola lige prvakov je bila odločena precej zgodaj. Po še spodobnih 12:9 so gostitelji zabili pet golov zapored. Velenjska obramba, sestavljena povsem na novo, je imela obilo težav. Goli so padali iz vseh smeri, še najpogosteje je mrežo paral Stefan Schröder, po njegovem petem golu je bilo v 28. minuti že 20:10. To je bila tudi najvišja razlika.

Trener Ivan Vajdl je poskušal vse, da bi zaustavil nemški nalet, uporabil je tri obrambne različice, najprej 3-2-1, zatem 6-0, pa tudi 5-1. Slovenski prvaki se v skladu z napovedmi niso vdali. Pokazali so razkošno znanje v napadu in vztrajno zmanjševali zaostanek proti tekmecu, ki ni več igral v najvišji prestavi. Prebudil se je kapetan Niko Medved in izkoristil nekaj obramb drugega vratarja Benjamina Burića, po njegovem zadetku iz »cepelina« je bilo v 57. minuti le še 36:32. A je bilo jasno, da bosta točki ostali doma, saj je ekipa trenerja Martina Schwalba v treh minutah še petkrat zadela v polno.

Poraz Velenjčanov, ki so kljub prevelikemu številu napak (zlasti v 1. polčasu) na trenutke navdušili komorno občinstvo, seveda ni nič nepričakovanega, še manj tragičnega. Slovenski prvaki so poglavitno nalogo v skupini D opravili v soboto, ko so premagali Halmstad. Tudi v prihodnjem kolu v Flensburgu si ne bodo utirali poti v osmino finala, to bodo počeli na tekmah z Aalborgom, Logroñom in Halmstadom. V severno Nemčijo se bodo vrnili 13. oktobra, do tekme s Flensburgom jih čakajo še domači izzivi. Najtežji bržčas v nedeljo, ko bodo utrujene »ose« gostovale pri bivšem klubu Vajdla in organizatorja igre Staša Skubeta iz Trebnjega. Tam bo zmaga pač vpisana v rubriko nujno, sicer bo zadnji uspeh na derbiju proti Celju izgubil lesk.

»V prvem polčasu smo izgubili preveč žog in tekmec, kot je Hamburg, je to znal kaznovati. Z drugim polčasom sem bolj zadovoljen, a nam je stik preprečil Domagoj Duvnjak. Razočaran sem z zadnjimi minutami, ko smo spet prejeli nekaj prelahkih golov in malce pokvarili sicer dober vtis,« je misli strnil Vajdl, ki je zgodaj ostal brez poškodovanega Jerneja Papeža (prepona): »Upam, da ni nič hujšega, nismo želeli tvegati, ker tekme realno ni bilo mogoče dobiti. To je bila za večino naših fantov vendarle prva takšna izkušnja in prisotna je bila tudi trema. Zdaj se moramo pripraviti na Trimo, kjer nas čaka težko delo.«