Pokažimo, kako spoštujemo svoje legende

V Celju bo danes peturni dobrodelni spektakel v čast umrlemu Iztoku Pucu, prva tekma bo ob 17. uri.

Objavljeno
04. november 2011 19.19
Posodobljeno
05. november 2011 07.30
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – Zlatorog in še prej Golovec sta gostila ničkoliko rokometnih spektaklov na najvišji ravni – klubskih in reprezentančnih –, a nikdar se v Celju ni trlo toliko zvezdnikov in legend, kot se jih bo danes, ko se bo slovenska športna javnost z dvema revijalnima tekmama še zadnjič poklonila spominu na velikega Iztoka Puca.

Smrt Iztoka Puca je v žalovanju združila sosednja naroda. Slovenski in hrvaški olimpijski komite sta se tako v sodelovanju obeh rokometnih zvez dogovorila o ustanovitvi posebne nagrade Iztoka Puca za najbolj nadarjenega igralca do 18. leta v vsaki sezoni. Izmenično jo bosta prejemala po en rokometaš iz Slovenije in Hrvaške.

Četrtkova komemoracija in pogreb v Zagrebu sta bila zelo čustvena, podobno, a vendarle bolj prešerno vzdušje bo danes v hramu slovenskega rokometa, kjer je Puc pustil pet sezon svoje bogate igralske kariere. Zamisel o organizaciji človekoljubne tekme se je utrnila Rolandu Pušniku, velikemu prijatelju in dolgoletnemu Iztokovemu soigralcu v Zagrebu in slovenski reprezentanci, ter marljivi organizatorici Dragani Jusupović. Ko je plemenita ideja v hipu padla na plodna tla, je bil težko bolan Puc še živ in denar bi šel za njegovo drago zdravljenje v ZDA. Vendar je smrt neusmiljeno pohitela in zdaj bosta pomoči deležna žalujoča žena Jasenka in sin Borut, ki bosta častna gosta prireditve.

Začelo se bo s pesmijo Ne mine niti dan Iztokovega priljubljenega glasbenika Zorana Predina, ki je pel že na pogrebu na Aleji velikanov na zagrebškem pokopališču Mirogoj. Ob 17. uri bo tekma med zlato reprezentanco Hrvaške z olimpijskih iger 1996 v Atlanti in slovensko reprezentanco, ki je nastopila na OI v Sydneyju štiri leta pozneje. Za obe je igral Iztok Puc. Vmes in po koncu bo bogat spremljevalni program. Končalo pa se bo z zatemnitvijo dvorane. Program bo povezoval komentator Ivo Milovanović, govorca bosta Uroš Šerbec, reprezentančni kapetan v Sydneyju 2000, in zlati olimpijec iz Sydneyja, veslač Iztok Čop.

Na parketu Zlatoroga bodo mnoge legende hrvaškega in slovenskega rokometa. Slovensko vrsto bo vodil Leopold Jeras, ki je bil selektor tudi na prvem olimpijskem nastopu v Avstraliji. Njegov kolega Velimir Kljaić je lani umrl zaradi pljučnega raka, namesto njega bosta Hrvate verjetno vodila sin Nenad in bivši celjski strateg Zdravko Zovko. Tam bodo tudi mnogi drugi trenerji, med njimi Miro Požun, ki je zgodaj odkril Iztokov talent, in Kasim Kamenica, njegov zadnji trener na Prulah. Prišli bodo mnogi ljudje iz gospodarstva, politike in estrade …

»Pričakujem, da bo vse potekalo po začrtanem dnevnem redu in da bomo videli spektakel, kakršnega si legenda slovenskega rokometa in športa nasploh tudi zasluži. Verjamem, da se bo publika odzvala in napolnila Zlatorog. V Banjaluki, Zagrebu in še kje so že zaznamovali slovo od Puca, zdaj je čas, da tudi Celjani in vsi Slovenci pokažemo, kako spoštujemo svoje športnike,« je včeraj razmišljal v teh dneh zelo zaposleni nekdanji vratar Pušnik, ki se bo prihodnji teden vrnil na trenersko delovno mesto v Katar.

Deničevi fantje 
po Iztokovih stopinjah

Ob 19. uri bo tekma med zdajšnjo slovensko reprezentanco in Celjem Pivovarno Laško. Najmočnejši vezni člen med dvema dogodkoma je Uroš Zorman, kapetan slovenske reprezentance, ki bo januarja nastopila na evropskem prvenstvu v Srbiji. Poleg Matjaža Brumna in Jureta Natka je bil v ekipi Prul v sezoni 2001/02, po kateri je Puc sklenil igralsko pot. In to na kakšen način – z zmago proti Celju in osvojitvijo slovenskega prvenstva. Puc je bil v naslednji sezoni športni direktor zdaj že davno propadlega ljubljanskega prvoligaša, katerega labodji spev je bila uvrstitev v polfinale lige prvakov.

Člani slovenske reprezentance so se odločili, da bo vsak od njih za tekmo kupil po deset vstopnic in tako prispeval majhen delež pomoči za žalujočo družino Iztoka Puca, kateri bo šel ves izkupiček. Za Zormana in njegovih 23 soigralcev bo danes edina tekma v tem ciklusu priprav.

Izbranci Borisa Deniča so od nedelje zavzeto vadili v Zrečah, najbolj so se posvečali napadalnim akcijam, nekaj iz tega repertoarja pa bodo prikazali proti vodilni ekipi slovenskega prvenstva iz Celja. Slovenija bo s tem sklenila uvodni del priprav na evropsko prvenstvo, na katerem bodo lovili olimpijske kvalifikacije za London. Osrednje se bodo začele 26. decembra in trajale vse do prve tekme proti Norveški v Vršcu 16. januarja. Tedaj bo lahko pomlajena in obetavna slovenska vrsta na velikem odru zastopala vrednote, ki so krasile življenje in kariero velikega Iztoka Puca …