Predsednik jamči: Celje bo še naprej »inštitucija«

Gorenje tudi na zadnji tekmi ni premagalo pivovarjev, ki so potrdili 21. naslov državnih prvakov. Slovo sedmerice.

Objavljeno
03. junij 2017 00.10
Rokomet Celje Gorenje
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Po tekmi, ki ni odločala o ničemer, so rokometaši Celja Pivovarne Laško dvignili pokal ob osvojitvi 21. naslova slovenskih prvakov in se čustveno poslovili od sedmerice igralcev. Gorenje jim še enkrat več ni bilo kos in je že 20 tekem, od 4. decembra 2013, brez zmage proti večnim tekmecem.

Silovito neurje, ki se je tik pred derbijem razbesnelo nad Celjem in zalilo ceste proti Zlatorogu, je botrovalo slabšemu obisku, a ni moglo pokvariti veselice. Srečanje je resda ponudilo malo dobrega rokometa in tudi predsednik Bojan Cizej je imel mešane občutke po koncu četrte sezone, odkar je na čelu celjskega kluba. Njegovo imenovanje skorajda sovpada s prihodom trenerja Branka Tamšeta, ki je Celju prinesel vse domače lovorike in sploh ni izgubil tekme z bivšim klubom. Ampak tako želenega evropskega presežka, ki bi najbolj prepričal lastnike in navijače, še ni dočakal. Celje je že trikrat zapored obtičalo v skupinskem delu lige prvakov …

»Res je, zagotovo manjka ta pika na i v Evropi. V zadnjih dveh sezonah smo bili zelo blizu, a nismo imeli sreče, obakrat nam je zmanjkal gol,« okoliščin usodnih tekem v Zagrebu ni želel pogrevati Cizej, ki se ne strinja z mnenjem, da bo Celje v prihodnji sezoni še bolj oddaljeno od elite, saj kar sedem igralcev zapušča ekipo. Štirje Slovenci – Miha Zarabec, Blaž Janc, Vid Poteko in Luka Žvižej – so bili nosilci igre, če že za tujce Ivana Gajića, Povilasa Babarskasa in zlasti Arthurja Patrianovo lahko rečemo, da so imeli stranske vloge. »Prepričan sem, da bo Celje še naprej imelo dobro ekipo. Dajmo mladim prednost in priložnost. To se je pogosto izkazalo za dobro. Mogoče so bili vsi ti omenjeni igralci že malce v coni udobja, verjamem, da bodo dobili dostojne naslednike s še večjo slo po dokazovanju,« si od novih sil veliko obeta Cizej.

V Celje prihajajo Španec Daniel Dušebajev, Črnogorec Branko Vujović, Francoz Igor Anić ter Jan Jurečič in Urh Kastelic, čakamo še novico o srednjem zunanjem igralcu, a najverjetneje bo to Luka Mitrović iz Gorenja. Če je mogoče odhod trojice Zarabec-Janc-Poteko vsaj razumeti, če že ne pozdraviti, pa je zgodba o kapetanu Luki Žvižeju manj razumljiva. Le kako se strani nista mogli srečati? »Moja vest glede tega je čista. Luka je dobil korektno ponudbo in jo zavrnil. Po drugi strani imamo na levem krilu reprezentanta Tilna Kodrina, ki si zasluži večjo vlogo,« je menil predsednik in prikimal domnevi, da bo nova zasedba precej cenejša od prejšnje, kar tudi pomeni, da bo ves dolg saniran hitreje, že pred koncem naslednje sezone.

Ko bo končno na zeleni veji, pa naj bi Celje že bolj ambiciozno stopilo na trg z igralci. »Absolutno. Ampak to ne pomeni, da bodo cilji zdaj nižji, tudi v bodoče bomo želeli ubraniti vse domače lovorike in narediti preboj v Evropi,« je odločen Cizej, ki napoveduje svetlo perspektivo klubu. Ta ima s Pivovarno Laško pogodbo še za naslednjo sezono, vendar predsednik pričakuje, da bo ta podaljšana precej pred njenim iztekom. Odprtih rok so sprejeli 100 tisočakov Cinkarne, ki se je umaknila iz nogometa, pogovarjajo se še z nekaterimi manjšimi sponzorji. Da bi Celje izgubilo mesto v elitnem delu lige prvakov, se Cizej ne boji, čeprav zagotovil ni. »Mislim, da nismo storili koraka nazaj v nobenem merilu, zato si obetamo nadaljevanje tekmovanja v skupinah A in B,« dobre vesti z Dunaja v kratkem pričakuje Cizej, ki se bo danes skupaj s članom upravnega odbora Jernejem Smislom, podpredsednikom lige SEHA, odpravil na zaključni turnir četverice lige prvakov v Köln in koga od vplivnežev pocukal za rokav. Tam bosta poleg generalnega sekretarja RZS Gorana Cvijiča tudi veliki šef Franjo Bobinac in direktor Gorenja Matej Avanzo; podjetje Gorenje bo namreč z EHF podpisalo pogodbo o sponzorstvu lige prvakov ter EP 2018 in 2020. To se po Cizejevem mnenju nikakor ne kreše s celjskimi interesi, nenazadnje »ose« merijo le na spodnji dom LP (skupini C in D): »Mislim, da je to lahko samo dobro za slovenski rokomet, v katerem bo Celje ostalo inštitucija.«