Preživimo še Celje, potem bo laže

Rokometaši trebanjskega Trima bodo v Zlatorogu sklenili peklenski štart v prvoligaško sezono.

Objavljeno
04. oktober 2013 21.10
iza rokomet
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Trebnje – Predstavljajte si, kakšno vrhunsko zasedbo bi imel Trimo, če bi imel denar in ambicije ter zgolj zadržal igralce, ki so ga zapustili v zadnjih petih letih – Klemna Cehteta, Davida Miklavčiča, Sebastiana in Staša Skubeta, Miho Zarabca, Uroša Paladina, Jerneja Papeža …

Dodajte Željka Muso in še koga in imate resno evroligaško ekipo. Vsi ti rokometaši zdaj zastopajo barve vodilnih slovenskih klubov ali pa so že v tujini. »Res je lepo sanjati, kaj bi bilo, če bi bilo. Ampak vedno obstaja – če. Če ne bi bilo odhodov nosilcev igre, ne bi prišli v ospredje novi obrazi. Na primer, če ne bi šel Sebastian, se ne bi razvil Staš; in če ne bi odšel Staš, se ne bi mogel izkazati Anže Ratajec, ki si utira pot zdaj,« je na drugo plat medalje opozoril trener Roman Šavrič.

Trimo je imel nekoč na razpolago kar 700.000 evrov, zdaj le še 245.000. Pred sezono se je šušljalo, da se je znašel na robu preživetja. »Pretiravali so. Kriza je res hudo prizadela gradbeništvo in povzročila kreditni krč, toda firma ima trg in verjamem, da se bo obdržala,« si okrevanja glavnega sponzorja želi nekdanji rokometaš. RK Trimo ostaja soliden prvoligaš in občasno meša štrene najboljšim. Tako so Trebanjci v sredo v gosteh premagali Maribor in se uvrstili v osmino finala pokala Slovenije. Pogled na lestvico 1. SRL sicer nakazuje, da so Dolenjci naredili velik korak navzdol, po štirih kolih imajo namreč zgolj eno zmago. A razpored tekem jim res ni šel na roko. V prvih petih kolih jim je namenil najtežje tekmece. Trimo je najprej v zadnjem napadu zapravil priložnost za osvojitev točke v Mariboru. Zatem je ugnal Krko. Sledila sta poraza pri Slovanu in nazadnje doma proti Gorenju, čeprav je sredi drugega polčasa vodil z 22:18.

Tudi danes se ne more nadejati točk, ko bo ob 18. uri gostoval v Celju. »Samo še Celje prebrodimo in potem bo lažje,« si boljši izkupiček na naslednjih tekmah obeta bivši športni direktor Šavrič.

Trimo je ob Celju in Gorenju najbolj stalen klub v 1. SRL. Med prvo šesterico so se pojavljali Gold Club, Prevent, Slovan, Cimos, Škofja Loka, pa vsi po vrsti bolj ali manj hitro (pro)padli. Odkar obstaja obstoječi format tekmovanja, tj. od sezone 2005/06, je bil Trimo vselej v zgornjem domu in tradicijo bi rad nadaljeval. A to ni njegov primarni cilj. Bolj kot kdaj koli je zavezan razvoju nadarjenih fantov.

»Želimo si priti med prvo šesterico, vprašanje pa je, ali je to realno. Vsekakor nadaljujemo trend. Pri nas je 120 otrok, vsaka selekcija ima po dva trenerja, celo povečali smo vložek v mlade, ki jim že od začetka skušamo vcepiti zmagovalno miselnost in v tem je naša primerjalna prednost pred konkurenco. Seveda pa je tukaj dejavnik neizkušenosti, ki nas občasno 'tepe' in nam prepreči kakšno zmago več. Vsaka šola pač terja čas.«

Pa Celjani? Morda bo kdo rokometašem, ki v zadnjem času ravno ne blestijo na igrišču, hudomušno navrgel, češ da bi bilo bolje, če bi več ali bolje trenirali, namesto da se kažejo na vsaki »vaški procesiji«. A na ta način so se pač odločili zoperstaviti krizi in tako bodo dopoldne posvetili druženju ob dnevu varne vožnje na Vranskem, zvečer pa se proti Trimu skušali varno pripeljati do nove zmage.