Omeyer in PSG v kali zatrla celjske ambicije

Rokometna liga prvakov: Francozi tekmo odprli s 5:0 in zlahka prišli do zmage in vodstva na lestvici.

Objavljeno
06. december 2015 22.31
Igralec Celja Žiga Mlakar v napadu. Tekma evropske rokometne lige prvakov med ekipama Celje Pivovarna Laško in Paris Saint Germain. Celje, Slovenija 18.oktobra 2015. [rokomet,Celje PL,Paris SG,rokometna liga prvakov,šport,Blaž Janc,Nikola Karabatic]
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Pariz – Glede na to, kako slabo so rokometaši Celja Pivovarne Laško odprli tekmo v Parizu, so jo na koncu še dobro odnesli. Izgubili so za pet golov in so po osmem porazu na desetih tekmah vse bolj oddaljeni od osmine finala lige prvakov. Naslednja tekma pri Wisli Plock bi lahko že bila ključna, a to bo šele sredi februarja, po evropskem prvenstvu na Poljskem.

Če si slovenski prvaki pred gostovanjem v francoskem glavnem mestu česa niso želeli, je to gotovo to, da bi že v štartu ogreli ude Thierryja Omeyerja. A storili so prav to. Vratarski lisjak jim je zaustavil nekaj strelov in prvič klonil šele po devetih minutah in 42 sekundah, ko ga je premagal kapetan Luka Žvižej. Pred tem so mrežo Ivana Gajića zatresli Luka Karabatić dvakrat, Samuel Honrubia, Nikola Karabatić in Luc Abalo.

Celjski trener Branko Tamše je presenetljivo v začetno sedmerko postavil Marka Dujmovića in Šimeta Ivića. Dujmović v Velenju ni bil dovolj dober niti za slovensko ligo, v Celju pa naj bi delal preglavice ekipam, kot so Veszprem, Kiel in PSG. Ivić pa je v zadnjem času na desnem zunanjem položaju v slabši formi kot Žiga Mlakar. Za nameček je tekmo na desnem krilu namesto Blaža Janca, ki je v sredo proti Kopru grdo padel, začel še manj izkušeni Gal Marguč.

Taktični načrt se Tamšetu ni izšel, nepopravljiva škoda je bila storjena in po 0:5 je bilo tekme praktično konec. Parižani, najbogatejše moštvo na svetu, so imeli odtlej le še malce resnejši trening. Slovenski prvaki so sicer prišli do sape in prek Arthurja Patrianove znižali na 7:11, toda telesno superiorni Francozi so na krilih prvega strelca LP Mikkela Hansna nadaljevali v svojem ritmu in že v prvem polčasu je razlika narasla na sedem golov. Gajić je sicer branil solidno, vendar ga je prekosil zimzeleni Omeyer, ki je v prvih 30 minutah zbral 11 obramb.

Pet golov zaostanka do odmora ni obetalo nič dobrega. Francoska reprezentanta Daniel Narcisse in Abalo sta zabila uvodna zadetka v drugem delu in prvi zvezdnik ekipe Nikola Karabatić je prednost prvič povišal na plus 8, ko je zadel za 23:15. Celjanom je grozil najvišji poraz v sezoni (v Flensburgu so izgubili za deset golov). Narcisse je še zadel za 30:21, nato pa so Francozi, ki jih vodi nekdanji celjski trener Zvonimir Serdarušić, potegnili ročno zavoro in Celjanom je na zadnji evroligaški tekmi v tem letu uspelo z delnimi izidom 6:2 – v spominu bosta ostala lepo izvedena »cepelina« – iztržiti znosen poraz, ki pa ne izpričuje dejanske razlike v kakovosti in izkušnjah. Modro-rumeni zdaj po desetih tekmah že za pet točk zaostajajo za šestouvrščeno Wislo Plock, ki je po veliki drami remizirala z Zagrebom. Če želijo ohraniti možnosti za osmino finala, bodo morali 13. februarja zmagati na Poljskem, pa potem bržčas ugnati še Flensburg in Bešiktaš (doma) ter Zagreb v gosteh, kar pa je malo verjetno.

Toda časa za računice bo še dovolj, pred tem jih do konca leta čaka še nekaj domačih izzivov, najtežji v četrtek, ko bodo v šestnajstini finala pokala Slovenije gostili Gorenje.

»Če bi želeli biti enakovredni Parizu, bi morali imeti zares dober dan na obeh straneh igrišča. Vendar nam Francozi tega niso dovolili, na začetku so se dobro postavili v obrambi, hrbet pa jim je ščitil izjemni Omeyer. Moram pa pohvaliti svoje fante, ki so pokazali nekaj zelo atraktivnih potez in si prislužili aplavz pariške publike. Od tega trenutka razmišljamo samo še o Gorenju,« je misli strnil trener Tamše.