Osvežitve v Krim prinesle širino

Po dveh mesecih in pol, odkar so rokometašice Krima Mercatorja končale predtekmovanje v ligi prvakinj, se bo jutri zanje začela nova zgodba. Na šestih tekmah glavnega dela si bodo po petih letih skušale priigrati polfinale.

Objavljeno
03. februar 2011 15.24
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana - Za eno od prvih dveh mest v skupini 1 se bodo merile z Budućnostjo, Valceo in Itxakom. Za začetek jih čaka vsaj na papirju najlažje delo. V Stožicah bo zmaga proti španskim prvakinjam vpisana v rubriko nujno.

Dve točki bi bili dobrodošla popotnica za težko gostovanje v Črni gori. Na drugi strani bi poraz vzel veliko. »Ne morem dovolj poudariti, kako pomembno bi bilo štartati z zmago. To bi za sabo potegnilo vse mogoče, vlilo bi optimizem, zbudilo zanimanje javnosti in nenazadnje tudi sponzorjev, ki so v teh časih suho zlato,« razmišlja Tanja Polajnar, ki je na Galjevici nase prevzela breme finančne stabilizacije kluba.

S trenerko Marto Bon se zavedata, kako težak oreh bodo rokometašice iz osrčja Baskije, ki so prevzele primat na Iberskem polotoku, potem ko so vrh dolgo časa krojile ekipe iz Valencie in okolice. Denarja jim ne manjka. Za ponazoritev, ko je Krim pred sezono snubil Rusinji Emilio Turey in Natalijo Kurbanovo, ga je Itxako zlahka preplačal. Njegovi izidi so prepričljivi. V domači ligi je dobil vseh 14 tekem z neverjetno razliko v golih +185. V ligi prvakinj je vpisal pet zmag in le en poraz.

V prestopnem roku je nekdanjo vratarko Krima Tatjano Alizar zamenjala Brazilka Adriana Stefani. Veliko več sprememb so doživeli na Galjevici, kjer je že konec prvega dela nakazal padec v formi in Bonovo prisilil, da je pozvala k nujnim okrepitvam na zunanjih položajih. Še posebej, ko se je Szandra Zacsik odločila za odhod. A na trenerkino razočaranje do odmevnega prestopa ni prišlo, se pa je vsaj nekoliko potolažila s prihodom štirih osvežitev, kot jih je poimenovala. V Krim so se iz obubožane Olimpije preselile Maja Šon, Vesna Puš in Mirjana Gojković, še pred tem je navzlic velikim težavam s poškodbami na mestu krožne napadalke prišla Ariane Geissmann.

Takojšnjo pomoč bosta ponudili Puševa in Geissmannova, saj je Šonova za to sezono izgubljena. Izkušena Puševa naj bi v obrambi izmenično razbremenjevala Andreo Penezić in Barbaro Varlec, ki prave alternative v napadu nimata. Slednja ne zavoljo poškodbe Marine Vergeljuk, ki jo čaka poseg v kolenu. Švicarka pa bo v obrambi lahko igrala na »špici«, bodisi v različici 5-1 bodisi z Aljo Janković v 4-2.

»Dobili smo na širini, v kakovosti pač ne. Še vedno smo 'limitirani' na zunanjih položajih,« pravi Bonova, ki ima na črti manj skrbi, potem ko je kapetanka Ljudmila Bodnjeva končno okrevala po poškodbi hrbta. Rusinja je nazadnje močno tekmo odigrala 7. novembra lani. »Trije meseci premora so občutno preveč. Izpustila sem velik del zimskih priprav. Januarja sem skušala čim več nadomestiti. Upam, da sem se vrnila vsaj v telesno formo, če že za igralsko ne morem reči. Vsekakor bom dala vse, da bi pomagala ekipi k zmagi. Ta bi bila še kako pomembna. Doma pač ne gre oddajati točk. Toda bolj ko analiziramo igro Špank, bolj nam je jasno, da niso naključno med osmerico. Njihov rokomet je morda videti divjaški, vendar ima smisel. Odlikuje ga kombinatorika in velika prodornost,« je opozorila Bodnjeva, ki v kratkem še ne bo dočakala vrnitve kolegice Dragane Cvijić, odsotne že od sredine oktobra. Kot pa rada pove mlada Srbkinja, se ji bo pridružila v polfinalu. Iz njenih ust ...