Poljska 2016: vsi v lov na »Les Experts«

EP bo v štirih velikih mestih z velikimi in sodobnimi dvoranami. Da bi te samevale, ni nobene bojazni.

Objavljeno
23. december 2015 22.33
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Za nas se prvenstvo lahko začne, naše slavnostne kravate so že zavezane,« je nedavno med obiskom Slovenije ponosno sporočil Klaudiusz Sevkovic iz poljske rokometne zveze. Druga polovica januarja je že od leta 2000 rokometno obarvana in tokrat prinaša evropsko prvenstvo v športni deželi, ki je v zadnjih letih gostila obilico velikih tekmovanj: med njimi eurobasket 2009, nogometni euro 2012 in odbojkarsko svetovno prvenstvo 2014.

Ker imajo Poljaki že od prejšnjih tekmovanj nadvse primerno športno, prometno in namestitveno infrastrukturo, država pa gospodarske recesije skorajda ni občutila, se lahko skoraj v celoti posvečajo (sladkim) organizacijskim skrbem. Tudi zato je proračun za EP 2016 relativno skromnih 10 milijonov evrov, kar pa še zdaleč ne pomeni, da Poljaki ne bodo uprizorili enega najboljših evropskih prvenstev, če ne celo najboljšega.

EP bo v štirih velikih mestih z velikimi in sodobnimi dvoranami. Da bi te samevale, ni nobene bojazni. Poljaki so zaljubljeni v šport in imajo razvito kulturo obiskovanja športnih prireditev vseh vrst. Tudi »piłka ręczna«, kot pravijo rokometu, je vse bolj priljubljena panoga, evforijo je zanetila osvojitev bronaste kolajne na zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju. Poljska liga je vsako leto močnejša in bolje obiskovana, prvaki iz Kielc pa odkrito računajo na osvojitev lige prvakov.

Poljski veleposlanik v Sloveniji Pawel Czerwinski pravi, da bo EP v rokometu največji športni dogodek na Poljskem v letu 2016. »Za nogometno prvenstvo leta 2012 smo kot država v infrastrukturo vložili 23 milijard evrov, Poljska se je modernizirala. Povečalo se je število turistov, več jih je bilo za pol milijona, porabili pa so 250 milijonov evrov. Blagovna znamka Poljska je zrasla za kar 75 odstotkov in EP v rokometu ima predvsem zaradi navijačev velik ekonomski pomen za našo državo. Dobička od prvenstva si s prodajo vstopnic ne obetamo, posrednega pač, še posebej v mestih, ki bodo gostila turnir,« je med prvo postajo »Trophy Tour«, med katero je zlati pladenj za evropskega prvaka obiskal Novo mesto, Ljubljano, Velenje in Celje, povedal Czerwinski in izpostavil tradicionalno dobre odnose med slovenskimi in poljskimi navijači, ki so nazadnje skupaj navijali na odbojkarskem EP v Bolgariji.

Evropska prvenstva v rokometnem svetu veljajo za najmočnejša tekmovanja, saj za razliko od SP in OI na njih ni t. i. eksotičnih reprezentanc iz tretjega sveta. Poljska, svetovna podprvakinja iz leta 2007, bo sodila v širši krog favoritov za kolajne. Toda v ožjem krogu najdemo stare znance iz zadnjih let: Francijo, Dansko, Španijo in Hrvaško. Naslov iz Danske 2014 bo branila Francija, ki želi ohraniti absolutno rokometno prevlado, potem ko so Nikola Karabatić in njegovi »Les Experts« osvojili tudi OI v Londonu 2012 in SP v Katarju 2015. Toda trikolori si tu in tam privoščijo malce oddiha in slabši turnir, običajno ravno pred OI, na katere so kot svetovni prvaki že uvrščeni. Tako so bili leta 2012 v Srbiji zgolj enajsti, potem pa kmalu spet zasedli vrh. Selektor Claude Onesta le počasi pomlajuje reprezentanco, pred katero sta dva velika vrhunca – OI v Riu in domači mondial leta 2017. Zato so veterani, kot so Daniel Narcisse, Luc Abalo, Thierry Omeyer in celo bivši kapetan Jerome Fernandez (rekorder s 390 nastopi in 1463 goli) še vedno v reprezentanci, v kateri je kar osem igralcev iz bogatega Paris SG. Serijski osvajalec lovorik Onesta in njegov pomočnik Didier Dinart pa bosta na Poljskem zaradi poškodb pogrešala pomembna zunanja igralca Williama Accambraya in Matthieuja Grebilla.

Stavnice kot drugega favorita izpostavljajo Dansko, pri kateri je prvo ime Mikkel Hansen, junak EP 2012. Danci bodo imeli veliko podporo navijačev in se bodo želeli Francozom oddolžiti za boleč poraz v finalu domačega EP. Hrvati bodo težko obogatili vitrine, Željko Babić, ki je nasledil Slavka Golužo, je dodatno pomladil reprezentanco, ko je prečrtal še zadnje dobitnike zlatih kolajn s SP 2003 in OI 2004, Igorja Vorija, Renata Sulića in Draga Vukovića. Novi kapetan je Marko Kopljar, največ pa bo odvisno od forme Domagoja Duvnjaka, zvezdnika Kiela. »Ni mi lahko, nisem mogel sprejeti 'priljubljene' odločitve. No, selektorska vloga je pogosto nehvaležna,« je izjavil Babić, ki mu bo v pomoč sveže upokojeni Ivano Balić. »Sulić se je sam odločil, da ne bo več igral za reprezentanco, z Vorijem smo se pogovorili. Poljska 2016 je idealna priložnost, da na mestu krožnega napadalca izbrusimo mladega igralca, ki bi bil na vrhunski ravni že leta 2018, ko bomo na Hrvaškem imeli EP,« je še povedal Babić.

Kot vsako parno evropsko prvenstvo bo tudi tokratno 12. pomembno kvalifikacijsko sito za olimpijske igre. Poleg Francije si bo še ena reprezentanca priigrala vstopnico za Rio. Mesto v aprilskih kvalifikacijah imajo zagotovljeno Danska, Španija, Hrvaška, Poljska, Nemčija in Slovenija, odprti pa sta še dve. Zanju se bodo na EP potegovale tudi močne reprezentance, kot so Švedska, Islandija, Rusija, Madžarska, Srbija … Švedi se dvigujejo, a bodo najprej morali preskočiti težko »slovensko« skupino; Madžari imajo izkušeno reprezentanco na čelu z Laszlom Nagyjem, ki ji bo novega elana skušal vliti izjemni strateg Talant Dušebajev; srbskemu selektorju Dejanu Periću bo težko brez udarnih zunanjih igralcev Momirja Ilića in Marka Vujina, več možnosti za preboj iz skupine A in tudi v olimpijske kvalifikacije ima Makedonija z Ivico Obrvanom in strojem za gole Kirilom Lazarovom …