Odločilo bo število napak

Uroš Zorman in Bogdan Wenta bosta nocoj na nasprotnih bregovih, na Poljskem pa se nadejata, da bosta s skupnimi močmi Kielce popeljala med evropske velikane. Poljski selektor Wenta ne skriva, da občuduje kapetana slovenske reprezentance in ga je po uvodni tekmi lige prvakov proti Celju celo označil za rokometnega profesorja.

Objavljeno
09. marec 2011 07.40
Posodobljeno
09. marec 2011 07.48
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana –  Tudi Zorman je naklonjen nekdanjemu velikemu igralcu in zdajšnjemu uspešnemu trenerju, vendar mu tekmovalna narava pač ne dopušča kompromisov. Nocoj bo storil vse, da mu še drugič v sezoni zagreni življenje.

»'Fino' je priti nazaj iz tujine, čeprav na Poljskem nisem prav dolgo. V ekipi vlada pozitivna trema in tudi jaz jo čutim. Konec koncev igramo proti Poljakom in ti so evropska velesila. Ker bodo Stožice polne, kar je bila zares fantastična novica, je spektakel zagotovljen. Zdaj moramo mi postaviti tisto piko na i. Da se s Poljaki da igrati, smo dokazali že v Avstriji (EP 2010, op. p.), kjer bi tekmo morali dobiti, pa je nismo. Doma je vse mogoče, igrali bomo v čudežni dvorani, kjer nas bo vzdušje gotovo dvignilo,« je po včerajšnjem treningu v mali stožiški telovadnici – neverjetno, takoj, ko se je iztekel čas, so reflektorje ugasnili in rokometaši so morali kot krti najti izhod iz podzemnega labirinta – razmišljal Zorman, ki vloge favoritov Poljakom ne odreka: »Prav gotovo so favoriti naše skupine in tako bo tudi v tem dvoboju. Ampak mi moramo iskati svoje priložnosti, sploh pred svojimi gledalci. Mislim, da smo tega sposobni. Gremo po dve točki. Verjamem, da bo vzdušje takšno, kot je bilo na košarki ali odbojki, in vem, da smo kos izzivu.«

Wenta bo najbolj pogrešal vratarja Slawomirja Szmala, doma pa je pustil nekatere uveljavljene reprezentante, kot so Karol Bielecki, Artur Siodmiak, Mariusz Jurasik, Michat Jurecki in Mateusz Zaremba, udeleženci zadnjega SP. Po njem se je Wenta odločil za postopno pomladitev reprezentance, v kateri bodo glavno vlogo nocoj nosili Marcin in Krzysztof Lijewski (oba Hamburg), Grzegorz Tkaczyk (Rhein-Neckar), Mariusz Jurkiewicz (Ciudad Real), Bartosz Jurecki (Magdeburg) in nenazadnje Tomasz Tluczynski (Lübbecke), najboljši poljski strelec na SP. Štirje igralci prihajajo iz Kielc, kjer kariero nadaljuje tudi celjski »odpadnik« Zorman, z neizmerno slo po dokazovanju bržčas največji adut Slovenije.

»Poljaki imajo svoje težave. Starejši igralci so že v letih, prišlo je do iskric. Daleč od tega, da je to sprožilo spremembe, povzročile so jih predvsem poškodbe, zaradi katerih je bilo Wenti celo lažje sestaviti ekipo. V njej pa ima še vedno določene igralce, ki so recimo temu problematični. To nam daje prednost, saj nas krasi zares odličen moštveni duh. A lahko je tudi dvorezen meč. Wenta je povabil nekatere nove igralce, ki se bodo hoteli dokazati,« je razmišljal Zorman, ki pa si zaradi poljskih zadev ne beli že tako svetlih las: »Mi moramo gledati na svojo igro, biti čvrsti v obrambi in agresivni, si tako ustvariti čim več protinapadov, saj vemo, da se Poljaki bolj slabo vračajo. Z igro na njihovo postavljeno obrambo bomo zagotovo imeli težave. Še najpomembneje pa je, da ne izgubljamo žog v napadu. Kdor bo naredil manj napak, bo zmagal!«