Prošt in Gajić med zaslišanimi na policiji

Stavniška afera: po izgubljenem derbiju s PSG so rokometaše Montpelliera izprašali kar v slačilnici.

Objavljeno
01. oktober 2012 11.04
P. Z., šport
P. Z., šport
Pariz – Pet rokometašev Montpelliera, med njimi tudi slovenska reprezentanta Dragana Gajića in Primoža Prošta, je francoska policija sinoči pridržala in zaslišala zaradi stavniškega škandala, ki je razburil javnost. Ali sta Slovenca med osumljenci, ni znano. Za izjave sta bila včeraj tako kot prej Vid Kavtičnik nedosegljiva.

Največjega francoskega zvezdnika in olimpijskega prvaka Nikolo Karabatića, Tunizijca Wissema Hmama, francoskega vratarja Mickaëla Robina ter krilnega igralca Gajića in vratarja Prošta so iz dvorane odpeljali s policijskimi avtomobili, je poročala francoska agencija AFP. Pridržanih je bilo še nekaj drugih oseb, skupaj 12, med njimi Karabatićev brat Luka in dekle enega od rokometašev. Pred tem so igralce zaslišali kar v garderobi pariške dvorane Pierre de Coubertain, kjer je bil derbi med PSG in Montpellierem – tekma se je končala z debaklom Montpelliera in porazom s 24:38. Že pred tekmo so opazili preiskovalce v civilu, ki so se s službenimi izkaznicami predstavili varnostnikom pri vhodih in vstopili v objekt.

Prejšnji teden je izbruhnil velik škandal, ki je prišel na naslovnice, saj se je izvedelo, da naj bi bila tekma, ki jo je 12. maja letos Montpellier presenetljivo izgubil z 28:31 proti avtsajderju Cessonu, nameščena. Absolutni vladar francoskega rokometa v zadnjih 15 letih Montpellier si je že prej zagotovil nov naslov državnega prvaka. Stavniška hiša Française des Jeux (FDJ) je takrat prijavila sumljive stavne vzorce in tekmo umaknila iz prometa. Količina vplačanega denarja naj bi bila namreč petkrat višja od običajne za takšne tekme. Velika vsota na poraz Montpelliera je bila vplačana ob polčasu. Za poražence sicer brata Karabatić, Slovenec Kavtičnik, Srb Mladen Bojinović in Francoz Samuel Honrubia niso igrali zaradi poškodb. Policija meni, da so stavne lističe na treh različnih mestih v državi vplačala dekleta igralcev in drugo klubsko osebje. Skupno naj bi bilo vplačil za 70.000 evrov, dobitek pa je znašal več kot 200.000 evrov.

Kavtičnik, eden najtesnejših Karabatićevih prijateljev, je že ob izbruhu afere pojasnil, da po ukazu iz kluba ne sme dajati nobenih izjav v zvezi s tem. Bržčas isto velja za Prošta in Gajića, ki sta v klub prišla skupaj pred dobrim letom. Včeraj se nista odzvala na klice in sporočila SMS. Skupaj naj bi bilo sicer osumljenih osem igralcev Montpelliera. Predsednik Remy Levy je medtem odločno zanikal, da bi bil vpleten tudi sam klub.