Prva, pa morda že kar ključna tekma

Rokometašice Krima bodo ligo prvakinj začele drevi v Stožicah s Hypom.

Objavljeno
17. oktober 2014 10.51
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Če bi se Hypo in Krim srečala pred desetletjem, bi bil to spopad titanov. Nocojšnja tekma v Stožicah (19) med osemkratnimi evropskimi šampionkami z Dunaja in petkratnimi finalistkami iz Ljubljane bo kvečjemu nakazala, kdo od padlih velikanov se lahko bolj upravičeno spogleduje z drugim delom lige prvakinj.

Da niti dve od rokometašic Krima nista igrali skupaj v minuli sezoni; da vseh devet novih tujk stane toliko, kot sta prej dve ali tri; da je zmaga že v tem, da je Krim po vseh tegobah sploh živ; ter podobna dejstva, ki jih rada našteva trenerka Marta Bon, se slišijo kot iskanje alibijev že pred štartom. A težko ji je oporekati. Podobno kot pred šestimi leti, ko je začela prejšnji mandat, njen Krim začenja novo zgodbo in jo gradi na ruševinah slabih odločitev iz preteklega triletnega obdobja, ki sta ga zaznamovala trener Tone Tiselj in direktor Goran Dujić.

Prejšnja ekipa je spomladi zavoljo milijonskega dolga razpadla. Novo so zgradili na hitrico in s prepolovljenim vložkom. Na očitek, da ima Krim skoraj toliko tujk kot lani, čeprav je bila Bonova kot selektorica ena od glavnih kritik sistema svojega »antipoda« Tislja (zanimivo, oba sta tudi člana novega strokovnega sveta RZS), trenerka odgovarja, da mnoge povabljene Slovenke niso hotele zagristi v izziv (Maja Zrnec je odšla v Žalec, Neli Irman v Lokomotivo). Na drugi strani pa je kopica mladih in nadarjenih tujk, ki hrepenijo po dokazovanju. Do pravega kadrovanja naj bi sicer prišlo šele z naslednjo sezono, ko si v klubu obetajo prihod slovenskih reprezentantk, kot so Nina Jeriček, Maja Šon, Lina Krhlikar, Ana Petrinja, Ana Gros in še katera.

Krim bi se z ekipo, kot jih je imel v prejšnjih šestih letih, sprehodil skozi skupino s Hypom, Leipzigom in Volgogradom. S to, kot jo ima zdaj, bo že uspeh, če se bo izognil zadnjemu mestu in si zagotovil evropsko pomlad. Na roko mu gre vsaj sprememba tekmovalnega sistema, saj se bodo v glavni del uvrstile po tri ekipe iz štirih skupin. Zatem bosta nastali novi s po šestimi ekipami in štiri mesta bodo vodila v četrtfinale. Sklepni turnir četverice bo v Budimpešti, kjer je maja v finalu Györ premagal Budućnost. V LP bodo v tujih klubih nastopile tri Slovenke – Grosova (Metz), Irmanova (Lokomotiva) in Barbara Lazović (Vardar).

Kot ocenjujejo v Stožicah, je prav nocojšnji prvi tekmec Hypo najlažje premagljiv. Odkar se je oktobra 2009 zaradi incidenta med tekmo neslavno poslovil tvorec največjih uspehov Gunnar Prokop, je daleč od stare slave. Med letoma 2011 in 2014 ga je nad vodo držalo sodelovanje z brazilsko rokometno zvezo, a šest Brazilk, ki so lani osvojile SP v Srbiji, je odšlo in Hypo ima najslabšo ekipo doslej. Glavna težava trenerja Ferenca Kovacsa je kratka klop, saj ima vsega 15 igralk. Od izkušenih so ostale stara znanka Gorica Ačimović, Gabriela Rotis-Nagy in ruska vratarka Olga Sanko.

Tudi Krim v svoji novejši zgodovini po imenih ni imel skromnejše zasedbe, četudi ima na plačilnem seznamu 22 rokometašic. Če odštejemo vratarki Sergejo Stefanišin in Mišo Marinček, je iz prejšnje sezone ostala le nova kapetanka Tamara Mavsar, izkušnje iz LP imajo še nekatera domača dekleta – Alja Janković, Sanja Gregorc in Alja Koren, vendar je pri slednji današnji nastop zaradi poškodbe še vedno pod vprašajem. Med tujkami tudi najbolj zveneča okrepitev Amelie Goudjo še ni zaigrala v elitni druščini, najboljša strelka v pripravljalnem obdobju Mirjeta Bajramoska pa le za vzorec s Kometalom ...