Olajšanje v Celju, s točko končan niz porazov

Rokometna liga prvakov: Kiel je v Zlatorogu komaj izvlekel remi (23:23).

Objavljeno
29. november 2015 20.19
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Mešani občutki so prevevali rokometaše Celja Pivovarne Laško po tekmi 9. kola lige prvakov proti Kielu. Žal jim je bilo zapravljene priložnosti za zmago, a jim je odleglo, ker so prekinili serijo porazov. Delitev točk je bil pravičen razplet spektakla v Zlatorogu, ki je stal za svojimi ljubljenci. V nedeljo bodo Celjani skušali na levi nogi ujeti zvezdnike Pariza.

Tako v prvem kot v drugem polčasu je Celjanom uspelo nadoknaditi zaostanek treh golov. Ob koncu prvega dela so s tremi zaporednimi goli izenačili na 14:14, ob koncu drugega pa se jim je celo nasmihala zmaga, ki bi bila po nizu sedmih porazov nadvse blagodejna. Celjani so bili na krilih navijačev, ki so zadnjo četrtino tekme pospremili na nogah, in obramb vratarja Ivana Gajića v končnici bližje zmagi. Najprej so z zadetki Arthurja Patrianove, Mihe Zarabca in Šimeta Ivića izničili zaostanek s 17:20, nakar je za vodstvo in delni izid 4:0 z novim golom poskrbel Ivić.

Do konca je bilo še dobrih pet minut in po zapravljenem napadu trikratnih evropskih prvakov je se je ponudila priložnost za pobeg z dvema goloma, toda po strelu Zarabca je žoga poletela prek vrat. Christian Sprenger je izenačil, domače vodstvo pa obnovil Vid Poteko, Ivićev zadetek je spet povečal možnosti za drugo zmago v sezoni, vendar je na 22:22 tri minute pred koncem poravnal Marko Vujin. Da bi preprečil ponovitev zgodbe izpred meseca, ko so njegovi fantje v Kielu v zadnjih minutah naivno zapravili zmago, je trener Branko Tamše zahteval minuto odmora. Njegovi napotki so bili koristni in Blaž Janc, ki je pravočasno premagal virozo, je dve minuti pred koncem spet dosegel gol za Celje. Izključitev Poteka je bila slabo znamenje, a slovenski prvaki so se z igralcem manj ubranili. Zmago je imel v rokah Zarabec, ki pa še ni dosegel vrhunca forme in se je v časovni stiski – sodnika sta že po nekaj sekundah napada dvignila roki – odločil za strel s krila, ki ni našel cilja. Zadnji gol je dosegla druga triindvajsetica, najboljši strelec tekme Rune Dahmke.

»Pivovarjem«, ki sta jih gledala tudi predsednik RZS Franjo Bobinac in selektor Veselin Vujović, je za zadnji napad ostalo 22 sekund. Nemški prvaki so bili odločeni, da bodo zaprli vse dostope do svojih vrat, najprej je bil izključen Vujin in ko je zatem Zarabec zdrvel proti vratom, ga je hrvaški zvezdnik Domagoj Duvnjak zaustavil z rokoborskim prijemom in si prislužil rdeči karton. Ostale so tri sekunde. Celjani so zaigrali brez vratarja s šestimi igralci proti štirim, a Zarabčeva zamisel ni naletela na plodna tla in razpletlo se je z remijem.

Celjani niso ponovili podviga izpred treh let, ko so za tri gole premagali Kiel, kljub temu pa so bili dobre volje. Zdaj so dobili tudi uradno potrditev, da so lahko konkurenčni najboljšim. Tretja točka jim bistveno ne izboljšuje položaja v skupini A, a upanje na osvojitev šestega mesta in preboj v osmino finala še živi. Če bodo Celjani februarja in marca zares še za stopnjo boljši, kot napoveduje Tamše, jim morda lahko na tekmah z Wislo in Zagrebom (v gosteh) ter Flensburgom in Bešiktašem (doma) uspe osvojiti dovolj točk. Pa tudi v nedeljo lahko brez pritiska poskusijo presenetiti PSG, ki je v derbiju kola kar za osem golov izgubil v Veszpremu.

Četudi so že v 38. minuti ostali brez pomembnega moža Blaža Blagotinška, je Celjanom uspelo Kiel zaustaviti pri 23 zadetkih. »Utrujenost se nam zelo pozna. Zdesetkani smo in ritem tekem je zares krut. Celjani so igrali zelo dobro, v prejšnjih kolih jim je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče, toda menim, da lahko ob takšni igri še ujamejo osmino finala,« je srčnim gostiteljem priznanje izrazil Duvnjak. Tamše je s Celjem že vzel mero Flensburgu in Rhein-Neckarju in ni zmanjkalo veliko, da bi v Zlatorogu padel še veliki Kiel. »Točka nam pomeni veliko. Moram pohvaliti fante, ker so se držali vseh napotkov. Z veliko borbenostjo smo se dvakrat vrnili v igro. Res je, da smo imeli ob koncu zaključno žogico za zmago, vendar se ni izšlo. Kljub temu je bil neodločen izid kar pravičen,« je bil z razpletom zadovoljen Tamše, ki je bil še posebej vesel, da je vratar Gajić kljub težavam z očesom končno pokazal kakovost, zaradi katere ga je pripeljal v Celje. Prekosil je danskega zvezdnika Landina in če bo v nedeljo kos še Thierryju Omeyerju, Celjani v Parizu ne bodo brez možnosti.